Kursansvariga

Elisabet Spross

Elisabet.Spross

Gör?

Chef Informationsteknik och ledningssystem på Sis (svenska institutet för standarder)

Bakgrund:

Jag är en samhällsengagerad utvecklingsnörd som är född och uppvuxen i Uppsala. Efter min masterexamen i samhällsplanering började jag på Trafikverket som trainee och blev sen kvar inom myndigheten i olika roller under flera år. Därefter började jag på Sweco som innovationsledare och är nu chef för informationsteknik och ledningssystem på Sis.

Vad inspireras du av?

Jag inspireras av människor som gör verklighet av sina drömmar. Som inte bara pratar om vad de skulle vilja göra och åstadkomma, utan som verkligen hittar sätt att nå dit.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Just nu ägnas mycket av min tid åt mina barn. Jag har tvillingar på 4 år så det är fullt ös på hemmaplan. När jag får tid över åker jag till gymmet eller på små utflykter. Jag gillar allt ifrån loppisrundor till äventyrsland. Det jag uppskattar är att hitta på saker med nära och kära och gärna något som involverar lite fart och fläkt. Att resa är en favorit. Jag har pluggat i både Kroatien och Indien och jobbat i Laos. Nu längtar jag tills det finns snabba energismarta transportmöjligheter med låg klimatpåverkan som gör att man kan resa världen över utan att förstöra vår jord.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Jag har hört mycket gott om Berghs och blev väldigt glad när jag fick veta att skolan vill bredda sitt kurserbjudande med nya kurser inom samhällsutveckling och innovation. Det känns superkul att jag får möjligheten att bidra med mina kunskaper om innovationsledning och stadsutveckling och träffa människor som vill utvecklas inom området.

Har du någon förebild?

Ja, Pippi Långstrump! Hon har en sån otroligt positiv syn på livet och ett jäklar anamma som jag avundas. Ett av mina favoritcitat från Pippi är ”Det här har jag aldrig provat så det klarar jag helt säkert”. Tänk om man alltid kunde ha den inställningen till nya saker, vad utvecklande det hade varit.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Det som lönar sig på lång sikt tror jag är att vara genuin mot sig själv. Att gå sin egen väg och jobba med det som ger en energi och inte göra något för att det finns förväntningar och press från andra. Har man ett jobb man älskar som ständigt utvecklar en finns alla förutsättningar att nå långt. Ett annat tips är att uttala saker högt och att hitta personer som kan hjälpa en att nå dit man vill. Kontaktnät och ”supporters” kommer man långt med.

Vad vet vi inte om dig?

Jag är uppvuxen i en stor familj, som ett av åtta syskon. Det har förstås format mig till den jag är idag och jag vill tro att det fått mig att bli bra på att hantera konflikter (det blir en del tjafs med så många barn under ett och samma tak) och att samarbeta med andra. Det har också lärt mig att man själv behöver visa framfötterna och att allt inte kommer gratis. Mamma brukade skämtsamt säga att djungelns lag rådde hemma och när middagen serverades så rök det godaste på faten rätt snabbt om man säger så.

Elisabet.SprossElisabet Spross

Ansvarig för kursen Innovationsledning för hållbar stadsutveckling på Berghs.