5 tips för att hitta rätt kurs

“Berghs har ju så många kurser som jag vill gå”, ”Vilken nivå passar mig” och “Hur ska jag veta vilken som passar mig bäst?” är frågor vi ofta får av nyfikna besökare. Att välja rätt kurs kan vara en utmaning, och vilken av våra kurser som passar dig bäst vet egentligen bara du, men här får du tips på 5 saker som kan vara bra att fundera över när du står i valet och kvalet.


1) Hur mycket tid att plugga har du?

Vi har kurser som är mellan en heldag och 15 veckor långa. Vill du ha en intensivkurs eller fördjupa dig inom något område? Har du möjlighet att lägga mycket av din fritid på uppgifter och hemarbeten? På varje kurssida (under rubriken: egna studietimmar) hittar du information om ungefär hur mycket egen studietid du förväntas lägga ner utöver de schemalagda lektionerna. Det är alltså en bra idé att redan från början ordentligt fundera över hur mycket tid du har att lägga på din utbildning. Tänk också på att vi läser och tar till oss kunskap i olika takt, så för just dig kan det både gå snabbare eller ta mer tid än vi skrivit på kurssidan. Du känner dig själv bäst.

2) VAR, NÄR och HUR vill du läsa?

Här är hela vårt aktuella kursutbud. Det flesta kurser är på svenska, men det finns även några på engelska (språket på kurssidan är det som gäller). På Berghs har vi kurser både på kvällstid och dagtid i våra lokaler i Stockholm. Vi har även distanskurser, där du läser när det passar dig under veckorna, och all undervisning sker i en digital lärplattform. Det passar exempelvis dig som kanske arbetar heltid på dagarna och vill förlägga din studietid till de timmar i veckan som passar dig bäst. Här är 5 myter om att läsa på distans.

Vi har kvällskurser där lektionen äger rum en kväll i veckan under ett antal veckor i rad (exakta datum framgår på respektive kurssida). Våra dagkurser är, som namnet antyder, förlagda på dagtid och löper oftast över en hel eller halvdag i veckan under ett antal veckor. Om du arbetar heltid är det alltså en god idé att få chefens godkännande att studera under en period. Våra intensivkurser går också på dagtid, men intensivt under en, två eller tre heldagar i rad. Vilket passar dig bäst?

3) Vad är målet med din utbildning?

Svaret på den här frågan vet bara du själv. Vill du nosa på ett nytt område? Vill du fördjupa dig inom det du redan gör? Vill du avancera i din roll, utveckla ditt ledarskap eller komplettera dina kompetenser?

Om du är sprillans ny inom det område du vill studera rekommenderar vi dig att ta en titt på våra startkurser. Har du redan en del erfarenhet och vill specialisera eller fördjupa dig är det professional du ska hålla koll på. Behörighet och förkunskaper skiljer sig mellan våra olika utbildningar. På respektive kurssida står det specificerat. På en del av våra kurser kräver vi inga förkunskaper. Då räcker det med att du har gymnasiekompetens eller motsvarande.

Vad hoppas du ha för kunskaper efter avslutad kurs? Är du på väg att byta jobb eller behöver du kunskaperna för att bättre kunna utföra ditt nuvarande? Fundera på detta och tag god tid på dig då du botaniserar i vårt stora kursutbud.

4) Läs mer om kurserna!

Tips! Ofta finns det allra längst ner på en kurssida relaterade artiklar om just den kursen. Exempelvis intervjuer med lärare och/eller kursdeltagare – ett bra sätt att få veta mer.

Nyfiken på vad tidigare deltagare tyckte om sin tid på Berghs? Då är vår artikelserie Efter kursen något för dig. I artikelserien Praktiska tips har vi bett Berghs kursansvariga, gästföreläsare och andra professionella att dela med sig av sina bästa tips inom just sitt expertisområde. I Karriär tittar vi på hur det kan se ut att jobba inom kommunikations­branschen idag. Läs och låt dig inspireras! 

5) Mejla, chatta eller prata med oss på en av våra informationskvällar!

På vår sajt har vi en chatt som nästan alltid, på kontorstid, är bemannad av våra duktiga medarbetare som kan hjälpa dig att svara på dina frågor om kurserna – alternativt slussa dig vidare till rätt person. Tveka inte att höra av dig där! Du får också gärna skicka ett mejl till info@berghs.se Under semestertider, ex. kring jul och nyår, kan svaret tyvärr dröja något.

Några gånger varje år bjuder vi in till informationskvällar då vi berättar om nyheter i vårt kursutbud, svarar på frågor om kurserna och hjälper dig att välja rätt. Informationskvällarna sker på plats i våra lokaler i Stockholm och du hittar dem under event på vår hemsida.

De flesta av våra kurser ges en gång per termin. En del kurser ges dock oftare än så. Nästa kursstart kommer att publiceras på vår hemsida snarast efter att vi har slutat ta emot ansökningar till den kurs som startar närmast. Behöver du veta tidigare än så kan du såklart alltid mejla oss och fråga.

Bonustips!

Så länge ansökningsknappen syns går det att söka. Finns det platser kvar förlänger vi ansökningstiden. Vill du vara säker på att få en plats är det dock bra att vara ute i god tid. Vi behandlar ansökningarna i turordning och söker du sent riskerar du att kursen redan är fullbokad. Så ett extra tips; Vänta inte till sista ansökningsdag med att skicka in din ansökan.

När blir ansökan bindande?
Din ansökan blir först bindande då du via mejl blivit erbjuden en plats på din valda kurs och sedan aktivt tackat ja till platsen.

Har du fler praktiska frågor? Missa inte Berghs FAQ.
***Här hittar du information om Berghs kurser & Corona***