Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Fick verktyg att coacha, leda och lyfta medarbetare

Annsofie.Björklund

Annsofie Björklund är frilansande Senior Art Director och Creative Director. I våras läste hon kursen Kreativt ledarskap på Berghs. Här berättar hon om kursen och sin syn på ett bra ledarskap.

Skrivet av Anette Hamel
September 18, 2018

Hej Annsofie! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Annsofie Björklund och är frilansande Senior Art Director och Creative Director. Jag har frilansat i 10 år i Sverige samt USA med kunder som H&M, Ikea, Skistar och West Elm. Jag läste kursen Kreativt ledarskap på Berghs under våren 2018.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

Jag ville stärka min förmåga att inspirera och leda mina framtida team men även kunna ta mig an större projekt och utmaningar. Få verktyg att coacha, leda och lyfta medarbetare.

Vad var roligast under kursen?

Roligast samt mest skrämmande tycker jag var när vi fick göra rollspel för att prova på olika sorters ledarskap, både att få utöva och ta emot. Lärorikt, roligt och lite självutlämnande.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Ja, absolut. Lärarna var väldigt bra, engagerade och aktuella.

Dela gärna med dig av något bra minne från din tid på Berghs!

Jag måste säga dynamiken mellan kursdeltagarna och hur vi tillsammans lyfte diskussionerna till nya nivåer. Och Lena McEvenues lektioner inom coachning och ledarskap. Där hon pratar om att en bra ledare har bra självkännedom, vilket i övningar gav en del upptäckter om sig själv.

Berätta hur en dag på jobbet kan se ut för dig.

Mina dagar kan vara varierande, allt från att sitta själv på mitt kontor och spåna idéer, till att leda en plåtning någonstans i världen med kreatörer med helt olika bakgrunder och tillvägagångssätt. Men även tillsammans med team ta fram nya koncept.

Vad har du fått med dig?

Jag har fått en större förståelse av gruppdynamik och individens roll i det hela. Hur jag kan skapa bra förutsättningar/ramar för mitt arbete som ledare men även som deltagare i en grupp. Ett bra nätverk/bollplank i mina kurskamrater. Vi har en chattgrupp och ska även boka in lite träffar där vi delar med oss av våra nya erfarenheter.

Både med nya och gamla kunder har jag kunnat ta hjälp av de verktyg jag fått för att skapa bra gruppdynamik.

Har du märkt någon skillnad i ditt ledarskap när du har jobbat i Sverige och i USA?

Jag har fått uppfattningen att det är mer hierarkiskt i USA vilket har medfört tydligare och klarare roller. Vilket kan vara både positivt och negativt beroende på arbetsgruppen.

Vill du också gå en kurs på Berghs?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans

Välj här!

Har du någon förebild i ditt ledarskap?

En fotograf jag jobbat med i många år, som lärt mig väldigt mycket.

Hur är det att vara en frilansande ledare? Finns det några fördelar respektive nackdelar med att du är frilans?

Projekten kan vara väldigt varierande i längd, de korta på ca 10 veckor till de längre på 6 månader. Fördelarna är att jag som frilans kommer in i projekt utan att behöva bry mig om så mycket ”politik" utan fokusera på uppdragets uppgift. Men det kan även vara en nackdel att ibland inte ha erfarenheten och behöva börja om från början med både relationer och projekt.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

Försöker hålla mig uppdaterad och lyssnar på en del psykologi- och motivationspoddar, men har ingen favorit utan letar mig runt efter intressanta och relevanta ämnen.

 

Här hittar mer information och ansöker till kursen Kreativt ledarskap Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.