Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Almedalen: en spaning mot Almedalen 17!

Berghs almedalen

I den tredje och sista spaningen från Almedalen 2016 vänder Joakim Thulin blicken framåt. Vilka teman och trender är sannolika att bli ännu starkare nästa år? Vad kan vi förvänta oss? Och framförallt: hur ska vi lösa boendefrågan?

Torsdag förmiddag rullar igång med fler seminarier, möten och mingel i Almedalen. De som aldrig förstod att DJ-Battle är slut plirar förvirrat mot solljuset ovanför Kallis. Framåt eftermiddagen börjar dock färjor och flyg att fyllas av hemresande. Liksom föregående år förväntas det bli kortvecka för majoriteten. Och på temat förväntan, låt oss spana mot Almedalen 2017 och se vilka trender som sannolikt slår igenom.

En hyresrevolution står för dörren. Det viskas om att ett av husen i Visby gått för en veckohyra på 1 000 000 kronor. Och här får även de bäst bemedlade fysiskt uppleva trångboddhet till överpris. Men Gotland har givetvis större möjligheter än Visby. Nästa år kommer det att gå bussar till stuganläggningarna runtomkring på ön med spännande föreläsare på varje resa, två i ett för besökarna och sannolikt med effekten en betydligt kortare resa till Bahamas för Visbys ockerprisuthyrare.

Vi kommer att se fler kameror och artificiella intelligenser på plats. I år gjorde ModBot en trevande med framgångsrik insats och modererade samtal med bland annat Berghs Camilla Wallander. Och VR-glasen fylldes mest med kosläpp och berg-och dalbanor. 2017 är tiden inne för ett mycket bredare deltagande, både för att ställa frågor, scanna det som sägs med digitala agenter och inte minst, uppleva det som det pratas om, som flykting, som mobbad, som funktionshindrad genom Virtual Reality och 360 film.

IMG_4545Berghs seminarium om kreativ innovation drog rekordpublik, 350 personer på plats och mångdubbelt online. I kombination med det stora intresset för start-ups veckan bjudit på är den kanske helt kassaskåpssäkra spådomen att 2017 kommer att bli året när ”doers/makers” tar över från ”all talk and no action”.

Så boka in Almedalen 2017: må gott i bra och resonabelt prissatt boende utanför Visby, upplev istället för att bara lyssna via VR, skicka dina egna frågor till chatbotarna som driver samtalen och möt de som förändrar Sverige på riktigt, inte på pappret!

Berghs Almedalen