Artiklar

Berghsstudenter får Allerfondens stipendium till School of Visual Art

Berghsstudenter får Allerfondens stipendium till School of Visual Art

Efter två års pandemiuppehåll kunde äntligen sex glada Berghsstudenter förverkliga sina drömmar inom typografi och söka stipendium till den prestigefyllda kommunikationsskolan School of Visual Art. Det mångåriga samarbetet mellan Aller Media, Allerfonden och Berghs syftar till att stimulera typografiskt hantverk och kunskaper.

“Allerfondens stipendium inom typografi är väldigt uppskattat och en fantastisk möjlighet för studenterna att fördjupa sig inom typografi” säger Pålle Pettersson, programansvarig för heltidsprogrammet Communication Design.

Vi fick tag på två av stipendiaterna, Emma Kronqvist och Hedvig Ågren, avgångsstudenter från Communication Design-programmet 2022.

Varför sökte ni stipendiet?

“Det var en självklarhet för mig när vi, efter pandemins uppehåll fick chansen att göra det! Jag har alltid varit intresserad av typografi. Jag älskar allt från att experimentera och tänja typografins regler, att sätta text, designa layout och att arbeta med typografi för hand. Så att få fortsätta utvecklas och lära mig om typografi, och dessutom göra det i New York känns som en riktigt dröm att få göra efter examen på Berghs. Jag förväntade mig att lära mig massa nytt och att få inspiration till att fortsätta fördjupa mig inom typografi, vilket jag absolut har gjort” säger Hedvig.

Jag blev ett stort fan av typografi efter en av vårens kurser i experimentell typografi med Sophia Wood och Vivienne Hoffman. Efter det ville jag bara lära mig mer och rita fler egna typsnitt. Jag tänkte att en månad på SVA i New York skulle ge mig det extra självförtroendet och kunskapen att kunna fördjupa mig ännu mer. Det var otroligt lyxigt att ha så många professionella och kunniga människor att rådfråga och inspireras av” säger Emma

Vad lärde ni er under kursen på SVA?

“Innan kursen hade jag aldrig designat ett helt eget typsnitt från grunden, så det är väl den absolut främsta lärdomen jag tar med mig från kursen. Hur man använder Glyphs och hur man lägger upp hela processen till ett alfabet. Sen har det varit väldigt lärorikt att studera i ett internationellt sammanhang då jag vill testa på att jobba utomlands någon gång i framtiden. Och att få träffa alla de grymma föreläsare och lärare vi hade under kursens gång” säger Hedvig.

“Jag har fått ett ökat självförtroende i att rita typsnitt. Det känns inte som en oöverstiglig grej att rita ett alfabet i Glyphs längre. Tack för att jag fick möjligheten att göra det här. Det har verkligen förändrat mig som kreatör.” säger Emma

I stipendiekommitén för Berghs sitter två av Sveriges tongivande formgivare och typsnittskreatörer Carolina Laudon, Laudon Design och Perniclas Bedow, Bedow samt Pålle Pettersson, programansvarig för Communication Design på Berghs. Utgångspunkten för bedömning har varit studenternas portfolios med fokus på det typografiska hantverket och kriterierna har varit idéhöjd/originalitet, hantverk samt den skriftliga motivation som varje student skrivit vid ansökan.

"Det har varit mycket inspirerande att få kika in i Berghs-studenternas typografiska värld. De visar en stark idéhöjd förankrat i hantverk och jag önskar dem all framgång i sina fortsatta karriärer.” säger Perniclas Bedow, Bedow

“Det är med glädje och stolthet som vi delar ut Allerfondens* Typografistipendium till Berghsstudenterna. Aller media startade sin historia i tryckkonsten och idag, 146 år senare, ser förutsättningarna för typografi radikalt annorlunda ut då en stor del av vår inspiration och vårt informationsintag sker via mobilerna. För att lyckas locka och behålla konsumenten blir en tydlighet, lekfullhet och formmässig tonträff essentiell, och därför vill vi uppmuntra till professionell utbildning. Vi önskar våra stipendiater varmt lycka till!”, säger Joakim Romanus, HR- och Kommunikationsdirektör på Aller media.

De 6 stipendiaterna är Emilia Bjurström & Tova Andersson, CD1820, Emma Kronqvist, Hedvig Ågren, Livia Cives, CD2022 samt Jonatan Ahlin, AC2022.

*Allerfonden grundades ursprungligen för att öka ekonomisk stöd till grafiker från de nordiska länderna. Genom en stipendiat-kommitté som söker efter relevanta kandidater delar fonden ut två stipendier till Berghs-studenter, som under sommaren efter examen, får resa till School of Visual Art i New York och delta i ett månadslångt “Type Lab”. I stipendiet ingår resa, logi och kurskostnad.