Den här utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med visuell kommunikation och vill orientera och lära dig vilka möjligheter som finns. Utbildningen ger dig en bredd för att förbereda dig mot visuellt, kreativa yrkesroller. Här får du kunskap inom bland annat grafisk design, förpackningsdesign, motion design, art direction och digital design.

Just nu kan du inte ansöka, vill du bli kontaktad när ansökan öppnar 2017?

Just nu kan du inte ansöka, vill du bli kontaktad när ansökan öppnar 2017?

Vad är Communication Design?

Benämningen “communication design” är, till skillnad från grafisk design, ett vidare samlingsbegrepp för visuell kommunikation som kommunicerar innehåll med exempelvis grafisk design, motion design, UX-design, redaktionell design, förpackningsdesign och typografi. Communication design understryker bredden av kunskaper som ges på utbildningen för att förbereda dig inför ett flertal kreativa yrkesroller.

Om utbildningen

Communication Design är ett tvåårigt heltidsprogram för dig som vill arbeta med visuell kommunikation. Utbildningen innefattar yrkesrelevant, praktiskt orienterad undervisning som förbereder dig för ett brett spektrum av yrkesroller så som grafisk designer, art director, motion designer och digital designer.

Som en del av skolans pedagogik arbetar studenterna återkommande i verklighetsbaserade projekt med riktiga uppdragsgivare från såväl kommersiella som ideella aktörer. Under utbildningen utvecklar du din kreativa förmåga och din hantverksskicklighet och förbereder dig för att arbeta på t.ex design-, reklam- eller digitala kommunikationsbyråer, redaktionella miljöer eller på företag och organisationer som kommunicerar innehåll genom visuellt orienterad kommunikation.

Under utbildningen får du också unika möjligheter att samarbeta med studenter inom Berghs övriga kommunikationsutbildningar. Det ger dig erfarenhet av samverkan och gränsöverskridande idéarbete, något som är starkt efterfrågat på arbetsmarknaden både i Sverige och internationellt. På det sättet möter du kraven på framtidens visuella kreatör som en komplett kommunikatör med förmåga till strategiskt, kritiskt och kreativt tänkande.

Vem borde söka?

Du som brinner för kommunikation och ser kraften i hur man genom kommunikation kan skapa förändring får inte missa att söka till det här programmet. Du gillar att komma på idéer och är minst lika intresserad av att visualisera dessa. Du har ett öga för detaljer och gillar redan idag att framställa illustrationer, filmer, bilder, grafisk design, logotyper. Du går igång på snygga magasin, coola butikskoncept, innovativa appar och hemsidor. Du analyserar med intresse grymma filmförtexter till tv-serier och filmer, visuellt expressiva musikvideos, smarta och snygga förpackningar. Du är nyfiken på hur ny teknik och nya plattformar är en del av kommunikationslandskapet och självklart är design och kommunikation ett område du vill jobba med i framtiden.

Kursansvariga

Sophia Wood. Jenny Theolin, Clara Terne, Joel Dittrich, Marcus Gärde, Anders Örtegren, Erik Leonsson Sara Teleman, Jacob Kimwall, Lasse Ermalm, Anna Lundqvist, Patrik Hambraeus, Thea Tyvi, Pålle Pettersson, Pompe Hedengren, Fredrik Heghammar

Just nu kan du inte ansöka, vill du bli kontaktad när ansökan öppnar 2017?

Programmet innehåller

 • Design Thinking
 • Idé- och konceptutveckling
 • Typografi
 • Motion Design
 • UX/Servicedesign
 • Redaktionell Design
 • Strategisk design/Identitet
 • Förpackningsdesign
 • Samverkansprojekt
 • Individuellt designprojekt
 • Bildteori/Visuell kultur
 • Grafisk produktion
 • Designhistoria
 • Personlig och professionell utveckling
 • Samverkansprojekt

Efter genomförd utbildning utfärdas diplom samt utbildningsbevis med delbetyg.

Vanligaste frågorna

Vill du veta mer om Berghs heltidsutbildningar?

Här ser du svaren på våra vanligaste frågor.

Programansvarig

berghs_pal_petterssonSom programansvarig för det 2-åriga heltidsprogrammet Communication Design ansvarar Pålle Pettersson för att programmet har det mest relevanta innehållet, de bästa föreläsarna och de bästa kund- och branschkontakterna för att skapa en yrkesutbildning för dig som vill utvecklas mot en yrkesroll inom den kreativa industrin. Pålle har en bakgrund som musiker, kock, Art Director & Grafisk designer och har över 20-års erfarenhet av kommunikationsbranschen. Pålle inspireras av kommunikationens kraft och att se unga talanger växa!

"De kommer väl förberedda och håller en hög höjd både konceptuellt och hantverksmässigt."

Oskar Lübeck, Grundare & Executive Creative Director, Bold

Oskar Lübeck, Grundare & Executive Creative Director, Bold

Vi har haft många praktikanter från Berghs på Bold under årens lopp och flera av dem jobbar nu fast hos oss. Jag har en väldigt positiv bild av alla de praktikanter från Berghs som vi haft förmånen att få ha hos oss.

"Du är solsken och allt fint i hela världen! Visa att du är bäst! "

Marcus Lackmann, GD1416

Marcus Lackmann, GD1416

Bland viktigaste jag har lärt mig på Berghs är att en idé kan vara hur smart, ful, fantastisk, dum, äcklig eller vacker som helst så länge den kan motiveras. Men om idén inte kommunicerar spelar motivationen ingen roll. Försök alltid att vara intressant!

Ansökan och antagningskrav

Behöver jag några förkunskaper?

För att vara behörig till utbildningen måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Du ska ha minst 1 års yrkeserfarenhet inom valfritt område.
Yrkeserfarenheten kan även motsvaras av 1 års eftergymnasiala studier.

Skicka också med

1. Gymnasiebetyg eller motsvarande.
2. CV, inklusive intyg som styrker yrkeserfarenhet/eftergymnasiala studier, kompletterat med ett personligt brev (max en A4) där du beskriver dig själv och varför du söker utbildningen.
3. Fullständiga arbetsprover

Vad kostar programmet?

Studieavgift inkl. moms

180 000 kronor

Studieavgift exkl. moms

180 000 kronor