Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs på SXSW: startupen Riteband

Riteband_berghs

Studenterna Olle och Gaby fortsätter att mingla på South by Southwest i Austin. Här träffar de Linda Portnoff, som brinner för sitt företag Riteband - en plattform för handel med framtida intäkter för låtar.

Mars 17, 2017

Linda Portnoff arbetade som lärare och forskare på Handelshögskolan i Stockholm men sade upp sig för att starta och satsa helhjärtat på sitt företag Riteband. Enkelt förklarat kan man säga det är en plattform för handel med framtida intäkter för låtar. Skillnaden från en traditionell börs är först och främst att här handlas det bara med de framtida intäkterna och inget annat.

Ytterligare en skillnad är att investerarna inte har någon makt över låtarna utan alla rättigheter tillhör alltid låtskrivaren själv. Vidare för att kompensera för detta kommer en stor del av låtarnas framtida intäkter inte att vara till salu – detta för att incitamentet och drivkraften från artisten själv ska kvarstå.

Direkt från Austin - hela serien!

Ta del av en mängd reportage och inslag från South by Southwest 2017 via studenterna Gaby Backman och Olle Forneus.

Mer från SXSW här!

Att Linda startade just det här företaget är ingen slump. Hon disputerade med en avhandling om finansiella flöden och styrningsproblematik inom musikbranschen, har länge arbetat för intresseorganisationen Musiksverige och har även själv gett ut ett par skivor som artist. Så den gedigna kunskapen och passionen för att para ihop kapitalbehövande artister med investerare gör verkligen att Linda är rätt person att förändra, förenkla och förbättra inom det här området.

En annan stor fördel med Riteband är att både investeraren och artisten slipper lägga massa tid och energi på rättighetsdjungeln som finns inom musikbranschen – allt det här sköter plattformen smidigt. Nu när Linda har en genomtänkt prototyp färdig och sedan tidigare ett stort kontaktnät inom musikbranschen är hon i stort sett redo att lansera plattformen, så därför är hon nu här på SXSW för knyta ytterligare viktiga kontakter och få intressanta insikter.