Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Clara&Josefin - Ett musikexperiment

josefin gahmberg clara lidstrom

Clara Lidström och Josefin Gahmberg avslutar snart sina studier inom diplomprogrammet Grafisk Design på Berghs. Som examensprojekt valde de att tillsammans göra ett lite annorlunda arbete, nämligen ett musikexperiment där varje låt har fått ett eget visuellt uttryck.

Maj 6, 2013

Hej Clara och Josefin, berätta om ert examensprojekt! Hur kom ni på idén?
Vi har suttit på två synthar och komponerat ihop musik där vi sedan gett varje låt ett eget visuellt uttryck. Vi ser Clara&Josefin som ett musikexperiment som kanske mer liknar ett konstprojekt än en ren designlösning. Vi har kompletterat varandra bra i tidigare projekt under de här två åren på Berghs och bestämde oss för att se vad som skulle kunna hända om vi slog ihop våra huvuden kring slutprojektet. Vi tänkte hela tiden att vi ville göra form kring någonting vi själva skapat och gick igenom ganska många sjuka idéer innan vi bestämde oss för att trycka vinyler.

Hur gick ni tillväga? 
Vi har spelat in elektronisk musik, där allt ljud har spelats in från två externa synthar in i en dator, ut igenom en gammal bandare och tillbaka in i en dator igen. Sedan har vi skapat form runt musiken och designat egna vinyler. Formen kommer att synas förutom på vinylen, som en del i en vinylbox, på vår hemsida, på posters men framförallt på utställningen där karaktärerna kommer att bli mer levande.

Vilken har varit den största utmaningen att ta er igenom under projektets gång?
Den stora utmaningen har varit tiden. Att skapa någonting på så kort tid som vi båda kan stå för när vi aldrig spelat tillsammans tidigare. Och som dessutom helst ska vara intressant för andra än oss själva. Produktionstiden med t.ex pressning av vinylerna är ganska lång och det är alltid svårt att släppa ifrån sig något i en process vi inte själva kan kontrollera. Formen har däremot utvecklat sig ganska naturligt efter våra egna associationer till musiken.

Var ser vi er om fem år?
Om fem år ser ni oss i Stockholm och i världen.