Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Annas praktik: som en tokig släktmiddag där alla jobbar med samma grej

img

Varje år beger sig Berghs heltidsstudenter ut på praktik. Anna studerar sitt andra år på Berghs Copy-program och gör just nu sin praktik på TBWA. Hon stormtrivs och delar här med sig av sin tillfälliga arbetsvardag och sina erfarenheter från praktiktiden hittills.

December 11, 2015

Under praktiken sätts studenternas kunskaper och kreativitet på prov - på riktigt. Då får de chans att känna på hur arbetslivet efter Berghs kan se ut, samtidigt som de övar sina färdigheter och knyter värdefulla kontakter. De får under ett antal veckor bli en del av teamen på olika företag, organisationer eller byråer och får applicera de saker de studerat på Berghs knyutet till verkliga arbetssituationer. Anna Boberg valde att söka praktik på byrånätverket TBWA och haft en både lärorik och rolig upplevelse.

Hej Anna! Hur skulle du beskriva TBWA, där du gör din praktik?
TBWA är reklampärlan ute på Skeppsholmen. Här trängs ett gäng smarta, knäppa och bjussiga personer med kontorshundar (ni läser rätt: HUNDAR) och just nu också med mig - praktikanten. Du kliver liksom in på en tokig släktmiddag med högt i tak, där alla delar yrke och dessutom är väldigt duktiga på det.

Varför valde du att söka just den praktikplatsen?
TBWA har en känsla för berättande som jag är väldigt imponerad av. Det kändes rätt självklart att jag skulle ha mycket att hämta på en plats som skrivit ihop gråtfesten i Adressändrings filmer, fantiserat fram magin i Loka och fått mig att skratta åt Michaela Forni för Synsam. Det krävs en viss nivå av briljans för sådant.

Hur ser "en vanlig dag på jobbet" ut?
Livet som TBWAs vinterpraktikant ser ut såhär: du börjar med någon slags ångest för hur mycket du kommer att frysa när du går över Skeppsbron. Det är lika bra att vara ärlig - här händer det att du vill vifta med sjuk-idag-flaggan. Men det gör du förstås inte. Om det däremot är fint väder kan du ta en fin #nofilter till Instagram. (Skeppsbron är en emotionell bergochdalbana som ni märker.) Efter kaffe och några ”häej praktikanten” (skånska förekommer) så är det dags för jobb. Just nu har jag lyxen att få teama med deras nya copywriter Lina Franzon för kunderna Loka, Keso, LdB och K-Rauta. Vi idéar, skriver och diskuterar. Vid 12 äter jag lunch, löser korsord mot någon slags elitkonkurrens och går en promenad. Sen fortsätter jag med projekten tills jag förhoppningsvis har en stolt känsla i magen när klockan slår fem. Då avslutas dagen med ett ”häejdau praktikanten” och ny väderpanik.

Vad är det mest intressanta du lärt dig hittills?
Jag gör min praktik ensam den här gången. Vilket betyder att jag får jobba i erfarna kreatörsteam med människor som snabbt kommer fram till väldigt bra idéer. Bara det har en rätt hög wow-faktor. Det är dessutom väldigt härligt att se hur allmänbildning och dina personliga intressen, utanför jobbet, är det som oftast får idéprocessen att ta fart. Sanning: intressanta människor gör intressanta saker.

Vad har varit det mest utmanande?
Att vara ”praktikanten” och inte en del av ”praktikanterna” - helt klart. Men det är också ett av mina bättre beslut den här terminen. Fast att jag såklart kände någon slags ångest deluxe dagen innan. Du lär dig verkligen mycket om dig själv när du inte har någon att luta dig mot. Du blir nervös i situationer du inte kunnat förutse, och du klarar dig varje gång. Du kommer med förslag, skriver och skickar iväg, får feedback och sitter med i möten - och du klarar dig. Helt själv. För mig var det en väldigt viktig grej att bevisa innan Berghs sparkar ut mig i vår. Jag mår liksom bra av vetskapen att jag kan klara saker som inte känns så enkla. Att jag nog kan ha ett vuxenjobb ändå. Och för dig som ba ”Va? Nervös?” så stämmer detta: japp, du får en egen spotlight att jobba i.

Hur har dina studier på Berghs berett dig för praktikjobbet du gör nu?
På Berghs får du en brief att lösa på ett kreativt och strategiskt sätt, med idéer texter och bilder. Ibland går det jättebra, ibland tvärtom. Det kommer någon duktig person att berätta för dig, som kanske heter Anna, Ylva, Mats eller Christopher. Eller valfritt namn på smart klasskompis. Det upprepas ungefär tiotusen gånger. Sen inser du att du faktiskt gör precis samma saker på reklambyrån du har praktik på. Rätt smart system det där!

Vad vill du arbeta med när du är färdig från Berghs?
Den största ickeöverraskningen idag: Copywriter. Får jag dessutom göra det i ett hus med smarta, knäppa och bjussiga personer så är det ingen som behöver oroa sig över mitt mående. Det är då det är kul med reklam, för er som undrar.