Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Robert Hedlund

roberthedlundstor

San Francisco, filmvärlden och småländska Älmhult.

Maj 13, 2010

Robert hade kommit som utbytesstudent till USA när han 1994 också började på Academy of Art University för att bli art director. ”Under hela min uppväxt har jag gillat att skapa, och att lösa problem. Från början var det arkitekt jag ville bli. När jag tog examen fick jag visum i ett år och började frilansa. I USA är frilans vanligt, och folk rör på sig. Efter ett år tog jag anställning som art director på en reklambyrå. I San Francisco fanns det många mindre reklambyråer, ”Creative Boutiques” som de kallades.
 
När jag kom hem till Sverige efter åtta år i USA kändes det naturligt att fortsätta frilansa igen. Jag hade alltid varit fascinerad av film och bl a läst film i San Francisco. Väl hemma träffade jag Josephine Ekengren, Niclas Peyron och René Zuber, som slussade in mig i filmbranschen. Jag fick börja direkt ”on the floor” som produktions- och regiassistent. Snart blev det mer krävande jobb. Niclas Peyron hade ett sätt att få mig att växa och jag minns framför allt ett tillfälle när jag frågade Niclas: ”Hur ska jag göra det här?” så sade han: ”Hur vill du göra det?” då jag berättade det, sade han: ”Bra – gör det så!” 
 
Men efter ett tips fick jag jobb som creative director på IKEA Communications och under mina år där jobbade jag med en mix av webb, film, katalog, globala trycksaker, produktkommunikation, förpackningar och varuhuskommunikation. Att jobba på IKEA har hjälpt mig att förstå hur ett holistiskt och strategiskt tänkande fungerar i praktiken på både lokal och global nivå. Efter fyra års veckopendlande var det dags för nya utmaningar och jag lämnade IKEA i augusti 2010. 
 
Under åren har jag även undervisat. Jan Tillberg plockade in mig på Berghs och där har jag undervisat sedan 2005. Ett frukostseminarium för kursen Design Management gjorde mig nyfiken, så nu har äntligen jag blivit kursdeltagare på Berghs. Det är fantastiskt kul att få sitta och fylla på med kunskap. Mycket av det som vi redan har lärt oss kan jag applicera direkt när jag jobbar. 
 
I mina egna kreativa processer är vissa delar mer strukturerade än andra. Första stadiet är att definiera uppdraget, sedan göra research innan det går till ren idégenerering. Efter det får mitt undermedvetna ta över innan det blir dags att testa idéerna. Min inställning är att ”allt hänger ihop”, allt kan bidra till idéen, ”så scannern är alltid på”. Jag blandar individuellt arbete med grupparbete. Det senare är både roligare och ger bättre lösningar. Man hjälper varandra framåt. Jag är beroende av en kreativ miljö. Alltför många kontor stimulerar inte det kreativa. 
 
Man kan skaffa sig kunskap på olika sätt, och där erbjuder bl a Berghs en koncentrerad dos av det man vill ha. Berghs har vuxit och idag har skolan ännu mer att erbjuda. Där finns utbildningar för både generalister och specialister. Det som driver mig är min nyfikenhet och frågan ”hur kan det här bli bättre?”. Det gör att jag hela tiden vill lära mig mer.