Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Det är det här jag har strävat efter hela tiden"

fredrikafrenkiel

26-åriga Fredrika Frenkiel går in med huvudet före i alla projekt och så har det varit sedan den där augustidagen 2012 då hon började på Berghs. Förutom att arbeta med Studentbyrån har Fredrika under våren ägnat sig åt att söka jobb, ett sökande som resulterat i att Fredrika snart, med en månad till examen, börjar som Digital Projektledare på Saatchi & Saatchi vid sidan av skolan.

April 22, 2013

Hej Fredrika! Hur började stigen som ledde dig till Berghs?
Min bana till Berghs började på en reklambyrå i Stockholm, där jag fick höra talas om Berghs och Hyper Island. Efter ett år på Hyper Island, då jag märkt att jag ofta intog ledarrollen, insåg jag att jag behövde en relevant diplomutbildning och började titta på Berghs. Jag läste en kvällskurs i PR och kommunikation till att börja med, för att känna på hur det var, och därefter skickade jag in arbetsproverna till Produktions­ledning / Operativ Projektledning och började i augusti 2012.

Kan du beskriva vad din tid på Berghs utmärkts av?
Ända sedan jag började här har jag drivits av ett jävlar anamma och slängt mig över saker. Allt från att vara klassrepresentant till att följa med på extraaktiviteter, vara med och anordna Berghs bar, söka hur många praktikplatser som helst, gå på en himla massa intervjuer, ha extrajobb bredvid skolan, och sen att till slut hamna i Studentbyrån. Det var nånstans mitt mål, att vara med i Studentbyrån 2013, dels för att det är väldigt kul men det är också det enda projektet som går riktigt skarpt. Jag tänkte att man får lära sig mest då.

Mitt i den mest intensiva perioden på Berghs - arbetet med studentbyrån och slututställningen pågår som bäst - har du fått jobb på Saatchi & Saatchi, grattis! Berätta!
Jag var väldigt tidigt ute med att söka jobb, började redan i februari men visste inte alls vart jag ville. Efter att ha gått på säkert femton förutsättningslösa möten och druckit kaffekopp efter kaffekopp hittade jag till slut ett ställe som jag insåg att ”här vill jag vara”. Jag kände mig väldigt junior och tänkte att dit kan jag söka om några år, men sedan snubblade jag över den här tjänsten. Den passar väldigt bra, jag har en stark digital bakgrund och de sökte en junior digital produktionsledare, så nu två månader innan examen är jobbet mitt. Det känns så jävla roligt.

Redan den här veckan börjar du arbeta deltid på Saatchi och Saatchi – samtidigt som arbetet med Studentbyrån och Berghs slututställning pågår för fullt. Hur ska du få ihop allt?
Jag har haft halvtidsjobb bredvid skolan under hela året på Berghs, och dessutom tidigare då jag läste på Hyper Island, så jag har lärt mig att bolla det där och bli sjukt strukturerad. Jag sitter uppe sent på kvällarna och jag går upp två timmar tidigare på morgonen för att hinna med allting. Det är bara att prioritera.

Vad med Saatchi & Saatchi lockar dig mest?
Det som lockar mig mest är deras personalkultur, alltså allt ifrån hur de pratar med varandra som kollegor och hur de pratar med mig, deras syn på mig som ung tillgång på företaget och hur de arbetar i grupper. Det jag kände var så rätt på Saatchi & Saatchi var att de var så schyssta.

Vad har du för förväntningar med ditt nya jobb?
Jag har så mycket förväntningar att det inte går att beskriva. Det nästan skriker inom mig, jag vill bara gå ut och köra på, jag har fått så sjukt roliga kunder och mycket ansvar. Jag är så sjukt taggad!

Åter till slutställningen, du är med i studentbyrån, kan du avslöja vad besökarna kan vänta sig den 23 till 26 maj?
Dom kommer få den bästa slututställningen någonsin. Inte bara för att i år är det en ovanligt bra skara studenter, det är också väldigt roliga kunder. Det finns en kaxighet hos årets kunder som jag inte har sett innan. Och att vi i Studentbyrån är fjorton personer som alla är så extremt kompetenta på det vi gör bidrar till att det inte bara kommer bli en vackert pyntad skola, det kommer bli roligt folk, sjukt bra underhållning, det kommer helt enkelt att vara en käftsmäll.

Om 1,5 månad är Berghs-tiden över. Vad har du för känslor inför det?
Jag tycker att de känns overkliga, jag har ju varit med om det här en gång innan när jag tog min examen från Hyper Island och då minns jag att jag inte tänkte så mycket på det. Nu är det annorlunda. Man brukar ju säga att de som går på Berghs är en kult, en sekt, och jag måste hålla med, det kommer att kännas helt insane att inte gå hit längre. Att inte träffa vår koordinator Anton varje dag, eller klassen, att inte vara här och göra fel, eller pröva på nya saker, bli matad med information. Så ja, jag tycker att det känns läskigt men jag är samtidigt så himla taggad, det är det här jag har strävat efter hela tiden.

Dela med dig av ett starkt minne från tiden på Berghs!
Gud vad svårt! Ett starkt minne är alla ”ups and downs” – jag blir lite bipolär av att vara här. Ena dagen känns alltså himla kul och en timme senare gråter man och skriker, för att snart skratta igen. Den här emotionella bergochdalbanan, den tar jag med mig också. Det är lite upp som en sol, ner som en pannkaka hela tiden. Visst har det varit jobbigt stundtals, men jag är ändå så glad att det har hänt nu i efterhand.

Har du något tips till blivande Berghsare som just nu kämpar med arbetsproverna?
Hör av dig till studenterna som pluggar här! Jag och alla andra finns med på hemsidan, det är bara att ta kontakt. Man får väldigt mycket tips på allt ifrån hur man bygger upp ett arbetsprov till hur man kan formulera sig. Det värsta man kan få när man söker är ett nej, men hellre ett nej än att aldrig få veta.

Och, avslutningsvis, ett tips till någon som just fått besked att hen kommit in?
Utnyttja det här året. Gör så mycket du kan av din tid på Berghs. Själv har jag säkert gått in lite för hårt mellan varven. Jag har slängt mig in i allt med huvudet före , men jag skulle ändå rekommendera det. Det kommer kännas bättre i slutändan och det är det bästa sättet att få det du vill ha. Jag skulle till exempel förmodligen inte ha fått det här jobbet eller kommit med i Studentbyrån om jag suttit och bara väntat.