Artiklar

Cecilia lärde sig massor på illustrationskursen

Dogwalker.Cecilia.Jarneteg

Cecilia Järneteg bor i Paris och jobbar som modedesigner och illustratör. Under våren 2022 gick hon Berghs distanskurs Illustration. “Oavsett om du är nybörjare eller en mer van tecknare passar den här kursen alla som vill lära sig mer om sitt eget skapande och illustration som yrke” säger Cecilia. Här berättar hon om sitt mål med kursen och vad hon fick med sig.

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Cecilia, är 32 år och bor i Paris sedan 2012. Efter att ha tagit en kandidatexamen i modedesign 2015 har jag bl.a. jobbat för haute couture-huset Giambattista Valli och märket Balmain. På samtliga modehus har jag fått arbeta kreativt och ritat allt från galaklänningar till väskor. Sedan strax innan pandemin frilansar jag som modedesigner. Ibland får jag även illustrationsuppdrag, vilket är det roligaste i jobbet och något jag vill satsa mer på!

Vilken kurs har du gått på Berghs?

– Under våren 2022 läste jag distanskursen Illustration för Annika Sköld och jag är så glad över det! Jag har lärt mig massor och mitt självförtroende har ökat.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

– Jag hade ett tydligt mål, nämligen att hitta mitt manér för att kunna skapa en sammanhållen portfolio. Jag ville få guidning i mitt skapande och förstå vilken typ av uppdrag som finns och vad som passar mig. Jag ville utveckla mina kunskaper och ta mina illustrationer till en mer professionell nivå. Att jobba inom modeindustrin har varit intressant och lärorikt, men mitt mål är att kunna jobba som illustratör på heltid och då även illustrera för andra branscher.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Min största farhåga innan kursen var att jag inte skulle ha tillräckligt med idéer till uppdragen, men för varje uppgift blev jag mer och mer säker och den där oron försvann. Den insikten och det självförtroendet hade jag aldrig fått utan peppen och feedbacken från lärare och kurskamrater.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Jag hade höga förväntningar i och med att jag hört enbart positiva åsikter om Berghs, och så här i efterhand stämmer jag utan tvekan in. Jag tyckte om det ganska fria upplägget i uppgifterna, att man kan tolka och anpassa dem efter sig själv och sina egna mål. Kursplanen är liksom gjord för att man ska kunna ta med sig nya upptäckter och lärdomar från den tidigare uppgiften in i nästa. Tack vare det såg man en tydlig utvecklingskurva hos alla kursdeltagare.

Hur var läraren?

– Annika är superduktig på att se och förstå varje elevs egen stil och nivå och ge feedback och tips som passar just hen. Hon är engagerad och inspirerande och finns alltid tillgänglig vid frågor och funderingar.

Hur var det att plugga på distans?

– Eftersom jag frilansar och har jobbat hemifrån i flera år så är jag van vid att lägga upp mitt eget schema. Jag tror det är viktigt att hitta rutiner som passar ens egna energinivåer under dagen. Jag vet vid det här laget att jag jobbar bäst förmiddag och kväll, så jag lägger allt som kräver mindre koncentration, typ träning, instascroll och längre hundpromenader, på eftermiddagen.

Här ovan är en av de illustrationer Cecilias Järneteg skapade under kursens gång.

Har du något roligt minne från din studietid som du vill dela med dig av?

– En rolig sak som hände under kursen var att jag fick förfrågan från en kund på en illustration som precis matchade kursens första uppgift. Det visade sig att jag direkt kunde applicera mina nya kunskaper på ett riktigt uppdrag! Det har även varit jättekul att få växa tillsammans med de andra kursdeltagarna, det var en så härlig och generös stämning med massa pepp under varandras inlämningar.

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

– Vi har skapat en grupp på LinkedIn och följer alla varandra på Instagram. Det känns skönt att redan ha ett nätverk med branschkompisar.

Vad tycker du var mest intressant på kursen?

– Jag inser nu att jag innan kursen egentligen inte alls hade koll på hur många olika typer av uppdrag och områden det finns inom illustration. På första mötet sa Annika att om vi håller ögonen öppna kommer vi förvånas över hur många illustrationer det finns runtomkring oss idag. Och det är något jag fortfarande tänker på! Det har varit intressant att prova på olika områden under kursens gång, t.ex. mönsterdesign, redaktionellt och animering.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Läs mer här!

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Vi pratade mycket om arbetsprocessen under kursen och vikten av att jobba effektivt med brainstorming och småskisser i idéstadiet. Att våga ta pauser för att gå tillbaka och ”se på projektet med nya ögon” och verkligen jobba fram sin grundidé och skiss innan man går vidare på finliret – något jag absolut tagit med mig och fortsatt med. Känner mig även mycket mer säker i min stil nu och vet mer vem jag är och vad jag vill i mitt skapande.

Var hittar du din inspiration?

– Idag överöses vi av inspiration i form av bilder, vilket är härligt, men det riskerar också att dränka ens egen vision. Är ett stort fan av Instagram och Pinterest, men för att hitta uppslag till mina illustrationer letar jag hellre inspiration på annat håll. Ofta får jag idéer från någon bok eller artikel jag läst, en film jag sett eller en plats jag besökt. När en idé dyker upp försöker jag få ner en snabb skiss eller bara stödord i anteckningar i telefonen så fort som möjligt.

Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?

– I den här branschen räcker det inte bara med att ha talang. Det är ett entreprenörskap där mycket annat än ”bara” ritandet ingår, vilket är viktigt att komma ihåg. Man måste vara driven och se till att synas och det är något jag själv kämpar med, att våga visa och stå för det jag skapar.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Vi fick många tips på organisationer, agenturer och illustratörer under kursens gång och jag besöker regelbundet mina favoriter.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Oavsett om du är nybörjare eller en mer van tecknare passar den här kursen alla som vill lära sig mer om sitt eget skapande och illustration som yrke. Gå in helhjärtat i kursen för att få ut maximalt resultat. Sätt mål, reflektera över fram-och motgångar, var med på mötena och ta del av all inspiration och kunskap som Annika delar med sig av. Var öppen för kritik och våga prova olika lösningar på uppgifterna. Utöver det är kursen väldigt rolig och inspirerande!

Foto överst: Dogwalker, en av Cecilia Järnetegs illustrationer. Hela illustrationen syns dock inte på denna bild.

Vill du se mer? Här hittar du Cecilias portfolio och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.