Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Unga företagare vann introkurs

Emma Drake, Hanna Johansson, Malin Hegart och Nathalie Heleander startade smyckesföretag i gymnasiet. De skapade, designade och sålde ett armband i vilket man kunde fästa sin skåpsnyckel. Företaget resulterade i Tappa inte bort mig UF. När tjejerna tävlade med sitt företag i Ung Företagsamhets mästerskap för alla UF-företag i Stockholm, vann tjejernas företag första pris i kategorin bästa design/formgivning, det pris som Berghs stod bakom.

Augusti 26, 2012

Förutom prispengar och äran fick alla fyra tjejerna i företaget möjligheten att läsa en introkurs på Berghs. Under hösten läser Hanna, Malin och Emma Reklam – intro och Nathalie läser Grafisk design – intro på Berghs. Det dröjde inte länge förrän Ung Företagsamhet Stockholmsregionen anställde en av tjejerna. Hanna fick jobb där direkt efter sitt UF-år med Tappa inte bort mig.

- Det är ett väldigt roligt jobb och jag är glad över att jag fortfarande får jobba med UF-företagande, säger Hanna som nedan berättar mer om hur det är att läsa en introkurs på Berghs.

Hur är det att läsa på Berghs?
Att läsa på Berghs är något av det roligaste jag har gjort! Det är en otroligt kreativ miljö och man får möjlighet att träffa och diskutera med många spännande människor. Lärarna är kunniga inom sina ämnen och det märks tydligt!

Vad har ni fått göra under kursen?
Just nu håller vi på och arbetar med det "slutprojekt" man får i slutet av kursen. Vi har fått värva mycket teori och praktik. Ofta pratar vi om något under lektionen och sedan får vi en uppgift som handlar om samma sak. Som när vi pratade om projektledning och planning - då fick vi ett uppdrag som en reklambyrå arbetade med samtidigt. Det var väldigt roligt att få jobba med något som man visste inte var fiktivt utan faktiskt ett verkligt problem som behövde lösas.

Du läser ju reklam, skulle du säga att du är en art director eller en copywriter, det vill säga är du mest intresserad av form eller text?

Jag skulle nog säga att jag är mer åt copy-hållet faktiskt, fast jag lockas också av projektledning eller planning. Innan jag började läs på Berghs hade jag ingen aning om vad som lockade mest. Eftersom vi får testa på allt möjligt under kursen har jag nu insett det. Jag tycker om att leka med ord och fundera kring hur en text kan förstärka ett budskap samtidigt som problemlösningen och kontakten med kunden inom planning/projektledning känns väldigt rätt för mig.

Har ni nytta av det ni lär er på Berghs i ert företag? Hur har Tappa inte bort mig utvecklats?
Just nu "vilar" Tappa inte bort mig. Vi har tillsammans kommit överens om att låta företaget vara ett tag för att testa våra vingar och göra saker på egen hand. Vi har dock tankar på att någon gång återuppta verksamheten. Detta känns som ett väldigt naturligt steg för oss alla, då alla sysslar med olika saker. Vi träffas dock fortfarande regelbundet och företagstankarna kommer vi nog aldrig släppa. Kursen på Berghs har verkligen lönat sig på andra håll, för mig är det väldigt värdefullt inom jobbet och vi har alla projekt vid sidan om som har nyttjats av vad vi lärt oss på Berghs.

Vad har du för andra framtidsplaner?

Just nu jobbar jag på Ung Företagsamhet och trivs väldigt bra med det och det är också något jag vill fortsätta med. Att få testa på att driva företag under UF-året gav mig dock blodad tand och jag har svårt att tänka mig att jag någon gång i framtiden inte skulle starta eget. Och gissa vad mycket nytta jag kommer ha dels av mitt UF-år och mina kunskaper jag fått från Berghs när det väl händer!

Bilden ovan är på alla i företaget Tappa inte bort mig från Ung Företagsamhets-SM i maj 2010.

623