Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs nya VD Camilla Wallander, vem är hon?

camilla wallander framsida liten

Ända sedan nuvarande VD Pär Lager i våras meddelade att han skulle lämna Berghs har nyfikenheten bland både medarbetare på Berghs och i branschen varit stor kring vem som skulle träda in som hans ersättare. Idag kom svaret: det blir Camilla Wallander som i oktober tillträder som VD på Berghs. Vi fick en pratstund med Camilla några minuter innan tillkännagivandet.

Augusti 16, 2011

Camilla Wallander, tillträdande VD för Berghs, arbetar idag som marknadschef på NK och fastighetsbolaget Hufvudstaden, har ett förflutet som marknadschef för SAS Sverige samt har själv gått Berghs kurser, föreläst och sitter i Advisory Board för diplomutbildningen Strategisk Kommunikation och PR.

Hej Camilla! Hur känns det här?

Jättebra! Ungefär som att man ska bege sig ut på en lång resa och vet vart man ska men inte vad som kommer att hända på vägen. Det känns spännande och förväntansfullt. 

Hur är du som person?

Jag är aktiv, drivande och behöver mycket rörelse och liv omkring mig. Jag balanserar mellan en stor kreativitet och en analytisk/strukturerad sida. Ett av mina viktigaste ledord är utveckling, personlig och att utvecklas ihop med andra. Jag är en nyfiken och sökande person.

På vilket sätt yttrar det sig att du är en sökande person?

Det kommer man att märka direkt. Jag tycker om att utforska, tänka nytt, att få reda på mer. Jag ställer väldigt mycket frågor. Min nyfikenhet yttrar sig också i att jag reser väldigt mycket och försöker upptäcka saker även i mitt privata liv.

Vad gör du när du inte jobbar?

På fritiden vill jag göra roliga saker med familj och vänner. I helgen var jag till exempel med familjen både på en stadsvandring om street art i Hornstull och besökte Södra Teatern och målade graffitti, vi gorde våra egna taggar. Min femåring var nog yngst på hela stället. Ofta är vi utanför hemmet och reser, åker skidor, besöker konstmuseer och rör oss mycket.

Du verkar vara en energisk person, hur gör du för att varva ned?

Jag läser, går på bikramyoga och springer. Dessutom har vi en sommarstuga i Södermanland som fungerar som en oas.

Snart lämnar du NK där du arbetat som marknadschef i dryga sex år för att tillträda som VD på Berghs. Vad kan vi vänta oss för förändringar?

Jag är inte för förändring i sig, snarare utveckling. Det ska kännas att det är ett högt engagemang från den som leder Berghs, en drivkraft att vilja bli bäst. Jag tycker att Berghs har den energin idag, men det krävs ständig utveckling. Man måste känna både en pedagogik och energi i huset som gör att man verkligen gillar att vara här och utnyttjar sin tid på bästa sätt. Studenter ska komma härifrån boostade och med en ny plattform.

Utifrån ditt perspektiv, vad utmärker en Berghsstudent?

Berghs studenter är drivande och har en energi som är häftig att betrakta. Det finns så många ambassadörer för Berghs där ute, det nästan brinner i dem när de berättar vad de gör. Det finns enorm vilja att dra nytta av sin tid på Berghs hos studenterna jag träffat.

Har du någon favoritkampanj från Berghs studenter? 

Jag har varit på de flesta slututställningarna de senaste åren, det ingår i mitt spanande. Förra året gillade jag Swipe for Million Trees, där har studenterna verkligen hittat en kanal som fungerar och har en stark analys och strategisk idé, för att inte tala om kvalitet i genomförandet. Sedan, förstås, Don’t Tell Ashton, både att den verkar för Berghs och att studenterna också där har gjort sin analys bra.

Du är utbildad ledare från tiden på SAS och har haft personalansvar i många år. Hur är din ledarskapsstil?

Inspirerande och drivande. Jag har jobbat med  att hålla i den strategiska planeringen, sätta samman  och hålla ihop team och blicka framåt. Jag coachar gärna men låter medarbetarna ha sina fulla mandat. Enligt mig är det viktigt att vara en påläst chef som man får inspel och inspiration ifrån, men det handlar inte om att leda i detaljfrågor. För mig är ledarskap är viktigt, ett yrke i sig.

Vad är det allra första du tänker göra på Berghs?

Jag vill komma upp på banan snabbt och tänker träffa så många som möjligt för att få allas bild för att sedan bygga ihop min egen bild av verksamheten. 

Med tanke på att du inte börjar förrän i slutet av oktober, tänker du tjuvstarta i förväg? Ser vi dig i korridorerna innan du tillträder? 

Absolut! Men på lunchtid förstås eftersom jag jobbar kvar på NK till oktober.