Artiklar

Berghs illustrationskurs var första steget

Sanna.Tyni

Sanna Tyni bor i Stockholm och jobbar som UX-designer. Här berättar hon om kursen Illustration som hon läste under våren 2022, varför hon valde Berghs och om de kommande planerna.


Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Sanna Tyni och jobbar som frilansande UX-designer i Stockholm. Jag startade eget bolag förra året efter ett par år som anställd på ett konsultbolag, med målet att få större möjlighet att kunna kombinera mitt arbete som UX-designer med min strävan att bli illustratör.

Du gick vår kurs Illustration under våren 2022. Vad var det som fick dig att söka till just denna?

– Kursen i illustration på Berghs var första steget mot att professionalisera mitt hobbytecknande. Jag letade efter en kickstart mot mitt mål att kunna arbeta professionellt som illustratör och kikade runt på olika illustrationskurser. Att det blev just Berghs var för att jag hört mycket gott om skolan, bland annat via Berghs Morning Routine, och upplägget på kursen tilltalade mig.

Vad roligt! Berätta något om kursen och vad du fick med dig.

– Under kursens gång har styrkan i gruppen hela tiden varit en drivande faktor för både min och de andra deltagarnas utveckling. Att lära tillsammans genom att både ge och få feedback har varit otroligt givande och en ögonöppnare. Att följa andras utveckling var en stark motivator för mitt eget skapande. Sen har själva innehållet i kursen haft en enorm bredd i allt från inspiration och att få prova på olika typer av uppdrag till att få tips kring hur en offert bör vara utformad och hur prissättning fungerar.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut! Jag har jobbat ungefär 80% parallellt med kursen under våren och ambitionsnivån har kunnat gå att reglera utifrån hur mycket tid en har. Jag känner mig betydligt mer självsäker i mitt uttryck och har fått enormt mycket inspiration, och såklart ett helt nätverk av fler aspirerande illustratörer i och med kursen!

Här är en digital illustration som Sanna gjorde under kursen.

Hade du någon farhåga innan kursstart?

– I början var jag lite orolig över att jag skulle känna någon form av konkurrens och att det skulle vara svårt och sårbart att dela med mig av det jag gjort, men redan efter introduktionsdagen var de tankarna som bortblåsta.

Hur var läraren?

Annika Sköld har varit ett otroligt stöd under kursens gång. Det har varit tydligt att hon har haft stenkoll på oss som kursdeltagare gällande våra ambitioner och styrkor som illustratörer. Hon har kunnat ge tips och råd på detaljerad nivå. Sen tycker jag att gruppen har fungerat som en enorm inspirationskälla och bollplank under kursens gång.

Vad tycker du var roligast på kursen?

– Att få ta sig an en brief och göra den till sin. För varje uppgift finns ett par olika infallsvinklar att välja bland och du uppmuntras till kreativ olydnad. Det var så himla kul att se hur de andra deltagarna har tagit sig an uppgiften och anpassat den efter just sitt sätt att uttrycka sig.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag känner att jag har en betydligt bättre insyn i branschen än tidigare. Jag är förberedd på att ta mig an illustrationsuppdrag och jobba direkt mot kund vilket är nästa steg för mig. Dessutom vill jag understryka vinsten i att efter kursens slut ha en portfolio redo.

Var hittar du din inspiration?

– Mestadels från Instagram och Twitter, men jag har nu fått upp ögonen för att faktiskt fråga vem det är som illustrerat t.ex. affischer eller reklam som fångar min uppmärksamhet.

Bild från Sannas "Daily sketchbook" som hon ritar i (nästan) varje dag.

Hur var det att plugga på distans?

– Det har gått prima, men jag har också ett yrke där jag jobbat hemma under hela pandemin vilket jag tror har hjälpt. Jag var liksom förberedd på ungefär hur det skulle vara. Under våra digitala möten har alla i gruppen varit engagerade och haft kameran påslagen, så när vi väl träffades live på avslutningsdagen var det liksom inget snack om vem som var vem.

Har du något bra minne från tiden på Berghs som du vill dela med dig av?

– Det allra bästa var avslutningen på plats på Berghs. Det var en så härlig känsla av skolavslutning och att vi allihopa samtidigt var på väg att starta något nytt. Vi träffades “på riktigt” för första gången men det var så tydligt att vi redan kände varandra, det tyckte jag var härligt.

Har du kontakt med någon av dina kurskamrater?

– Vi har en grupp på LinkedIn där vi kan prata och tipsa varandra om jobbmöjligheter och liknande. Under kursens gång chattade vi med varandra kring uppgifterna och bollade idéer och tankar.

Berätta lite om hur en dag på ditt jobb kan se ut?

– Som frilans är den stora fördelen att jag kan reglera hur jag vill fördela min tid för att hinna med både det “vanliga” jobbet som UX-designer och samtidigt kunna förbereda mig för att ta mig an illustrationsuppdrag. I framtiden skulle jag vilja kunna kombinera rollerna; jag tror att det finns stora möjligheter i att designa webbsidor/appar och lyfta innehållet med hjälp av illustrationer mer än vad som görs idag. Att göra illustrationerna mer integrerade med innehållet och designen än att mest fungera som dekor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får jobba med att hjälpa människor att använda teknik. Tekniken ska komplettera och underlätta, inte vara ett hinder – men här har vi en bit kvar.

Vilken kurs passar dg?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Läs mer här!

Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?

– Gör det som känns roligt! Det är så mycket enklare att bli bra på något som känns kul och inspirerande och det kommer förmodligen också att löna sig i det långa loppet.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gör det! Och, om du har möjlighet, se till att du ger dig själv lite extra tid att reflektera och att faktiskt lägga tid på uppgifterna. Det är en krävande kurs och det du får i utbyte är ett gäng engagerade personer som brinner lika mycket för dig som för sin egen utveckling.

Här är Sannas portfolio och här hittar du Berghs FAQ.