Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghsstudenter vinner silver i CLIO Awards 2015

svante felix daniel

Berghsstudenterna Svante Pårup, Daniel Jakobsson och Felix Nilsson kammade i veckan hem silver i årets upplaga av den prestigefulla amerikanska reklamtävlingen CLIO Awards. Lösningen som fick juryn på fall är ett verktyg som ska hjälpa barn att lära sig svenska genom interaktiva undertexter till barnprogram.

Subkey heter verktyget som ska hjälpa barn att lära sig svenska snabbare genom interaktiva undertexter till barnprogram i SVT Play. I tävlingen skapade gruppen ett fiktivt case för SVT Play, men nu arbetar gruppen med att ta fram en egen prototyp. Vi ställe några frågor till en av de glada vinnarna, Svante Pårup, som berättar hur de först fick idén till sin fiktiva lösning:

”Att kolla på film med subtitles är något som har hjälpt mig jättemycket i min engelska-utveckling. Så började vi fundera på varför utvecklingen av just subtitles har stått stilla så pass länge. Det känns otroligt viktigt att snabbt lära sig språket när man flyttar till ett nytt land.

På vilket sätt hjälper verktyget barnen att lära sig svenska?

Genom att enkelt få en översättning direkt i filmen får du naturlig hjälp med språket utan större ansträngning. Tänk dig själv att göra läxorna samtidigt som du kollar på barnprogram.

Har ni presenterat er idé för SVT Play?

Vi valde SVT i detta case för att vi tycker det passar deras varumärke bra. Men just nu håller vi själva på att ta fram en egen prototyp, eftersom att tekniken/idén i sig inte är bunden till SVT.

När ni skickade in bidraget till CLIO Awards, kände ni på er att ni skulle kamma hem ett pris?

Nej, eftersom smaken är som baken är det alltid omöjligt att veta vad en jury ska gilla och inte, men vi trodde starkt på idén själva.

Subkey tilldelades silver i Clio Awards studenttävling i kategorin Ditigal. Här är gruppens tävlingsbidrag.