Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Väntar på känslan "aha, det där vill jag göra!"

berghs intro fredrika

Vi träffade Fredrika Lundström som går Berghs intro nu under våren och pratade lite om hur det är att läsa på Berghs. Kursen ger en introduktion till kommunikationsvärlden och till Berghs, den passar bra för den som är nyfiken på de olika yrkesrollerna och Berghs längre program men inte har så mycket erfarenhet av just kommunikation.

Mars 6, 2014

Hej Fredrika, vad kul att träffa dig! Berätta, vad fick dig att söka dig till Berghs Intro?
Jag har alltid varit intresserad av kommunikation men aldrig riktigt fått en ordentlig inblick i kommunikation som profession och vad de olika yrkesrollerna innebär.

Jag fick tips om Berghs av mina föräldrar, som har vänner som har studerat här och när jag hittade kursen Berghs Intro och läste om dess innehåll så verkade det som att den kunde ge svar på alla mina frågor om att arbeta med kommunikation! Därför valde jag att söka denna kurs för att få en inblick i yrkesrollerna, för att se om någon av dem tilltalar mig och för att få framtidsinspiration!

Vad har ni fått göra hittils under kursen?
Den första lektionen var en introduktion till Berghs och kommunikationstänket tillsammans med övriga nya kursdeltagare, och sen en introduktion till kursen tillsammans med vår kursansvarige, Pålle Pettersson. Där fick vi ta del av Pålles arbetslivserfarenhet, lite av Berghs syn på kommunikation och vi fick även diskutera en intressant artikel och därmed själva ventilera våra åsikter och tankar. Det är en väldigt bra sak med upplägget på undervisningen, nämligen att vi får arbeta enskilt (och tillsammans) för att sedan uttrycka våra egna idéer och funderingar. Det är ett väldigt givande arbetssätt!

Under den andra lektionen fick vi träffa "den första yrkesrollen", nämligen Karin Setréus som talade om att vara strateg/planner och vad det yrket innebär. Lektionen inleddes med att vi fick beskriva oss själva individuellt utifrån ett varumärke som vi själva fick välja, vilket är ett otroligt roligt sätt att lära känna varandra, då man kan applicera sina egna kunskaper om varumärket i fråga samt får en vidare motivering från personen som valde det.

På den tredje lektionen träffade vi Tor Löwkrantz, som är programansvarig för Berghs diplomutbildning Strategisk kommunikation och PR, som berättade om definitionen av PR och om sin yrkesroll, det var otroligt roligt! Det blev långa konversationer om moral, filosofi och definitionen av rätt och fel i allmänhet, samt lite historik kring dagens moderna PR-konsult.

Vad är det viktigaste du har lärt dig på de här tre tillfällena?
Jag skulle nog säga att det viktigaste jag har lärt mig hittills är att kommunikation, beteendevetenskap och filosofi hänger ihop väldigt mycket! Att det kan komma tillfällen där man måste lyssna till sig själv och ta ett beslut kring var man själv står innan man kan gå vidare och att det ligger väldigt mycket analys bakom arbetet - vad är syftet och vad blir konsekvenserna av mitt/vårt handlande?

Spännande! När och hur väcktes ditt intresse för kommunikation?
Min mamma arbetar som rekryteringskonsult, vilket innebär att hennes yrke är att träffa människor och kommunicera på olika vis, samt att analysera kommunikation ur olika perspektiv. Därför har det ofta varit diskussioner kring middagsbordet i form av att prata om olika människors sätt att agera, hur folk uttrycker sig och så vidare.

Jag har alltid gillat att uttrycka mig och har haft väldigt lätt för att göra det, både genom det jag direkt säger (att skriva texter till exempel) och det jag indirekt säger (personlig stil som kläder, smink etc). Och eftersom jag har varit hårdrockare sedan jag var 9 år och därmed gillar den stilen väldigt mycket, har personliga stilar och hur de kommunicerar alltid varit intressant för mig!

Och vad har du för planer efter kursen då?
Eftersom kursen inte riktigt är slut ännu och många yrkesroller fortfarande ska presenteras, så väntar jag fortfarande på känslan "aha, det där vill jag göra!" som jag hoppas på att få under denna kurs. Jag har funderat lite på att läsa en kurs i reklam och PR på Stockholms universitet nu till hösten, samtidigt som det vore kul att läsa engelska på högskolenivå för att bygga på mitt intresse för internationell arbetslivskommunikation.

Jag tror definitivt att jag kommer att komma tillbaka till Berghs också, men kanske lite senare när jag är mer säker på just vilken av alla utbildningar som erbjuds som skulle passa mig bäst! Dessa är bara några funderingar och just nu känner jag bara: allt är möjligt och spänningen stiger!

Vad bra! Då ser vi fram emot att höras och ses igen! Ha det fint Fredrika!