Den här artikeln är inaktuell (eller gammal).  Här är Berghs aktuella kursutbud!

Rörlig bild

foto

Fotografyrket är i ständig rörelse, när tekniken och samhället utvecklas förändras även behovet och arbetssättet, liksom många andra yrken. Anders Larsson är fotograf idag och även lärare på Berghs, men fotoyrket har inte alltid varit hans väg i karriärlivet.

Skrivet av Berghs School of Communication
Januari 9, 2015

Hur kommer det sig att du blev fotograf?
-Det började som ett experiment när mina barndomsvänner skulle komma på besök för 4 år sen. Plötsligt kom jag på en idé att vi kanske kunde ta några snygga porträtt av varandra. Vi hade umgåtts i närmare 20 år och jag hade knappt några bra bilder av dem. Idén växte till ett projekt som mynnade ut i att mitt sovrum blev en fotoateljé. Att möta en människa genom en lins var något helt nytt för mig, men redan där och då kände jag att det här bara var början. Några år senare tog jag tjänstledigt för  att gå Berghs Photography. Med diplomet i handen sa jag upp mig från mitt jobb och startade en fotofirma. Anders stannade dock inte vid stillbildena utan fortsatte till filmskapandet. Idag är han kursansvarig för Film för digitala medier, en kvällskurs på 15 veckor.
-När jag hade arbetat ett par år som fotograf frågade en av våra kunder om jag hade möjlighet att hjälpa dem att producera en film. Jag svarade naturligtvis ja! Eftersom jag aldrig filmat tidigare så tog jag kontakt med ett par personer som jobbat länge med film och animering och med deras hjälp genomförde vi projektet med ett bra resultat och en väldigt nöjd kund.
– När jag såg vilka möjligheter det fanns med filmskapandet blev jag otroligt motiverad att lära mig mer om film, ljud, klippning och storytelling. Parallellt med kurser och workshops har jag gjort både musikvideor, dansfilmer och företagsfilmer.
Varför fastnade du för film?
– Film är ett oerhört fängslande media med fler dimensioner än foto. Jag är en stor filmfantast som ser väldigt mycket film vilket gör det väldigt stimulerande att själv få vara med och skapa detta tidskrävande och svåra media. Det är väl värt allt slit när det blir bra!
Vilka är utmaningarna?
– Filmskapande är ett lagarbete. I början trodde jag att man kunde fixa allt på egen hand men det är omöjligt om man vill hålla hög kvalité. Nu arbetar jag tillsammans med min fru Mia när det gäller enklare projekt med för att klara större projekt så bildade jag ett virtuellt produktionsbolag i somras där vi är 12 frilansande fotografer, filmare, ljudtekniker, regissör, AD, copy, osv. som gått samman för att hjälpas åt att genomföra större projekt.
Vilket är ditt mest minnesvärda projekt?
– I våras fick jag i uppdrag att skapa en videoprojektion till Göteborgs Operan som en del av en helaftonsföreställning på temat nordisk dans. De var enormt pirrigt och utmanande. Först när applåderna kom släppte nervositeten. Modern dans har alltid intresserat mig och det här är så nära jag kommer att själv dansa på en scen.
Kursinformation
Efterfrågan på rörlig bild ökar snabbt. Den här kursen passar dig som vill kunna filma och redigera med digital systemkamera för din webbplats eller åt din kund.
Kursdagar
4 dagar 28 lektionstimmar
Datum: 24/6, 25/6, 26/6 och 29/6 kl 9.00-17.00.
Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor om kurser på Berghs.
Har du frågor eller vill ha mer information? Kontakta Berghs kompetensrådgivare,
08-587 550 50, radgivning@berghs.se.