Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs på SXSW: Dude, where is my data?

Berghs_data

Berghs studenter Olle och Gaby rapporterar från ett seminarium på South by Southwest i Austin med Finn Myrstad från norska Forbrukerradet om information och personlig integritet.

April 3, 2017

På en väldigt intressant och engagerande föreläsning pratade Finn Myrstad från norska Forbrukerradet om information och personlig integritet. Han belyste absurditeten i rättighets-avtalen som man ofta måste gå med på för många tjänster på internet och att konsumenter allt som oftast inte är medvetna om vad de går med på.

På ett humoristiskt sätt visade han exempel på att ett standardavtal ofta tar flera timmar att läsa igenom och att man ger företagen total makt – han gav bland annat exempel på ett företag som skrev in i avtalet att företaget när som helst har möjlighet att fritt ändra avtalet såsom de vill!

Förutom integritetsaspekten berättade han också om hur oskyddade vi egentligen är i många digitala situationer fastän vi inte förstår det. Vi litar alldeles för mycket på att företagen är godhjärtade och att de har tillräckligt säkra system – exempelvis visade han hur enkelt en smart leksaksdocka kan bli en avlyssningsrobot som kan lyssna av känslig information utan vår vetskap.

Häng med studenterna till Austin!

Berghs studenter Olle och Gaby träffar en mängd spännande människor som berättar om sina idéer, tankar och tekniska innovationer.

Se fler spaningar!