Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
"Kursen UX Product Development gav mig mer än bara verktyg och metoder"
Våren 2022 gick Josephine Barkeling från WiljaGruppen distanskursen UX Product Development. Här berättar hon om jobbet som digital kommunikatör och vad hon fick med sig från tiden på Berghs.
Hej Josephine! Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är företagsekonomen som 2003 utbildade sig till grafisk formgivare på Berghs och bytte karriär. Det ger mig en bred inblick i kommunikations- och designfrågor. Idag är jag anställd inom WiljaGruppen i rollen som digital kommunikatör. Mitt arbete är inriktat på kommunikationsutveckling inom den privata vård-/omsorgssektorn.
Du läste distanskursen UX Product Development hos oss under våren 2022. Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?
– Jag ville lära mig mer om användarcentrerade arbetsmetoder och utveckling av digitala tjänster.
Vad har du fått med dig från kursen?
– Jag har fått med mig verktyg och tips på olika tekniker för att göra målgruppsresearch och användartester. Framför allt hur man gör det på ett strukturerat sätt.
Motsvarade kursen dina förväntningar?
– Det var ett nytt kunskapsområde för mig, så jag hade inga andra förväntningar på kursen än att Berghs brukar leverera utbildning av hög kvalitet. Och så blev det denna gång också.
Hur var läraren?
– Läraren var kunnig och engagerad och gav många bra tips utöver kursplanen. Jag uppskattade verkligen den löpande feedbacken, och att läraren var strukturerad.
Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?
– Jag tyckte att det roligaste var att lära mig metoder och verktyg för idéresearch och användartestning. Jag passade på att lära mig grunderna i att använda prototypverktyget Figma. Det behövdes inte för att hänga med i kursen, men det var roligt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb som digital kommunikatör på WiljaGruppen är variationen. Mitt arbete består av både operativa och strategiska uppgifter. Ena dagen digital design och textproduktion, nästa ut och intervjua och filma i verksamheten. Däremellan delta i till exempel byråmöten, SEO-planering och strategisk kommunikationsutveckling.
Utmaningar?
– Jag jobbar med kommunikationen i tre bolag. Utmaningen är att hålla olika kommunikationsstrategier i huvudet samtidigt och kunna växla fokus mellan möten.
Vilken kurs passar dig?
Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!
Läs mer här!Hur har du fått användning av det du lärde dig på kursen?
– Jag har blivit bättre på att argumentera för lösningar och processer som sätter användaren eller målgruppen i fokus. Jag har också blivit ödmjuk inför att det inte är de "snyggaste" applikationerna som nödvändigtvis gör jobbet bäst.
Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?
– Som designstudent (för länge sedan) lärde jag mig mycket genom att kopiera bra grundidéer och tweaka det till en egen touch. Man behöver inte alltid uppfinna hjulet från grunden i sin utvecklingsprocess. Med tiden utvecklar man ändå sitt eget formspråk (antingen man vill eller inte).
Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom UX?
– Jag har läst en bok som läraren på kursen tipsade om: "Interaktionsdesign och UX – om att skapa en god användarupplevelse" (av Mattias Arvola)
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Kursen UX Product Development gav mig mer än bara verktyg och metoder. UX är ett mindset som går bortom tanken om att design bara handlar om att vara estetiskt tilltalande.
Berghs erbjuder flera kurser inom UX. Här hittar du hela vårt aktuella kursutbud
Relaterade artiklar
För vem är det viktigt med UX?
Det frågar sig Johan Ågren som är kursansvarig för Berghs distanskurs UX Product Development.
Vad gör en UX/UI-designer?
Vad sysslar en UX/UI-designer med om dagarna? Skillnaden mellan UX och UI design? Varför är behovet av UX/UI-designers på arbetsmarknaden så stor?
"Kursen var rolig, sprängfylld med fakta och pedagogiskt upplagd"
Mia Kollarik Persson gick distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs under våren 2024. Här berättar hon om de lärorika kursveckorna.