Artiklar

Berghs intensivkurs gjorde Åsa till en gladare och nöjdare chef

Åsa Engwall arbetar sedan många år tillbaka som chef i den kommunala världen. I vintras gick hon kursen Kommunikations­chefens viktigaste verktyg. Här berättar hon om kursdagarna på Berghs och vad hon fick med sig.

Hej Åsa! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Åsa Engwall och arbetar sedan många år tillbaka som chef i den kommunala världen. Tillser att beslutsunderlag till de förtroendevalda är tydliga och kan förstås, så att politikerna kan besluta om frågor som gäller människors byggda miljö. Det är frågor som ofta väcker känslor och engagerar många. Både de som bor och verkar i en kommun, liksom de många yrkesprofessioner som planerar och bygger bostadsområden, parker, lekplatser och den offentliga miljön.

Vad har du för bakgrund?

– Jag bor i västra Stockholm, i en trädgårdsstad som jag drömde om som tonåring när jag växte upp i ett av våra miljonprogramsområden. Där fanns många identiska trista hus, men det fanns även många tonåringar och vi hade kul tillsammans. Som person tänker jag och agerar nog mer som en samhällsvetare som hade den stora turen att komma in på Kungliga Tekniska Högskolans samhällsbyggnadsprogram. Jag tror jag kan tillstå att jag pluggat det mesta som går i detta ämne (teknik, juridik, ekonomi). Men vi är ju alla människor och hur "bra" man än är i yrket handlar det också om att kommunicera.

Så då beslöt du dig för att gå kursen EFFEKTIV KOMMUNIKATIONS­STRATEGI*

– Ja, jag vill min omvärld väl och insåg att jag behövde stärka min kommunikationsförmåga. Tyvärr tycks de ekonomiska förutsättningarna för kommunikationsstöd i arbetslivet krympa. Något som bidrar till att fler och fler chefer förväntas klara av att hantera "precis allt". Att få möjlighet att tillsammans med andra som är kommunikationschefer gå en intensivutbildning i kommunikation var väldigt berikande. Jag är mycket tacksam för denna satsning av min dåvarande arbetsgivare Upplands Väsby kommun.

Hur var läraren?

Andris Zvejnieks, vilken stjärna! Fyllde första dagen med teori och verktyg som metaforer. Därefter sattes vi deltagare i arbete! Vi fick öva och analysera. Han delade flitigt med sig av sina chefskunskaper. Mycket som tåls att upprepas och återerövras. Märker än idag så här flera månader efter kursavslut att jag ofta kikar på mina anteckningar och funderar på vilken effekt jag vill uppnå i mina möten på jobbet. Inte minst inser jag att stress och avsaknad av stöd är högriskfaktorer om man vill nå fram till människor.

Hur har du fått användning av kursinnehållet?

– Jag använder mig av Andris praktiska tips när jag är ny på en arbetsplats! Exempelvis är det viktigt att få möjlighet att träffa de människor som jag ska leda och att lära känna varandra lite mer innan uppdragen som levereras upptar all min tid. Det fyller en viktig funktion att lära sig varandras kommunikationsstil så att säga.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort kursutbud inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj här!

HUR HÅLLER DU DIG FORTSATT UPPDATERAD INOM ÄMNET LEDARSKAP?

– Jag har läst en del. Både om självmedkänsla (att förstå vad som triggar igång och kan dämpa inre självkritik) och Susan A Wheelans utgåva som handlar om att leda, förstå och utveckla team "Att skapa effektiva team". Den tål att läsas på nytt, då den också handlar om vad ledaren behöver kommunicera i förhållande till vilken nivå teamet befinner sig på. Boken ger en del praktiskt kommunikationsstöd. För som sagt: intern kommunikation är lika viktigt som extern. Men tyvärr är det vanligt att organisationer anser att chefen får klara av det på egen hand.

Har du någon förebild?

– Ja, mina kollegor som arbetade som kommunikatörer i Botkyrka kommun är mina förebilder. Tänk att ha en kommunikatör att prata med om hur orden landar hos mottagaren. I mitt yrke blir det ofta bråttom att svara och agera. Situationer kan uppstå som även är olustiga och ofta innebär hög press, även för en erfaren chef, att agera och svara på. Såklart ska man ha högt ställda förväntningar på höga chefer.

HUR KAN EN DAG PÅ JOBBET SE UT FÖR DIG I NULÄGET?

– Numera har jag återgått till att ha en egen firma. Det känns som en förmån att kunna styra min egen tid. Mitt nuvarande uppdrag innebär att stötta en ny enhet, för strategisk samhällsplanering i en kommun på västkusten. Det är intressant och jag trivs väldigt bra med att gå in och stötta i uppbyggnaden av denna enhet. Den första tiden var människorna mitt första fokus, nu när vi lärt känna varandra mer kan vi börja leverera uppdragen. Det kanske låter självklart, men ofta ställs krav på leverans tidigt av den nya ledaren och kommunikationen människor emellan riskerar att bli eftersatt. Det vill jag ändra på.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att gå kursen?

– Mitt bästa tips: Om du själv inser, eller någon annan uppmärksammar dig på, att du främst är inriktad på uppdrag och arbetsuppgifter är utbildningen en nödvändig och behövlig investering för dig själv och din organisation.

Foto: Eva Dalin

*Då Åsa gick kursen hette den "Kommunikations­chefens viktigaste verktyg" . Inför hösten 2024 har den bytt namn. Reds.anm.