Artiklar

Berghs-studenter triumferar i D&AD New Blood 2024

Två team från Berghs heltidsprogram Communication Design har nyligen tagit hem prestigefyllda utmärkelser i 2024 års upplaga av D&AD New Blood Awards. I början av juli reste de till London för att motta en "Graphite Pencil" respektive "Wood Pencil" för sina insatser i tävlingen.

D&AD New Blood är en global tävling som riktar sig till studenter och unga kreatörer inom en rad kreativa discipliner, inklusive reklam och design. Syftet med tävlingen är att uppmuntra och uppmärksamma innovativa idéer och lösningar på verkliga briefer från faktiska kunder. Prisutdelningen ägde rum i London den 4 juli, där de två teamen från Berghs deltog för att ta emot sina priser.

-Det var så kul att få möjlighet att komma till London och ta emot priset på plats. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss, men det var en väldigt peppig stämning och roligt att se alla otroliga bidrag, säger Amelie Borg, Anyela Mohlin, Christine Högström och Maja Janson som vann en ”Graphite Pencil” för sitt arbete med en brief för IMAX.

Här är studenternas vinnande bidrag:

IMAX Extraordinary Feelings

Valör: Graphite Pencil

Studenter: Amelie Borg, Angela Mohlin, Christine Högström, Maja Janson

Gruppens kommentar om caset:
”När vi började arbetet med IMAX-briefen ville vi nå en ny målgrupp och funderade på vad det egentligen är som utmärker IMAX utöver tekniken – vilket ju är de stora känslorna tekniken framkallar. Branschen för bio och streaming ser rent visuellt relativt homogen ut vad gäller uttryck, identitet och färgval. Vi ville bryta oss loss från det typiska manéret som finns bland konkurrenterna med ett uttryck som enligt oss kändes mer autentiskt och som särskiljer sig i kategorin, samtidigt som vi ville förtydliga IMAX styrkor. Istället för att fokusera på tekniken i sig valde vi att bygga identiteten på den mänskliga aspekten. Genom att visualisera de känslor som upplevelser på IMAX leder till så vill vi prata med människor – istället för att enbart prata om vad IMAX är. Sedan jobbade vi efter hur känslorna ser ut, vad de har för färger och typsnitt, och hur de låter och rör sig."

Hands of Change - Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty

Valör: Wood Pencil

Studenter: Linnéa Svensson, Marco Taccola, Rosanna Söderström

Gruppens kommentar om caset:

”Vi fick i uppdrag av The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative att skapa symboler för hopp, enighet och handling som kunde bli bannerikoner för rörelsen. Tidigare har starka symboler som till exempel peacetecknet skapats med inspiration från en annan typ av språk – till fredssymbolen använde man flaggsignaler för bokstäverna N och D, Nuclear Disarmament. Efter att ha spånat på hur vi kunde skapa med hjälp av språk som inte är talspråk, kom vi fram till att använda oss av det brittiska teckenspråket. Genom att använda oss av händer vill vi trycka på det mänskliga och på samhörighet. Handtecken för ”hope”, ”unity” och ”action” blev utgångspunkten för våra symboler, då de var nyckelord i briefen och för Fossil Fuel Free-rörelsen.”