Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Deras partyspel kammade hem pris i D&AD 2017

Gettimedietrying

Studenterna Linea Lindström, Sarah Bengtsson och Erica Svejderud skapade ett partyspel som går ut på att sno tid av varandra. Snart belönas deras spel och dess snygga design med en eftertraktad penna i brittiska reklamtävlingen D&AD. Vi bad de vinnande studenterna att berätta mer och visa smakprov på sin lösning.

I kategorin "New Blood Entry" belönas i den brittiska reklamtävlingen D&AD årligen unga kreatörer. Ett av studentteamen som år 2017 hämtar hem en "penna" är studenterna Linea Lindström, Sarah Bengtsson och Erica Svejderud som belönas för sitt projekt, partyspelet Get Time or Die Trying.

Hej Linea, Sarah och Erica! Kan ni berätta lite om ert case som vann en penna i D&AD - hur uppstod idén?

Det var nog första gången vi fått en idé att falla på plats så himla snabbt. Vi tog en kaffe på Snickarbacken och bara pratade om vad vi själva tycker är viktiga egenskaper i spel. Efter någon timmas samtal om barndomsspel vi älskar och attribut vi känner ett spel behöver idag. Så satt vi plötsligt där med, i princip, en helt färdig spelidé.

Hur såg briefen/uppdraget ut i tävlingen?

Briefen från Hasbro var att ta fram ett partyspel som varken fick vara digitalt eller inkludera alkohol. Det skulle ta max två minuter att förstå reglerna och max 30 minuter att spela.

Vad är syftet med Get Time or Die Trying?

Vi anser att många av dagens partyspel har problem med behålla alla spelares intresse från början till slut. Till och med när en fest når sin peak i dagsläget, ser man alltid någon som fokuserar på mobilen. Vår lösning innehåller tre viktiga egenskaper; stressfaktorn i spelet gör att du inte har en sekund över att titta bort, fysiska uppgifter gör att du inte blir trött och frågesport som gör att även huvudet måste vara på skaft. Kort och gott går spelet ut på att sno tid av varandra. Ett timglas placeras i mitten av bordet, med uppdragskort vid sidan av. Spelet påbörjas med att lagen väljer varsin sida av timglaset, man utför sedan olika uppgifter för att försöka få all sand på sin sida - då är spelet slut.

Beskriv processen när ni arbetade fram ert bidrag!

Vi började prototypa väldigt tidigt, innan påbörjad design, för att se vilka regler som behövde adderas, vad som inte funkade i verkligheten och vad som skulle läggas till för att göra spelet mer varierat. Efter det satte vi tonen i spelet, då vi kommit på namnet “Get time or die trying”. Något som kanske började som ett skämt, men övergick snabbt i något vi tyckte om. Designen är bland annat en flirt med det ockulta språket om liv & död och hiphopens musik och kultur, ni kan läsa mer på D&ADs hemsida. Våra roller togs ut lite extra mot slutet, då vi attraheras av lite olika delar av designprocessen, vilket gjorde att vi hann färdigställa en fulländad prototyp.

Hur var känslan när ni fick veta att ni vunnit?

Vi befann oss mitt i byggkaoset av det som senare kom att bli vår slututställning, AddX. Så vi var inte först med att se beskedet på hemsidan, utan möttes istället av grattis från kompisar. Därför trodde vi inte riktigt på det i början, eller egentligen nu, vi har alltså vunnit?

gettimedietrying2

Kan ni dela med er av något annat ni producerat under er tid på Berghs som ni är stolta över?

En annan brief som vi löste tillsammans, var under kursen förpackningsdesign. Briefen var att minska på matavfall, där vi utgick från insikten att många slänger mat på grund av att de höftar i köket. Vi skapade då en portionsförpackning för torrvaror, som ger dig en exakt portion med hjälp av en enkel handrörelse, vilket gör att du inte behöver ta fram något mått vid matlagning.

Det var där vi märkte att vi tre kompletterar varandra väldigt väl, då vi alla har spridda intressen inom design. Förutom att vi hunnit bli väldigt tighta under tiden på Berghs, så var det anledningen till att vi valde att tävla en sista gång tillsammans.

Hur ser planerna inför framtiden ut för er?

Förutom en gemensam resa till Way Out West så har vi lite olika planer.

Erica: Närmast i framtiden för mig ligger New York och TypeLab på School of Visual Arts i en månad. Vad som händer efter det får tiden utvisa.

Linea: Drömmen är att starta en egen designbyrå om några år, innan dess ska jag finna en skön plats där jag kan utveckla mina kunskaper.

Sarah: Jag börjar jobba redan på måndag som Junior Designer på Prime.

Vad inspireras ni av, designmässigt?

Linea: Att ha fått chansen att få träffa så galet talangfulla människor med så mycket hjärta får mig att vilja gråta av glädje. Inspirationen kommer nog framförallt från alla andra elever, eftersom alla har olika kunskapsområden, men lika hög ambitionsnivå.

Annars får vi tre mycket inspiration av att ha sett (något som känns som) tusentals konserter & spelningar ihop, gått på utställningar och druckit öl. Det är nog mer att ha ett driv och lust som inspirerar, mer än specifika visuella element.

 

gettimedietrying1