Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Sofia Lundberg

Gör?

Skönlitterär författare vars böcker är översatta till närmare 40 språk. Hösten 2022 kommer romanen Fredagsklubben som hon skrivit med de amerikanska författarna M.J Rose och Alyson Richman. I mars 2023 kommer romanen Det sista konstverket.

Bakgrund

Pedagog, journalist och författare. Arbetat som frilansjournalist, redaktör och chefredaktör på flera magasin samt på byråerna Appelberg och Spoon som redaktör, konceptutvecklare och planning director. Sedan 2017 författare på heltid.

Vad inspireras du av?

Främst av musik, jag har olika typer av låtlistor för olika typer av arbetsuppgifter. Men jag inspireras också av människor jag tycker om och beundrar, av konst och litteratur och när jag får ta del av en story som träffar rakt i hjärtat.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Jag försöker hitta lugnet i naturen. Rensa tankarna och öppna upp för nya idéer. Tycker om skidåkning, paddling, vandring, surf och massa annat skoj.

Har du någon förebild?

Det där med förebilder är alltid svårt, jag har många som jag ser upp till. Det är lättare att prata om egenskaper tycker jag. Jag inspireras av personer som har stora hjärtan, som vågar stå upp emot orättvisor, som genuint vill bidra till en bättre värld. Och det kan ju vara en fyraåring som får alla att skratta likväl som en världsledare som utmanar rådande normer.

Berätta om ett roligt minne från Berghs!

Jag minns särskilt en redovisning då en grupp hade tagit med sig såpbubblor till alla. Det blev så fint, de uppmanade alla att blåsa bubblor när de sa någonting bra. Så enkelt men så effektfullt. Precis så som bra kommunikation ska vara. Hela rummet var fyllt av bubblor och bubbligt skratt.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Det är väl det klassiska, att alltid omge sig med personer som är bättre än en själv. Att våga se till människors olika kompetenser och bygga team som kompletterar varandra. Det är särskilt viktigt för oss kvinnor tror jag, att släppa prestationspressen och inse att man inte kan eller behöver vara bäst på allt. Ett annat bra tips är att ge beröm när du tänker någonting bra om någon. Vi tänker så mycket bra om varandra som vi aldrig delar. Säg det!

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Att få se människor utvecklas. Det är också främsta anledningen till att jag vill undervisa. Jag älskar att plantera små pusselbitar och på så sätt stimulera kreativiteten hos mina kursdeltagare. Att sedan få se slutresultatet på kursens sista tillfälle känns alltid som att få en riktigt bra överraskning. Bästa känslan.

Vad vet vi inte om dig?

Att jag i min ungdom brukade lifta när jag skulle någonstans och inte hade pengar. Har åkt allt från Jaguar och Ferrari till lastbil och traktor genom Europa. Vill man så går det.

Dold talang?

Kan göra en 360 på snowboard.

Sofia.lundberg.berghsSofia Lundberg

Var tidigare kursansvarig på Berghs.