Kursansvariga

Billy Boman

Gör?

Product & UX/UI Designer på Billy Boman Design och grundare av Creative Studio.

Bakgrund:

Jag har en bakgrund av 10+ år i designbranschen och en något "icke linjär" karriärsbana då jag jobbat både inom grafisk design, branding & modedesign innan jag landade i tech och digital design för ca 5 år sen. Under åren har jag hunnit jobba dels som anställd på företag så som PayPal, Vodafone, H&M, Allsaints och Tiger of Sweden Jeans, men även flertalet frilansuppdrag.

Vad inspireras du av?

Jag försöker alltid ha en bred insamling av referenser som också är tvärdisciplinär - i bemärkelsen att jag kan få inspiration till App & Webbdesign från allt från spel, film, serier, mode, posters på stan eller skivomslag.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Design och estetik är ett bärande tema i min vardag, så utöver heltidsjobb och sidoprojekt driver jag även en Design Podcast med min vän Dimi som heter "Design Alchemy" och finns på Spotify bl.a. där vi gräver ner oss i nördiga design ämnen. Utöver det älskar jag att ta del av gripande narrative, särskilt inom spelformatet - då jag tycker några av samtidens bästa och mest intressanta historier idag berättas genom spel och titlar så som The Last of Us, God of War, Ghost of Tsushima & Uncharted osv. De behandlar tidlösa teman som alltid är relevanta och emotionellt engagerande. Utöver det är jag lite av en film- och serienörd, och försöker hålla mig ajour med mina favoriter på HBO, Netflix, Disney+, Apple TV+ och andra aktörer i streamingkriget kring vår uppmärksamhet.

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Jag tycker att det är enormt stimulerande att få lära ut till en engagerad och "switched on"-publik som är det jag alltid möter på Berghs. Talesättet "När du lär ut, så lär sig två" stämmer verkligen, då jag som undervisar också blir lite bättre för varje gång. Dialogen med studenter & klassen efteråt är också väldigt givande, då många hör av sig efteråt kring råd och tips i allt från design som hantverk men även karriär osv. Att arbeta som undervisare och utbildare är ett enormt privilegium och ett stimulerande avbrott från att producera design i sig.

Har du någon förebild eller någon person du inspireras av?

  • Jag tycker att Rick Owens (modedesignern) har lyckats med konststycket att balansera kommersiell succé med en avantgardeestetik utan att kompromissa med sin vision kring "Glunge" (Grunge + Glamour) som koncept. Han håller även en knivskarp linje genom alla "touchpoints" du berörs av som kund, i allt från hur butikerna är inredda och designade, till musiken som spelas, hur webbsidan ser ut, till hur photoshoots, videos & event är iscensatta, till hur modevisningarna gestaltas, till val av modeller, material val och skärningar i kläderna i sig samt hur tags och annan relaterad branding.
  • När det kommer till digital design ser jag upp till och har stor respekt för designers som Niccolo Miranda som tagit kreativ och tekniskt fulländad webbdesign till nästa nivå.

Berätta om ett roligt minne från Berghs!

På en AI-workshop med Communication Design-klassen var det en elev som genererade en ytterst smickrande bild av mig som en Harlequin-liknande lärarkaraktär via AI-verktyget vi jobbade med - det tog jag som en stor komplimang.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Det finns hur mycket som helst att säga här (kanske en framtida kurs?) Men i korthet så skulle jag rekommendera designers i allmänhet att:

1) Investera i din LinkedIn-profil. Det är världens ledande karriärnätverk av en anledning. Och det fungerar på samma premisser som alla andra sociala medier - skapa, dela, reagera och interagera med andra för att boosta algoritmen. Bygg ut din profil i alla bemärkelser, i allt från att skapa en bra hero banner, till en bra profilbild, få rekommendationer från arbetsgivare, addera kurser och certifikat till din utbildningssektion osv osv.

2) Investera i din Portfolio. Din portfolio blir aldrig "klar" men den måste vara "good enough" och idag finns det otroliga CMS och Low-Code verktyg att ta hjälp av (Framer, Webflow, Semplice osv) Se till att dokumentera din design på ett begripligt och snyggt sätt, då arbetsgivare och rekryterare inte kommer "läsa" din portfolio, dom kommer scrolla igenom den snabbt.

3) Sluta aldrig lära dig. Som designer behöver du alltid fortsätta lära dig, även efter Berghs eller den utbildning du går. Designeryrket skulle jag vilja kalla ett livslångt lärande - och eftersom vi i regel älskar att hålla på med design så är det ingen börda, utan någonting härligt och stimulerande. Med det sagt kan man lära sig på bra och mindre bra sätt, sätt rimliga mål och designa hellre lite och ofta än i intensiva sprintar som lämnar dig utmattad efteråt så att du riskerar att tappa gnistan.

Vad vet vi inte om dig?

  • Trots att jag inte jobbar med att designa kläder längre så har jag en livslång passion för det hantverket. Designers så som Rick Owens, Boris Bidjan Saberi, Yohji Yamamoto & Ann Demeulemeester har genom sina karriärer skapat avundsvärda visuella universum för sina kollektioner och jag har personligen samlat aktivt på just Rick Owens pjäser i kanske 7-8 år.
  • Utöver det så kan jag avslöja att jag färgade mitt hår kolsvart i 9:an, utan att väga in faktumet att blond utväxt kanske inte är den optimala kombinationen.

Dold talang?

Jag är relativt bra på "pappaskämt" och ordvitsar. T.ex. "What are you called when you see a robbery at the Apple Store? An i-witness…." vilket har lett till att folk i olika team under åren har börjat efterfråga en daglig vits på varje morgonmöte. Ett underskattat sätt att bygga relationer med kollegor!

Billy Boman

Ansvarig för kursen AI för designers på Berghs.