Kursansvariga

Jesper Odelius

Jesper.Odelius

Gör?

Futurist på Framtider.se. Vi har inte ens en vettig hemsida, men det går väldigt bra. Och är roligt. Jag peppar andra att vakna och tänka, kan man kanske säga. Som nyriven pepparrot, pang! Ögonen ska tåras.

Bakgrund

Sladdade in i reklambranschen när jag hoppade av skolan. Jag skulle bli ingenjör och fara till min farfar i Sydamerika, men livet och jag ville annorlunda. Efter många år på reklambyråer och som byråledare och delägare blev jag värvad till något helt annat och drev upp en fastighetskonsult från nästan 0 till 100. Det var galet. Nu driver jag precis den verksamhet jag vill och kan bestämma (nästan) själv. Det betyder inte att jag jobbar mindre, men jag är petigare med vad jag lägger tiden på.

Vad inspireras du av?

Faktiskt av alla som har något att berätta – om de kan lyssna också. Jag är lite allergisk mot monologer. Tyvärr hamnar jag där själv ibland. Annat som inspirerar mig är konst. Den ska vara gjord med händerna. En duktig person är Sophie Jungkvist, textilkonstnär, kolla in henne. Hon tänker ut nya lösningar på gamla problem.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Jag har en hel hög med hobbies men väldigt lite tid tyvärr. Fyra barn i spridda åldrar är mitt största intresse. Hinner jag sitter jag med mina böcker eller pysslar i aluminium. Det är mitt arbetsmaterial nummer ett. Tyvärr tar utrymmet snabbt slut när man har hobbies och jag har varken ork eller råd med fler hus.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Jag har som ansvarig på byråer skickat elever till Berghs och alla har varit nöjda. För några år sen gästföreläste jag på Sveavägen och älskade energin från klassen. Jag gillar att stå på scenen. Det har inte alltid varit så men en fantastisk kvinna hjälpte mig, hon heter Yvonne Lebenberg och är ett geni. Jag kom till henne och tyckte att jag var en storfräsare. I dag kan jag skratta åt det, åt mig själv. Sånt är värdefullt och jag hoppas på fler insikter av den kalibern i samspelet med eleverna.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Ät aldrig lunch ensam. Jag har snott det från nån bok men det stämmer. Sköt om ditt nätverk. Odla din trädgård. Var ärlig men snäll. Och sluta läsa mellan raderna, det ger ångest och felslut. Sist men inte minst: jobba lagom. Det finns alltid någon som jobbar mer. Skit i om du får tråkningar när du åker skidor och de sitter med sina slides. Var den som levererar så det sjunger i stället. Vält bordet! Alla kommer inte att älska dig men det är inte meningen.

Vad vet vi inte om dig?

Jag har hälsats med trumpetfanfar i Blå hallen, det var mäktigt. Jag trodde inte att jag skulle bry mig, men jag blev tagen. Direkt efteråt gick jag och köpte en dyr klocka, en fyrkantig med ett väldigt inkorrekt armband. Jag gav bort den till min far sen. Jag gillar klockor i plast som håller tiden.

Dold talang?

Jag kan vara väldigt rolig. Folk tror att jag är sträng och jag har ofta fått höra ”Vet du, jag var rädd för dig”. Det där har jag jobbat på att få bort. Och sträng är fel ord, noggrann är bättre.

Jesper.OdeliusJesper Odelius

Ansvarig för distanskursen Marknadsföring Start på Berghs