Kursansvariga

Jenny Carlstedt

Jenny.Carlstedt

Gör?

Digital strateg inom samhällsbyggnad på RISE Sverige sedan oktober 2023, tidigare på Sweco.

Bakgrund

Uppvuxen i Värmland och Swaziland (Konungadömet Eswatini) och ett intresse för att resa ledde till en utbildning i Naturgeografi, GIS, geodata och digitala kartor. Digitala kartor är helt grundläggande i planering, utformning och förvaltning av våra städer och samhällen, och det är också ett område som det händer oerhört mycket spännande inom.

I min tidigare roll på Sweco har jag bland annat fått vara med och rådge kommuner och företag kring digitalisering, t.ex. vilka nyttor kan vi få, vilka nya arbetssätt är möjliga, vilka tekniska lösningar finns som passar våra behov. Jag har också fått föreläsa och utbilda inom dessa områden, vilket alltid varit kul och oerhört givande.

Bland uppdragen som jag haft på Sweco finns uppdrag att räkna på värdet som ett utomhusbad kan ha för en stadsdel och människorna som bor där och den samhällsekonomiska effekten, visualisera effekterna som klimatförändring kan ha på våra städer och samhällen, eller på specifika platser, eller ta fram en handbok för hur städer ska tänka när vi planerar och utformar efter framtida behov – vilka är de framtida medborgarna, vilka tjänster vill de ha i en stadsdel, vilken information vill de ta del av - och vilka värden sätter de på sina framtida kvarter där de ska leva och bo?

Vad inspireras du av?

Jag drivs av nyfikenhet och utmaningar, och inspireras av människor som vågar tro på sina drömmar och genomföra sina idéer. Jag inspireras också av att träffa nya människor och lära av andra, det är när vi samlas och tänker tillsammans som de roliga idéerna kommer och energin att driva på och hitta nya lösningar kommer. Jag tycker om att sammanföra personer från olika områden och se vad som händer när de är i samma rum.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Även på fritiden tycker jag om att utmanas och testa saker jag inte gjort innan, som jag nämnde ovan tycker jag om att resa och upptäcka nya platser. Av de intressen jag alltid återkommer till kan nämnas läsning och skulptur. Jag recenserar böcker i tidsskriften Biblioteket i fokus.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Jag tycker som sagt om att utmanas och utvecklas, och letar alltid efter nya sammanhang, projekt och kurser som möjliggör detta. I detta fall gav Berghs oss en möjlighet att skräddarsy en kurs som vi själva saknade, som jag tror är en viktig del för att klara en av vår tids största utmaningar – klimat- och hållbarhetsfrågorna.

Vi behöver tänka nytt och kreativt för att hitta sätt att samarbeta och skapa gemensamma lösningar på dessa problem – jag tror på innovation som ett led i detta, och det är det som kursen vi nu tagit fram fokuserar på – innovation för hållbara lösningar.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Våga fråga och visa intresse. Ställ frågan om du kan få vara med, berätta tydligt vad du drivs av och vad du vill – så blir det lättare att hitta sammanhang där detta kan bli verklighet.

Jenny.CarlstedtJenny Carlstedt

Ansvarig för kursen Innovationsledning för hållbar stadsutveckling på Berghs.