Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Svettas du med arbetsproverna?

sedir emma

Ta det lugnt! Diplomstudenterna Emma Laggar, Interactive Communication och Sedir Ajeenah, strategisk kommunikation och pr berättar om hur du ska tänka när du arbetar med dina arbetsprover.

Februari 3, 2011

Vad ska man tänka på?
Sedir: Alla fungerar olika. Men något jag rekommenderar alla, oavsett persontyp, är att börja med arbetsproverna i tid och att ventilera sina tankar med andra. Det sista gärna med människor som inte alls har en koppling till reklam eller branschen. Deras perspektiv ska aldrig underskattas.

Emma: Det absolut viktigaste är att börja i tid. Se till att du börjar fundera redan nu. Var heller inte rädd för att prata med andra om uppgiften(-erna). Både månniskor i och utanför ”reklamsammanhang”.

Hur tänkte och kände ni själva inför arbetsproverna?
Sedir: Först tänkte jag att det inte var en särskilt svår uppgift. Jag tyckte mig kunna se fallgroparna i uppgiften och blev rätt lugn. Sen när det väl gällde att formulera mina insikter och sedan omsätta dem till en idé, blev det genast svårare. I synnerhet när man sitter alldeles allena med arbetsproverna. Jag kände att det fanns onödiga luckor i mina lösningar när jag väl skulle skicka in allt, men man får ha lite perspektiv. Man söker ju till skolan för att lära sig det här. Det är lätt att glömma. Och uppenbarligen gjorde jag någonting rätt.

Emma: ”Nu jäklar anamma ska jag in!”. Det var absolut det första jag tänkte och kände. Med andra ord en otrolig pepp och ett driv för att verkligen lyckas.

Vad hoppas ni på efter examen?
Sedir: När allt kommer omkring så handlar ju livet om att skratta. Jag hoppas att jag gör det lika mycket som nu i skolan. Sen vore det ju toppen att slippa hålla inne magen ett år till. De som anställer mig efter min examen kan räkna med att få baka in ett gymkort i kontraktet.

Emma: Jag har två mål efter min utbildning. Dels vill jag fortsätta att driva min egen, personliga utveckling men självklart också min professionella. Jag har lärt mig otroligt mycket hittills men är övertygad om att det fortfarande finns mycket kvar att lära. Det finns det alltid.

Om jag antingen blir erbjuden en sådan utmaning här i Stockholm eller någonstans utanför Sveriges gränser, återstår att se. Jag hoppas dock innerligt på det sistnämnda.

Varför valde ni Berghs?
Sedir: Jag har inte suttit vid en skolbänk sedan den dagen jag i ett champagnerus tog det ofattbara beslutet att kasta frisbee med min studentmössa från en lastbil på Kungsgatan. Berghs var ärligt talat det enda jag övervägde. Har man passion, tid och drömmar tillsammans med de ekonomiska förutsättningarna som krävs, så är Berghs den bästa presenten till dig själv.

Berghs största styrka är inte föreläsarna, lärarna eller blandningen av elever. Det fina med skolan är att du har exakt alla förutsättningar för att få ut vad du vill av din utbildning. Och antagligen lite till. Mig veterligen erbjuder ingen annan skola just det. Bara det är ett fantastiskt argument skolan borde vifta oftare med.

Emma: Berghs har något som få skolor, oavsett lärandeform, lyckas uppnå. Den unika sammansättningen av atmosfär, gemenskap, kunskap och engagemang är precis vad som gör Berghs till Berghs.

Hur skulle ni sammanfatta er tid på skolan?
Sedir:
Ett skenande midjemått, kraftigt rubbade sovrutiner, vänner för livet och kunskap jag aldrig kunnat läsa mig till. Då har jag inte heller nämnt den personliga resan, som kanske är den allra största och viktigaste.

Emma: Som otroligt intensiv, lärorik, påfrestande, underbar och livsförändrande.

Vad vill ni göra i framtiden och hur tror ni att er tid på Berghs har hjälpt er på vägen?
Sedir: Jag är en extremt ombytlig person och har väldigt lätt för att bli inspirerad. Just därför har jag tränat massor av sporter, försökt lära mig femton olika instrument och velat bli alltifrån skulptör till aktiemäklare. Tyvärr är jag direkt obegåvad på allt förutom det jag pluggar just nu.

Jag kommer nog börja på en reklambyrå. Men, känner jag mig själv rätt så kan jag hamna var som helst. Kanske sadlar jag om och börjar göra de där nyhetsinslagen som alltid visas innan vädersändningarna på TV-nyheterna. Jag har redan tänkt ut ett scoop. Min flickväns hund kan exempelvis bära riktigt stora pinnar. Sen har hon abnormala mängder överskottsskinn som kan formas så att hon ser ut som en skrynklig gubbe. Hunden, inte flickvännen alltså.

Emma: Jag vill vara med och driva utvecklingen av nutida och framtida kommunikation. Där både varumärken och konsumenter har något att vinna av sammanhanget i slutändan. Berghs har varit huvudkomponenten för den karriärsinsikten och starten på en mycket spännande resa.

Håll utkik efter Emma och Sedir som tar sina examina i sommar!

Vill du höra mer om arbetsproverna? Lyssna på Radio Berghs som gjort ett helt program för dig som vill ansöka till höstens heltids­utbildningar.