Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

SPICE 11 – Hållbar förpackningsdesign och gåvokartonger

ebd baca  img

Kursen heter Hållbar förpackningsdesign. Studenterna kommer från diplomprogrammen Grafisk Design och Produktionsledare/Operativ projektledare. Uppdraget handlar om att skapa nya, konceptuella förpackningslösningar för Kosta Boda/Orrefors. Tidsramen var sex veckor. Idag presenterades lösningarna inför en jury bestående av Orrefors, Berghs, Billerud och Nine.

Oktober 27, 2011

Stämningen var lika upprymd som nervös och förväntansfull när studenterna imorse klev in i salen där presentationerna snart skulle hållas. Mycket arbete har lagts ned i projektet, som för sex veckor sedan började med en brief som löd: ”Utveckla ett nytt förpackningskoncept för gåvokartonger som fungerar för aktuellt sortiment för Orrefors och Kosta Boda. Ta fram en spännande och effektiv lösning på hur man packar dessa olika produkter.”

Framför scenen satt en jury, bestående av Magnus Axelsson (Orrefors Kosta Boda AB), Jimmy Nyström och Maja Midebo (Billerud), Jon Haag och Isabelle Dahlborg Lidström (NINE), Charlotta Rydholm och Pål Pettersson (Berghs) samt Camilla Wallander, VD på Berghs. Klockan nio körde presentationerna igång och raden av grupper som presenterade sina förpackningslösningar sträckte sig hela vägen till lunchtid. Totalt tolv bidrag presenterades, tolv snabba återkopplingar från juryn hanns med, innan det var dags för juryn att samlas för en dryg timmes överläggning.

Juryn hade det inte lätt. Med olika individuella perspektiv och bedömningskriterierna originalitet, relevans, kvalitet och utförande samt genomförbarhet spretade juryns åsikter och ett flertal omröstningar genomfördes för att kora en vinnare. Till slut var man överens, och studenterna släpptes tillbaka in för att lyssna på resultaten.

Den prestigefulla förstaplatsen kammades hem av gruppen som skapat ”Cup in a Cup” och ”Repac”. Gruppen, bestående av Peter Orre och Cornelia Röstlund från PL-klassen och Anna Jadvi och Oskar Wettergren ur GD-klassen, fick beröm av juryn för sitt mod och sin konceptuellt lika utmanande som humoristiska idé.

278

277

276

275

274

273

272

270

271