Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Kursen fick mig att se på digital kommunikation på ett helt annat sätt"

Jessica.Lehmussaar

Hösten 2017 läste Jessica Lehmussaari kvällskursen Digital kommunikation Start på Berghs. De senaste åren har hon jobbat på Ung Företagsamhet och nyligen flyttade hon över Atlanten för att förverkliga sin dröm om att studera i USA. Jessica berättar varför hon sökte denna kurs, vad hon lärde sig och delar med sig av tips till dig som också har tänkt läsa en kurs på Berghs.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 9, 2018

Hej Jessica! Berätta lite om dig själv och vad du gör just nu?

Jag heter Jessica Lehmussaari och är 21 år. Jag har de senaste två åren jobbat på Ung Företagsamhet - en organisation som ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Jag har de senaste åren föreläst för grundskole- och gymnasieelever, arrangerat event och jobbat med sociala medier. För bara några veckor sedan packade jag mina väskor och flyttade över andra sidan Atlanten för att förverkliga min dröm om att studera i USA. Här kommer jag att fortsätta bygga på mina kunskaper inom kommunikation.

Vad var det som fick dig att söka till kvällskursen Digital kommunikation Start?

Jag hade bara hört gott om Berghs och ville verkligen få mer insikt i hur digitala medier fungerar. Jag tillhör ju generationen som mer eller mindre fötts med en smartphone i handen och jag trodde ganska länge att det här med digital kommunikation inte var så komplext. Men på bara några år har möjligheterna med digital kommunikation och sociala medier blivit så mycket större och därför ville jag fördjupa mina kunskaper.

Valet föll naturligt på just denna kurs då den innehöll alla väsentliga delar som jag ville ha koll på. Men det som gjorde att jag faktiskt tog steget och skickade in min ansökan var att min lärare - Karolina Moberg, verkligen kändes kompetent inom ämnet. För mig är det viktigt att ha lärare som kan sin sak och brinner för ämnet. Och det märktes verkligen på våra lektioner! Karolina hade svar på alla frågor klassen hade - och kunde bryta ned innehållet så att det blev enkelt att ta till sig. För mig är det verkligen ett bevis på kompetens - när läraren klarar av att förklara någonting komplext på ett väldigt simpelt sätt.

Vad har du fått med dig från kursen?

Kursen fick mig att se på digital kommunikation på ett helt annat sätt än vad jag har gjort tidigare. På ett sätt var det nästan lite läskigt att få ta del av alla möjligheter med digital kommunikation - för det fick mig att inse hur otroligt digitaliserat vårt samhälle är och hur mycket information som lagras om dig och mig dagligen, men det skapade också en enorm kreativitet och nyfikenhet hos mig.

Det jag tar med mig främst från kursen är olika typer av modeller som du kan använda för att sätta upp en digital strategi. Oavsett om det handlar om att du ska lansera en ny produkt, sälja en vara eller boosta dina sociala medier. En annan sak som var fantastisk var det case som vi fick jobba med i grupper under kursens gång. Det var beställt av en riktig kund som hade ett problem som vi fick lösa med hjälp av det vi lärt oss under kursens gång, och då fick jag verkligen tillämpa mina kunskaper i någonting som var verkligt. Extra roligt var också att få lära känna mina kursdeltagare bättre i och med att vi hade vårt casearbete - vi inspirerades mycket av varandras sätt att tänka.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

Utbildningen motsvarade definitivt mina förväntningar! Och det blev faktiskt, klyschigt nog, bättre än jag trott. Vi fick besök av föreläsare som alla hade ett långt och imponerande CV, och det märktes verkligen att de hade koll på sina områden. Det svåraste var nog att själv ta till sig allt!

Det är också det som är bra med Berghs - att du får lägga det på din egen nivå. Vill du använda lektionstiden enbart går det superbra och du kommer få en massa lärdomar och kunskaper som du inte haft tidigare. Men sedan går det som sagt att bygga vidare på den kunskapen efter lektionstid.

Min kursledare Karolina Moberg var helt fantastisk. Hon var alltid väl förberedd vilket jag uppskattade otroligt. För mig är det viktigt att ha seriösa lärare som verkligen tar sin tid att förse kursdeltagarna med allra bästa innehåll, och det gjorde Karolina. Hon visste alltid vad hon ville förmedla och det fanns också utrymme för att ta del av varandras åsikter under lektionen. Eftersom Karolina är i branschen kunde hon också visa en massa bra exempel på hur andra företag gjort kring sin digitala kommunikation - någonting som jag i alla fall inte hade kunnat googla mig fram till.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

Berätta om något bra minne från Berghs!

Ett roligt minne jag har från Berghs var när min projektgrupp jobbade med vårt casearbete. Vi hade jobbat med det i några timmar och kom inte riktigt någonstans - vi hade massa tankar men kom inte riktigt någon vart. Sedan läste vi igenom alla våra anteckningar från våra lektioner för att se så att vi var på rätt spår - och då kändes det som att "poletten trillade ner." Helt plötsligt var vi igång och hade skapat en digital kampanj med en känd seriefigur och några minuter senare hade vi redan hunnit layouta ihop en bild för att visualisera hur kampanjen skulle se ut. Det var häftigt för att det kändes som att vi kunde knyta ihop all vår kunskap som vi fått under kursens gång och forma en röd tråd som sedan ledde till att vi faktiskt kunde skapa en kampanj. Att vi dessutom skrattade så att vi grät på köpet för att våra idéer var helgalna, var extra tacksamt!

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

Så fort jag lärde mig något nytt på Berghs försökte jag tillämpa det i min vardag direkt. Oavsett om det handlade om att kika på vad personer söker på på Google Trends eller att anpassa en digital kampanj utefter målgrupp på Facebook, så såg jag till att testa på det så fort jag kunde. Detta gjorde att jag redan under kursens gång kunde få användning av det jag lärt mig. Efter kursen så har jag nu fått en mycket bättre inblick i den digitala världen och försöker omvärldsbevaka nya digitala trender så mycket jag kan. På så sätt kan jag fortsätta använda mig av kunskaperna jag fått under kursen, men också bygga vidare på dem.

Vad inspirerar dig?

Jag får energi och inspiration av andra människor. Framförallt personer som bryter ny mark och följer sitt hjärta för att förverkliga sina drömmar, det finns en sådan styrka i det. Annat som inspirerar mig är att surfa runt på nätet - helst på Pinterest, för att hitta stärkande citat och fina bilder som får igång tankarna. Men det jag gillar allra mest är att sätta på en riktigt bra playlist, sätta i lurarna och bege mig ut på en promenad. Finns det vatten nära så gillar jag att sitta och bara lyssna på vågorna. Att ge mig själv tid till att andas och reflektera brukar ofta göra att jag känner mig mycket mer inspirerad och peppad. Jag tror att vi människor i regel är alldeles för dåliga på det - att ladda om och hitta energin i oss själva, istället för att alltid söka den hos andra.

Har du något tips till de som vill läsa en kurs på Berghs?

För dig som kommer att läsa en kurs på Berghs så föreslår jag verkligen att du sätter upp egen tid för att fördjupa dig i det du får lära dig på lektionerna. Det försökte jag göra och det märkte jag gjorde stor skillnad. Du har ju också en väldigt kompetent lärare till hjälp under kursens gång som kan vara stöd i lärandet.

Här hittar du mer information och ansöker till kvällskursen Digital kommunikation Start. Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.