Kursansvariga

Patrik Lindkvist

patrik_lindkvist

Gör?

Frilansande creative director, art director, strateg och föreläsare

Bakgrund

  • Min väg in i reklam- och kommunikationsvärlden började med att jag flyttade från Dalarna till Texas. Där studerade jag på Sam Houston State University och fick en Bachelor of Fine Arts i reklam och grafisk design. Min tid i USA fick mig att inse att det var just reklam och kommunikation jag ville arbeta med i resten av mitt liv.
  • Sedan dess har jag jobbat som kreatör och strateg på såväl små som stora byråer och för kunder som Coca-Cola, Unilever, Telia, Fisherman’s Friend, Beckers, Liseberg, Findus, RFSL och ett flertal hiv-organisationer och regioner. 2013 startade jag reklam- och kommunikationsbyrån Magic Circle och 2017 fick jag möjlighet att samla mina erfarenheter i boken Magisk kommunikation. Det ledde i sin tur till att jag började föreläsa om reklam och kommunikation i många olika sammanhang, bland annat på Berghs. Idag jobbar jag som frilans med såväl egna uppdrag som olika byråsamarbeten.
  • Jag vill göra intressanta saker. Det är därför jag har bott i Texas, startat eget, skrivit en bok, gjort en dokumentärfilm, hjälpt Findus återhämta sig från hästköttskandalen, hittat Sveriges mest utsatta hus åt Beckers, hjälpt till att lansera Liseberg Grand Curiosa Hotel och blivit kursansvarig här på Berghs. Det är också sökandet efter det intressanta och insiktsfulla som driver mig framåt i mitt arbete.

Vad inspireras du av?

”Varje problem har en överraskande lösning.” Bakom citatet står en av världens mest framgångsrika art directors – George Louis. Som kreatör och strateg tycker jag att det är vansinnigt inspirerande. Och sant. Det finns alltid nya oväntade lösningar, det gäller bara att hitta dem.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

På fritiden rör jag gärna på mig på olika sätt. Jag gillar att spela tennis, styrketräna, åka längdskidor, vandra i alperna och promenera till och från jobbet. Det gör att jag också kan ägna mig mycket åt ett annat intresse – god mat.

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Helt klart är det energin och utbytet jag får i mötet med alla kloka, kreativa och nyfikna elever. Precis som det alltid finns överraskande lösningar på problem, finns det alltid överraskande tankar, insikter och idéer från eleverna jag möter i klassrummet.

Har du någon förebild?

Min stora förebild är Sir John Hegarty, en kreatör som står bakom några av tidernas mest framgångsrika kommunikationskampanjer och reklambyråer. Han brukar säga ”gör intressanta saker, så händer det intressanta saker.” Det är ett motto jag försöker leva efter både på jobbet och privat. De mest minnesvärda upplevelserna i mitt liv har alltid varit en följd av att jag vågat göra något intressant.

Berätta om ett roligt minne från Berghs!

Ett roligt minne var när Karolina Moberg, tidigare kursansvarig för Marknads­kommunikation på Berghs, hörde av sig till mig. Vi kände inte varandra då, men hon hade använt min bok som kurslitteratur och undrade om jag ville gästföreläsa på kursen. Det ville jag gärna och det ledde till att jag har fått träffa, prata med och inspireras av massor av elever genom åren. Och i förlängningen till att jag också blivit kursansvarig på Berghs.

Vad vet vi inte om dig?

I flera år satsade jag på att bli sångare och låtskrivare och jag gick kurser och tog privatlektioner hos en sångpedagog. Under en av kurserna fick vi i uppgift att sjunga duetter. Jag blev hopparad med en tjej som hette Monika och det klickade direkt. Idag har vi varit gifta i många år.

Dold talang?

En dag när jag var liten kom jag att tänka på en cirkusartist från tv som hade balanserat olika saker i händerna och på huvudet. Jag fick ett infall och provade att balansera en hockeyklubba i min ena hand. Inga problem. Sedan satte jag upp den på hakan. Inget problem det heller.

Sedan den dagen har jag alltid kunnat balansera saker på pannan och hakan. Det har blivit bollar, stolar, paraplyer, kepsar, stegar, höjdhoppsribbor, cyklar, torkställningar och mängder av mer eller mindre udda saker. Det har varit min alldeles egna dolda talang som jag tagit till när jag har velat få uppmärksamhet.

Patrik Lindkvist

Ansvarig för kursen Marknads­kommunikation på Berghs.