Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs på SXSW: Doberman älskar gender equality

Doberman_berghs

Berghs studenter intervjuar Dobermans VD Lisa Lindström och Yvette Englund om jämställdhet och appen Gender EQ, som mäter hur mycket plats män och kvinnor tar i ett rum vid exempelvis ett möte.

April 3, 2017

När en föreläsning var alldeles för populär för att vi skulle få komma in sprang vi istället på designbyrån Dobermans superhärliga vd Lisa Lindström utanför föreläsningssalen. Det visade sig vara ett lyckokast då vi fick till en intervju med både henne och hennes kollega Yvette Englund som är kontorsansvarig på deras New York-kontor!

Lisa Lindström har tänkt lite annorlunda än många andra som åker till SXSW, hon har nämligen aktivt valt att åka utan att köpa en inträdesbiljett till festivalen. Det här innebär att hon inte har någon möjlighet att gå på alla paneldebatter, föreläsningar och se alla som ställer ut sina senaste tech-innovationer. Så, varför har hon tagit det här okonventionella beslutet? Jo, hon berättar att det är den sociala aspekten och minglandet med alla intressanta människor som är det som ger allra mest – så därför maximerar hon det för att inte missa något av det bästa helt enkelt.

 

Vidare är det tydligt att både Lisa och Yvette brinner mycket för jämställdhet och står upp för det när chans ges. Lisa berättar bland annat om när hon tackade nej till att vara moderator på ett event då hon fick tipset att hon inte ska tacka och buga för det hon får, utan att en person med hennes kompetens ska bli anlitad för hennes expertis istället.

Fler möten på SXSW 2017!

Häng med studenterna Olle och Gaby när de minglar, testar ny teknik, pratar med kreatörer och insuper stämningen på en av världens största techmässor.

Häng med!

Det är samma drivkraft som har fått Doberman att utveckla appen Gender EQ – en app som mäter hur mycket män respektive kvinnor pratar i ett rum. Man slår på appen och lägger den helt enkelt på bordet under tiden man vill mäta. Appen mäter sedan med hjälp av intelligent röstigenkänningsteknik hur mycket de olika könen pratar under samtalet och genererar förutom det även statistik där man kan se mer utförligt på en tidslinje hur jämställdheten i samtalet har fortgått. Appen lanserades lagom till internationella kvinnodagen den 8:e mars och huvudsyftet är att skapa en debatt kring hur mycket män och kvinnor pratar i förhållande till varandra.