Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Samuel Farebo

Gör?

User experience designer på ITS, Umeå universitet.

Bakgrund:

Född och uppvuxen i Umeå. 2001 började jag läsa civilingenjörsutbildningen Interaktion & design på Umeå universitet. Flyttade till Stockholm 2008, jobbade på Making Waves som interaktionsdesigner men flyttade tillbaka till Umeå hösten 2019.

Vad inspireras du av?

Usla mikrovågsugnar. Hur kan en sån enkel produkt som en mikro vara så svår att hantera? Hur kan de ha så många knappar när folk i verkligheten bara behöver fyra funktioner: Start, stop, effekt och tid. Varje mikrovågsugn med värdelöst gränssnitt jag ser väcker viljan i mig att skapa något riktigt användbart. Något som är så bra att användaren inte ens tänker på gränssnittet eller interaktionen.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Startade eget företag 2006 inom fotografering och jobbade under 2 år åt Umeå universitet. Sedan dess fotar jag mestadels bröllop och har hittills hunnit med lite drygt 35 stycken (och att själv bli gift på kuppen). Utöver att fotografera sönder varje liten resa så älskar jag simning och löpning. Jag har simmat hela mitt liv och efter 10 års uppehåll på grund av trasig axel har jag återigen börjat simtävla, nu senast i Budapest (vilken vacker stad!).

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Det bästa med att få lära ut är att jag blir tvungen att formulera och strukturera mina tankar så att någon annan kan förstå och lära sig något nytt. Att få lära ut något i ett ämne man brinner för gör också att man snart har någon att kunna diskutera alla sina egen funderingar med. Oavsett om det varit en kurs i fotografering eller användbarhetstest så har jag lärt mig mest på kortast tid när jag visat för någon annan hur jag gör. Det väcker samtidigt den bästa sortens nyfikenhet som tvingar mig att tänka; ”Varför då? Varför funkar det så?”

Har du någon förebild?

Sarah Sjöström. Sarah är enligt mig kanske det enskilt bästa som hänt simmarsverige. Hon har genom sin hårda träning, starka personlighet och makalösa framgångar hjälpt att återigen sätta Sverige på kartan som idrottsnation. Sarah är en perfekt idol för nya unga simmare, och gamla mediokra simmare som mig själv.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Finns det något på din arbetsplats som kan göras enklare/bättre/tydligare? Finns det något som skulle göra din eller kollegornas arbetsdag bättre? Vad det än är, gör det. Jag designade i smyg om passerkorten hos en tidigare arbetsgivare för att jag tyckte mitt passerkort var så fult och svårläst. Som av en händelse gjorde jag det dagarna innan över alla över tusen anställda skulle få nya kort, så hips-vips hade alla snyggare, tydligare och mer lättlästa passerkort. Ibland ska man ha tur också.

Vad vet vi inte om dig?

Jag älskar postapokalyptisk fiction. Ju dystrare det är, desto bättre. Ju mer åt skogen det barkar, desto svårare har jag att släppa boken.

Dold talang?

Räknas göteborgshumor? Den är i och för sig varken dold eller en talang, men jag har väldigt roligt! Jag lyckades faktiskt klämma in en ordvits i slutet av denna beskrivning, vilket jag är väldigt stolt över.

Samuel.FareboSamuel Farebo

Tidigare ansvarig för distanskursen Interaktions­design på Berghs.