Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Tutorialsgenerationen startar kunskapsdelning på Berghs

sharingiscaring

Sharing is Caring är ett vedertaget uttryck som Berghs studenter vid programmet Digital Strateg/Kreatör har tagit till sig. I samband med projektet med samma namn delar studenterna, utanför ordinarie skoltid, med sig av sina kunskaper inom ett specifikt område till varandra. Två av studenterna som deltagit och hållit i en egen lektion är Michaela Zetterström och Jennifer Hammervald. Här berättar de mer om projektet och förklarar varför de hellre lägger en ledig eftermiddag på ytterligare en föreläsning än att göra något annat.

November 3, 2015

Sharing is Caring är ett initiativ som Tobias Lundqvist, programansvarig på Berghs, startade för några år sedan där studenterna inom programmet Digital Strateg/Kreatör delar kunskap med varandra utanför skoltid. Initiativet drivs helt av klassens studenter, som själva bokar in tillfällen då de delar med sig av sina kunskaper till varandra. 

Michaela och Jennifer, kan ni berätta om hur Sharing is Caring fungerar för studenterna inom er utbildning rent praktiskt?

Michaela: I vårt fall handlade det om att vi märke av behovet fanns då många i klassen gärna ville lära sig mer av programmen som används inom branschen, och eftersom både jag och Jennifer länge jobbat i Photoshop och Illustrator kände vi att vi ville dela med oss av våra kunskaper. 

Vilka ämnen har ni avhandlat hittills?

Jennifer: Vi har hittills haft två lektioner var, Michaela höll fotoredigering i Photoshop och jag grunder i Illustrator. Nu har också andra klasskompisar tagit till sig idén och vill lära ut saker själva, vilket är jättekul!

Hur har uppslutningen varit, kommer samma personer till de flesta föreläsningar eller går man helt enkelt på de man tycker låter extra intressanta?

Jennifer: Uppslutningen har varit bra, visst är det svårt att pussla ihop med grupparbeten och fritid men alla har varit väldigt positivt inställda och vill lära sig mycket. Vi skapade ett Google-dokument där man fick skriva upp sig med sitt namn om man ville delta. Vi var noga med att poängtera att de som deltog fick komma med förslag på vad vi skulle ta upp så vi kunde täcka allting.

Varför tror ni att det blivit så populärt med kunskapsdelning?

Michaela: Vi tillhör en generation som lärt sig mycket av att Googla och att kolla på tutorials online. Sharing is Caring är ett naturligt steg i utvecklingen. Digital Strateg/Kreatör-programmet på Berghs löper över ett år, vilket är ganska kort, så då gäller det att samla på sig så mycket kunskap som möjligt under den tiden.

Man lär sig oerhört mycket av att kunna titta på tutorials eftersom man kan pausa mitt i en video, gå tillbaka, spola fram, vilket för mig skapar ett lugn då jag kan ta det i min egen takt till skillnad från när en lärare håller en lektion inför en hel klass och det blir kaos när alla ska ställa frågor, avbryta etc.

Ni har själv ägt några lektionstillfällen, berätta mer om det?

Michaela: Vi förberedde enskilt våra lektioner och lade upp en struktur på hur lektionerna skulle se ut med olika delmål. Det som är så härligt är att det finns så många olika sätt att använda ett verktyg på.

Jag brukar säga att man kan säga “hej” på engelska på 15 olika sätt, det funkar ungefär likadant i PhotoShop. Du kan göra en bild svartvit på flera olika sätt. Alla sätten funkar, men man jobbar olika. Under min första lektion gick vi igenom grunderna i PhotoShop, under fördjupningslektionen gick vi igenom hur man kan manipulera bilder.

Jennifer: Vi är båda självlärda inom ämnena genom att vi haft intresse för programmen och lärt oss genom tutorials via YouTube och nyfikenhet. Därför kändes det rätt naturligt för oss att hålla våra lektioner. Vi satt med programmen uppe och använde oss av projektorn så att alla kunde se vad vi gjorde och på så sätt följa med. När det kommer till Illustrator tycker jag att det främst handlar om att lära sig de olika verktygen och hur de kan användas, lär man sig det kommer det sen gå lätt att hitta sin egen stil och göra saker som man tycker ser snyggt ut.

Michaela: Jag lärde mig väldigt mycket under Jennifers lektion i Illustrator. Vi lärde oss hur man gör patches, loggor och vimplar.

Jennifer: På Michaelas lektion fick vi lära oss hur man arbetar med masker, retuschering och hur man lätt man manipulera bilder, verkligen användbart och kul att kunna!