Artiklar

"Facilitering handlar om att göra, att lyssna och att leda"

Karolina Krön

Karolina Krön är Näringslivsstrateg i Huddinge kommun. I sin roll ställs hon hela tiden inför utmaningar, oväntade frågor och möten med nya människor. Här berättar hon vad hon lärde sig på Berghs intensivkurs Facilitering.

Skrivet av Anette Hamel
Maj 10, 2022

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Karolina Krön och jobbar som Näringslivsstrateg i Huddinge kommun sedan 7 år. Jobbar med stads- och platsutveckling med inriktning på fler etableringar och fler jobb i Huddinge med fokus på Flemingsberg. Jag står med ett ben i kommunens stadsbyggnadsprocesser genom att delta i den fysiska utformningen i planer och program med näringslivets perspektiv och ett ben i den strategiska utformningen och samordningen av framtida innehåll i det vi ska bygga. Kommunen samordnar näringslivsutvecklingen i Flemingsberg genom kontinuerlig kontakt med fastighetsägare, Flemingsbergs Science, Arena Huddinge, Region Stockholm m.fl.

Du gick kursen Facilitering hos oss nu i vår. Vad var det som fick dig att söka denna?

– Att facilitera frågor, processer och möten mellan olika aktörer är en viktig uppgift i min yrkesroll – därför ville jag träna mig i det och bli bättre genom att gå en kurs.

Berätta mer om din roll som Näringslivsstrateg!

–Jag jobbar mycket med förstärkning av kluster gällande forskning och utbildning, kultur och kreativa näringar, och samverkan mellan aktörer i hela Flemingsberg. Kombinationen av att jag har mycket information om vad som är på gång och många kontakter, gör att jag fungerar som en katalysator och samordnare för att få aktörer att börja prata med varandra och saker att hända. Min roll är att bära vision och mål och tydliggöra allas bidrag till att uppnå dessa.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag är en möjliggörare.

Motsvarade kursen dina förväntningar och hur var läraren?

– Ja! Charlotta Rydholm var en mycket engagerad och inbjudande person som generöst delade med sig av sin kunskap och bjöd in oss kursdeltagare att dela erfarenheter och utmaningar som gjorde att vi skapade ett gemensamt lärande. Klimatet i gruppen var tryggt och uppmuntrande, vilket gav en avslappnad och läraktig atmosfär.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Att läsa en kurs på Berghs

Vad fick du med dig?

– Att Facilitering handlar om att göra, att lyssna och att leda.

Vad tycker du var mest intressant på kursen?

– De utmanande praktiska övningarna.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Tveka inte. Boka idag!

Vill du också lära dig mer om hur du kan leda en grupp för att nå högre projektresultat och bli bättre på att skapa och leda samtal och möten - då är intensivkursen Facilitering något även för dig.