Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs på SXSW: Sonata Project direktöversätter japanska till engelska

Sonata_berghs

Berghs studenter Olle och Gaby snubblade över ett gäng som satt med Microsoft HoloLens på sig och frågade vad de höll på med. Det visade sig att de hade utvecklat en intressant programvara, Project Sonata, som direktöversätter japanska till engelska.

Mars 17, 2017

Studenterna rapporterar:

När vi såg några personer sittandes på ett par parkbänkar med Microsoft HoloLens på sig och till synes lite frånkopplade från världen och knäppandes märkligt med fingrarna var vi var helt enkelt tvungna att börja prata med dem och kolla vad de höll på med egentligen. Det visade sig snart att de hade utvecklat en programvara som heter Project Sonata som kan direktöversätta japanska till engelska och vice versa.

Fler nedslag i Austin!

Häng med Olle och Gaby på South by Southwest och ta del av spännande möten och intressanta intervjuer.

Se fler intervjuer!

Vi blev självklart sugna på att prova hur det fungerade och vi måste säga att vi blev imponerade – det var i stort sett bara att säga fraserna på engelska så direktöversattes de i realtid till mottagaren. Lika enkelt direktöversattes det tillbaka till oss från japanska när personen gav ett svar. Vad var då detta knäppande med fingrarna? Jo, för att sätta igång röststyrningen knäppte man helt enkelt med fingrarna för att markera det man ville säga helt enkelt.
Det har pratats mycket om både VR och AR på ett abstrakt plan men nu känns det som att det kommer en uppsjö av intressanta innovationer såsom denna. Även fast Project Sonata inte är helt unikt inom sitt fält så är det väldigt intressant att se hur ett litet företag kan komma upp med en enkel och rätt nischad idé som har stor konkret potential även fast den fortfarande är i sin linda.