Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Jag ser lärandet som en process som aldrig tar slut”

Binaji_Marouf

Binaji Marouf är kommunikations­chef på Studieförbundet NBV. Här berättar hon om sitt jobb, kurserna hon har läst på Berghs och sin syn på lärande.

Skrivet av Anette Hamel
November 28, 2018

Hej Binaji! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag är kommunikations­chef och har jobbat på NBV sedan 2014. Älskar mitt jobb och min arbetsplats och drivs av kommunikatörsyrkets mångfacetterade uppdrag. Under 2016 vidareutbildade jag mig genom att läsa kurserna kurserna Bygga varumärke i sociala medier och Internkommunikation på Berghs. Två fantastiskt bra kurser som gett som har gett mig många verktyg och insikter som jag använder i min vardag.

Vad var det som fick dig att söka till just dessa kurser?

Jag ser lärandet som en process som aldrig tar slut. Det är viktigt för mig att ständigt lära, pröva och testa mig fram för att utvecklas och därför ville jag sätta mig i skolbänken och se vad jag kunde göra för att utvecklas i mitt yrke. Jag var nyfiken på kursledarna och kursdeltagarna och hur vi tillsammans skulle kunna lära oss och utvecklas. Att bygga varumärke och utveckla det är superintressant och just hur man kan göra på sociala medier intresserade mig.

Vad har du fått med dig?

Sättet vi lärde oss på gav mig mycket energi! Lärarna var väl insatta i ämnet, duktiga och engagerande. Proffs! En del verktyg kunde jag använda mig av direkt efter avslutad kurs. Vår organisation har blivit bättre på exempelvis närvaron på sociala medier och det har vi mycket att tacka kursledarna och det vi lärde oss under kursen. Jag visste direkt hur jag skulle kunna förbättra vår organisations närvaro på sociala medier och det har gett resultat både på vårt arbetssätt internt och uppmärksamhet som vår organisation fått tack vare vår digitala närvaro.

Var det något lektionstillfälle som kändes extra givande?

Jag måste säga att jag såg fram emot varje lektionstillfälle eftersom de var så pass givande. Ville inte att det skulle ta slut.

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

Vår grupp var intressant med erfarenheter från olika områden och från olika arbetsplatser. Det var intressant att få höra hur andra arbetar med utmaningar och erfarenheter, det ger ju också perspektiv på sin egna roll. Efter avslutad kurs så bjöds vi in till en Facebook-grupp av lärarna. Där håller vi kontakten och ställer frågor till varandra, både bland kurskamraterna men också lärarna. Lärandet tar inte slut med kursen utan man kan testa, pröva och utbyta erfarenheter och idéer med varandra.

Vad tycker du var roligast på kurserna?

Att träffa kurskamrater och bli inspirerad av andra, höra hur de arbetar med sina kanaler och dela erfarenheter. Men också att få AHA-upplevelser både på sånt som man skulle kunna förbättra med också sådant man redan gör bra.

Berätta hur en dag på ditt jobb kan se ut.

Jag jobbar på studieförbundet NBV och vi arbetar med folkbildning i vår vardag. Det är en fantastiskt meningsfull verksamhet med otroligt inspirerande människor som både är ideella och anställda. Som ansvarig för kommunikationen är det viktigt att vara delaktig i olika processer och fånga upp och stötta verksamheten i allt från det strategiska till det operativa, därför är ingen dag den andra lik, och det älskar jag! En dag arbetar jag med strategier och långsiktiga planer och andra dagar är vi ute och filmar eller fotograferar för olika projekt och kommunikativa insatser. Det är en stor bredd på det jag gör och det finns utrymme för kreativitet och utveckling!

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

På kursen Internkommunikation är ett av ämnesområdena kriskommunikation. Har du jobbat med detta och då haft nytta av kursen?

Jag har arbetat med kriskommunikation och tog även inspiration av det vi lärde oss i kursen. Här är det viktigt att alltid omsätta organisationens värderingar i praktiken, vara öppen, tillgänglig, ärlig och hitta en lösning som passar alla. Som kommunikations­chef är det viktigt att vara en del av den grupp som arbetar med kriskommunikation, rollerna behöver vara tydliga för att bästa möjliga resultat ska uppnås. Det är sällan man vet när krisen kommer och därför brukar jag med jämna mellanrum uppdatera mig och då även ibland se igenom mina noteringar från kursen.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom dessa ämnen?

Det är viktigt med omvärldsbevakning och ständigt vara med i utvecklingen. Vad som gällde igår gäller inte idag, så det gäller att vara öppen för förändring och ompröva metoder och arbetssätt. Vi vågar testa, analysera, göra fel-göra om-göra rätt, det är en ständig process och ett synsätt som vi anammat. Jag följer även kursledarnas podd, Social by default för att hålla mig uppdaterad.

Har du något tips till den som också vill bli kommunikations­chef?

Jobba hårt och var dig själv, det är det enda du kan vara.

Vill du läsa fler intervjuer med tidigare kursdeltagare? Då är Berghs artikelserie Efter kursen något för dig.