Press

Berghs Art Director/Copy-studenter ställer ut sina sämsta idéer på Berghs Festival

ons, 15 maj, 2019, 14:50

Det går 99 dåliga idéer på en bra. Det vet studenterna på Berghs heltidsprogram Art director/Copywriter. Inför årets slututställning tar avgångsstudenterna ett annorlunda grepp och ställer ut idéerna som aldrig blev av.

Berghs årliga slututställning kommer i år förändras och bli en kommunikationsfestival. Livemusik och föreläsningar är en del av innehållet i det nya konceptet som tagits fram på initiativ av årets studentbyrå.

Studenternas arbeten kommer precis som tidigare år ställas ut, men även detta i ett förändrat format. Som ett nytt grepp kommer varje utbildning få varsitt rum till förfogande för att manifestera sitt program. Det är här som AD/Copywriter-linjen gör något oväntat.

– Vi kallar konceptet ”Gallery of shitty ideas”. Vi kommer visa kampanjerna som inte flög, printarna ingen förstod och ett par idéer som blev direkt olämpliga, säger Fanny Klefelt, Copywriter-student.

Fanny är just nu också aktuell som ena halvan av kreatörsduon bakom kampanjen ”Den Barnförbjudna Annonsen” för Porrfri Barndom. Detta är bara en utav flera skarpa kampanjer som studenterna producerat redan före examen, ett exempel på att det har gått bra för klassen under studietiden. Förutom ett flertal kampanjer har de även vunnit stort i One Show där de i år kammade hem rekordmånga pennor i studentkategorin.

Trots en mängd av imponerande arbeten väljer de alltså att ställa ut motsatsen. Bland casen kommer man bland annat finna en rap-låt för centerpartiet, en fiskpinne-opera och en annons som var tänkt att marknadsföra kyckling med hjälp av en fisande kossa.

– Vi tyckte det kändes roligare att visa allt det bakomliggande som behövs för att man ska kunna komma fram till de bra idéerna. Vi tror att alla kreatörer kommer känna igen sig i det här, och att det är ett bättre sätt att visa utomstående vad vi faktiskt gör om dagarna, säger LoEmma Nilsson, Copywriter-student.

Ett av målen med festivalformatet är att öppna upp skolan för nya målgrupper och göra yrkesrollerna inom kommunikations­branschen tydligare. Detta är ett tänk som studenterna tagit med sig i utvecklandet av utställningarna.

– Att komma in på vår utställning kommer vara lite som att kliva in i vår arbetsprocess. Det blir en mer sanningsenlig ingång till utbildningen än att bara se det bästa vi gjort. Men vi kommer visa ”bra” case på andra ställen i huset också, såklart, säger Art Director-studenten Michaela Andersson.

– Det kan bli succé. Eller så är det en jättedålig idé, men då är vi rakt på konceptet i alla fall, säger Dorothea Barre Art Director-student och projektledare i årets Studentbyrå.

----------

Berghs Festival äger rum 22-24 maj. Dörrarna öppnas 22/5 13:00 och festivalen avslutas med stor fest 24/5.

Kontakt: Dorothea Barre, AD, Studentbyrån dorothea.barre@student.berghs.se