5 tips för att hitta rätt kurs

Kaffe_Block

“Berghs har ju så många kurser som jag vill gå”, ”Vilken nivå passar mig” och “Hur ska jag veta vilken som passar mig bäst?” är frågor vi ofta får av nyfikna besökare. Att välja rätt kurs kan vara en utmaning, och vilken av våra kurser som passar dig bäst vet egentligen bara du, men här får du tips på 5 saker som kan vara bra att fundera över när du står i valet och kvalet.

Skrivet av Berghs School of Communication
November 29, 2020

1) Hur mycket tid att plugga har du?

Vi har kurser som är mellan en heldag och 15 veckor långa.

 • Vill du ha en intensivkurs eller fördjupa dig inom något område? Har du möjlighet att lägga mycket av din fritid på uppgifter och hemarbeten?
 • På varje kurssida hittar du information om ungefär hur mycket egen studietid du förväntas lägga ner utöver de schemalagda lektionerna. Det är alltså en bra idé att redan från början ordentligt fundera över hur mycket tid du har att lägga på din utbildning. 
 • Tänk också på att vi läser och tar till oss kunskap i olika takt, så för just dig kan det både gå snabbare eller ta mer tid än vi skrivit på kurssidan. Du känner dig själv bäst.

2) VAR, NÄR och HUR vill du läsa?

Här är hela vårt aktuella kursutbud. Det flesta kurser är på svenska, men det finns även några på engelska. Kurserna som ges på plats äger rum i våra lokaler på Bobergsgatan 48 i Stockholm. På våra distanskurser sker undervisningen i Berghs onlineplattform i Canvas och videoverktyget Zoom.

 • Kvällskurser – lektionen äger rum en kväll i veckan under ett antal veckor i rad (exakta datum framgår på respektive kurssida).
 • Dagkurser – som namnet antyder är de förlagda på dagtid och löper oftast över en hel eller halvdag i veckan under ett antal veckor. Om du arbetar heltid är det alltså en god idé att få chefens godkännande att studera under en period.
 • Intensivkurser – på dagtid, men intensivt under en, två eller tre heldagar i rad.
 • Distanskurser – du studerar när det passar dig under veckorna, och all undervisning sker i en digital lärplattform. Det passar exempelvis dig som kanske arbetar heltid på dagarna och vill förlägga din studietid till de timmar i veckan som passar dig bäst.

3) Vad är målet med din utbildning?

Svaret på den här frågan vet bara du själv. Vill du nosa på ett nytt område? Vill du fördjupa dig inom det du redan gör? Vill du avancera i din roll, utveckla ditt ledarskap eller komplettera dina kompetenser?

 • Nybörjare? Om du är sprillans ny inom det område du vill studera rekommenderar vi dig att ta en titt på våra startkurser.
 • Erfaren? Har du redan en del erfarenhet och vill specialisera eller fördjupa dig är det professional du ska hålla koll på.

Behörighet och förkunskaper skiljer sig mellan våra olika utbildningar. På respektive kurssida står det specificerat. På en del av våra kurser kräver vi inga förkunskaper. Då räcker det med att du har gymnasiekompetens eller motsvarande.

Vad hoppas du ha för kunskaper efter avslutad kurs? Är du på väg att byta jobb eller behöver du kunskaperna för att bättre kunna utföra ditt nuvarande? Fundera på detta och tag god tid på dig då du botaniserar i vårt stora kursutbud.

4) Läs mer om kurserna!

 • LÄSTIPS! Ofta finns det allra längst ner på en kurssida relaterade artiklar om just den kursen. Exempelvis intervjuer med lärare och/eller tidigare kursdeltagare – ett bra sätt att få veta mer.
 • I artikelserien Praktiska tips har vi bett Berghs kursansvariga, gästföreläsare och andra professionella att dela med sig av sina bästa tips inom just sitt expertisområde.
 • Karriär tittar vi på hur det kan se ut att jobba inom kommunikations­branschen idag. Läs och låt dig inspireras! 

5) Mejla, chatta eller prata med oss på en av våra informationskvällar!

 • På vår sajt har vi en chatt som nästan alltid, på kontorstid, är bemannad av våra duktiga medarbetare som kan hjälpa dig att svara på dina frågor om kurserna – alternativt slussa dig vidare till rätt person. Tveka inte att höra av dig där!
 • Du får också gärna skicka ett mejl till info@berghs.se
 • Några gånger per år bjuder vi in till informationskvällar då vi berättar om nyheter i vårt kursutbud, svarar på frågor om kurserna och hjälper dig att välja rätt. Informationskvällarna sker på plats i våra lokaler i Stockholm och du hittar dem då under event på vår hemsida.

BONUSTIPS OM DIN ANSÖKAN!

 • Du kan söka fler än en kurs medan du funderar och bestämmer dig.
 • Din ansökan blir först bindande då du via mejl blivit erbjuden en plats på din valda kurs och sedan aktivt tackat ja till platsen.
 • Vill du vara säker på att få en plats? Vänta inte till sista ansökningsdag med att skicka in din ansökan! Vi behandlar ansökningarna i turordning. 
 • Så länge ansökningsknappen syns går det att söka. Finns det platser kvar förlänger vi ansökningstiden.
 • Är det din arbetsgivare eller någon annan som ska betala kursen? Du gör själv din ansökan via vår webb, precis som vanligt. I samband med att du tackar ja till din plats uppger du var vi ska skicka kursens faktura.
 • Nästa kursstart kommer att publiceras på vår hemsida snarast efter att vi har slutat ta emot ansökningar till den kurs som startar närmast. Behöver du veta tidigare än så kan du såklart alltid chatta eller mejla oss och fråga.

Svaren på de vanligaste frågorna!

Här hittar du all information du behöver om det praktiska; betalning, ansökan, förkunskaper, att läsa på distans, kursintyg, närvarokrav och mycket annat.

Berghs FAQ

* Här hittar du information om Berghs kurser & Corona