
Interaktionsdesign
- Design research
- Informationsarkitektur
- Interaktionsdesign (IxD)
Vi möts dagligen av dåliga upplevelser på webben vilket gör användare frustrerade och att företag går miste om värdefulla affärer, helt i onödan. Här lär du dig varför detta sker och vad du kan göra för att skapa en fantastisk användarupplevelse!
18 apr - 13 jun
*Ansökan blir bindande först när du blivit antagen och tackat ja.
Om kursen
Ett användarcentrerat arbetssätt handlar om att förstå användarens förutsättningar, problem och önskemål, för att därefter kontinuerligt utvärdera att lösningen som tas fram uppfyller användarnas faktiska behov. I denna kurs får du lära dig hur du konkret går tillväga för att med användaren i fokus designa och testa användbarheten för en interaktiv prototyp för en digital tjänst.
User experience (UX) design är ett begrepp som används både flitigt och spretigt på grund av att det är så brett. Det innefattar allt från marknadsanalys och affärsutveckling; till digitala och fysiska användargränssnitt; till grafisk design och marknadsföring; till relaterade tjänster som kundservice och support. Dessa är alla komponenter som direkt eller indirekt formar användarens upplevelse av en tjänst eller produkt. Ett framgångsrikt utvecklingsteam består av flera olika typer av kompetenser som alla bidrar till det man bygger och interaktionsdesignerns ansvar är att se till att användaren alltid hålls i fokus genom hela processen.
Interaktionsdesignern fokuserar på att skapa förståelse för användarnas behov, ta fram användningsfall och informationsarkitektur, skapa skisser av gränssnittet (ofta så kallade wireframes) för att ta reda på vilket innehåll och funktionalitet som krävs i det digitala gränssnittet. Interaktionsdesignern bygger interaktiva prototyper för att tidigt i designprocessen validera eller förkasta antaganden kring designen. Detta görs med hjälp av enkäter, intervjuer, observationsstudier och användbarhetstester, med representanter för tjänstens målgrupp.
I kursen blandar vi teori och praktik för att lära oss om användarflöden och navigation, responsiv design, formulärdesign, tillgänglighet med mera. Du kommer att få lära dig verktyg och metoder för att själva kunna genomföra intervjuer och efterforskning och skapa wireframes. Vid kursens slut kommer du själv ha planerat, byggt och testat en interaktiv prototyp via en typisk designprocess för digitala tjänster.
Vem är kursen för?
Kursen riktar sig till dig som har arbetat i det digitala landskapet ett tag och vill designa för riktigt bra användarupplevelser till nya, eller befintliga tjänster. Du jobbar idag som t.ex. produktägare, projektledare, grafisk designer, utvecklare eller liknande. Kanske jobbar du på ett företag vars webbplats eller mobil-app är en viktig del av verksamheten, och vars användarupplevelse du vill förbättra, eller så jobbar du på en designbyrå och vill bredda din kompetens för att projekten ska bli roligare och mer utmanande. Du ska ha viss vana av verktyg som exempelvis Sketch, Adobe XD, Figma, Framer X, Invision Studio eller motsvarande ritverktyg som är till för att skapa digitala skisser och interaktiva prototyper.
Vanliga frågor
Hittar du inte svaret på din fråga eller vill ha mer information? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om distanskurser på Berghs.
Ansökan och antagningskrav
Behöver jag några förkunskaper?
Du ska ha gymnasiekompetens eller motsvarande. Du jobbar idag som t.ex. produktägare, projektledare, grafisk designer, utvecklare eller liknande. Du ska ha viss vana av verktyg som Sketch, Adobe XD, Figma, Framer X, Invision Studio eller motsvarande ritverktyg som är till för att skapa digitala skisser och interaktiva prototyper.
Vill du lära dig grunderna i verktygen Adobe XD och Figma så läs mer om vår kurs UX/UI Basics här.
Skicka också med
Din ansökan ska innehålla en kort beskrivning, max en A4-sida, av dig själv, i vilken du även motiverar varför du söker just den här kursen, samt en översiktlig sammanställning av utbildningar och arbeten.
När får jag besked om jag kommit in?
Besked kommer senast i samband med sista ansökningsdag.
Kursintyg
Efter genomförd kurs utfärdas kursintyg.
Vad kostar kursen?
Studieavgift inkl. moms
34 375 kronor
Studieavgift exkl. moms
27 500 kronor
Vill du ansöka om delbetalning / finansiering? Läs mer här!
Övrig information
För kursen behöver du tillgång till dator (med kamera och mikrofon) och en bra internetuppkoppling. I veckan för kursstart får du inlogg till Berghs onlineplattform i Canvas, där kursstarten sker och genomförs i videokonferens. Videomöten genomförs i videoverktyget Zoom. Kursplan och schema finns i kursen i onlineplattformen.
18 apr - 13 jun
*Ansökan blir bindande först när du blivit antagen och tackat ja.
Kursansvarig
Det här får du
- Introduktion till Interaktionsdesign (IxD)
- Intervjua användare och göra efterforskning kring deras behov
- Skapa användarflöde och informationsarkitektur
- Skapa wireframes – Skisser för gränssnittet som fokuserar på innehåll och funktionalitet
- Lära dig om usability – Vad som gör gränssnitt enkla att lära sig och kännas intuitiva
- Responsiv design – Att designa för olika enheter och skärmar
- Prototyper – Att omsätta statiska wireframes till interaktiva prototyper
- Användbarhetstester – Att låta användare testa en interaktiv prototyp
Att läsa en distanskurs på Berghs
• Kursen har inte lärarledda lektioner varje vecka (vissa undantag finns). Kursuppgifterna publiceras i lärplattformen Canvas och du bestämmer själv när du löser uppgifterna enligt schemalagd inlämning. Vanligtvis en uppgift per vecka.
• Kursstart och kursavslut är på bestämda tidpunkter och sker live i videoplattformen Zoom*. Gäller dock inte 15-veckors kurser samt ARU. Se alltid på kurssidan exakt vad som gäller för just din kurs.
• Du får personlig feedback på varje veckouppgift och har kontakt med lärare och kursdeltagare via Canvas.
• Vi arbetar med öppen feedback samt peer-to-peer feedback (gemensamt lärande mellan deltagare).
• Du behöver tillgång till en dator med kamera och ljudupptagning.
• Genomsnittlig studietid för distanskurser är 10 timmar/vecka.
• Du kan genomföra kursen även om du får förhinder att delta vid kursstart eller avslut då de filmas, läggs i lärplattformen Canvas och finns tillgängliga under terminen.
*Obs! Gäller inte våra 15-veckors kurser samt ARU, de startar och slutar på plats på Berghs.