Artiklar

Illustrationskursen blev en kreativ comeback

Linus Andersson
Oavsett om du är nybörjare eller en van illustratör som vill få ny energi, så är det här en kurs som verkligen kan ge dig en kick.

Linus Andersson bor i Norrköping och är grafisk producent på NTM-Media. I många år har han sneglat på Berghs illustrationskurs och våren 2025 var det äntligen dags. “Om du längtar efter en nytändning är kursen en fantastisk resa. 15 veckor svischade förbi, och jag kom ut med nytt självförtroende och skaparlust.”

Hej Linus! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Linus, är 36 år och uppvuxen i Söderhamn, en stillsam liten stad i Hälsingland. Men sedan snart 16 år bor jag i Norrköping med min fru och vår son. Vi har hittat hem bland spårvagnar, fabriksfasader och det där lagom stora stadslivet som aldrig blir för stressigt. Till vardags arbetar jag som grafisk producent på NTM-Media. Där skapar jag annonser och innehåll för ett gäng lokaltidningar runt om i landet och har faktiskt varit kvar nästan lika länge som jag bott här.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en bakgrund inom grafisk design och kommunikation, och har alltid dragits till det visuella och kreativa. Oavsett om det handlar om att rita, fota, spela musik med mitt band eller kasta mig in i något nytt jag fått dille på. Men om jag ska välja en kreativ kärlek som hängt med hela vägen, så är det tecknandet. Jag var nog killen som hellre satt inne och ritade medan resten av ungarna på gatan var ute och lekte Jackass. Det är mitt sätt att tänka, känna och bearbeta. Pennan har alltid varit mitt bästa verktyg för att få ut allt som snurrar där inne.

Nu under våren 2025 gick du Berghs kurs i IlLustration. Vad var det som fick dig att skicka in en ansökan till den?

– För tio år sen gick jag en Art Director-kurs på Berghs och sneglade redan då på den här illustratörskursen. Men livet kom emellan, som det ofta gör. Illustration har alltid varit en passion, men de senaste åren började inspirationen fly fältet och skaparglädjen kändes som bortblåst. Till slut blev till och med ett tomt papper något som stressade mig enormt. Så jag insåg att jag behövde en nytändning, något som kunde få mig att känna den där glöden igen. Och kursen kändes precis som den spark i baken jag behövde.

Vad har du fått med dig från kursen?

– En av de viktigaste insikterna jag tar med mig är kraften i learning-by-doing. Jag har alltid haft en stark perfektionist inom mig, som ofta snarare bromsat än hjälpt mig. Men under den här resan har jag fått släppa taget om det och vågat testa, leka, skapa utan att veta exakt vart det leder. Att säga ja till idéer, även de som först kändes lite galna, blev en befrielse.

Jag insåg att kreativitet inte behöver vara perfekt. Den behöver bara vara ärlig, lustfylld och tillåten att spreta lite. Någonstans där, mitt i det ofiltrerade och spontana, hittade jag tillbaka till glädjen. Till den där gnistan som fick mig att börja skapa från början. Det har varit en riktig nystart. En kreativ comeback.

Hur var läraren?

– Annika har varit en av kursens absoluta höjdpunkter. Varm, engagerad och alltid närvarande, med en förmåga att skapa trygghet och inspiration på samma gång. Hennes feedback har varit både generös och träffsäker. En kombination av uppmuntran och tydlig riktning, som verkligen hjälpt mig att utvecklas. Varje veckomöte online blev som en liten energiboost. Något att se fram emot, och något som gav ny lust och nya perspektiv inför varje uppgift. Precis den sortens inspiration jag hoppades få med mig från kursen, och mer därtill.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Jag klev in i kursen med ganska lågt självförtroende och var osäker på om jag ens skulle få ihop det. Men bara att få vara en del av den kreativa processen varje vecka, och kliva in i det där tankesättet, gjorde något med mig. Att få leva i skapandet, uppgift för uppgift, låste upp något inom mig som jag saknat. Det var intensivt, absolut, men också otroligt inspirerande. Det gav energi, och en påminnelse om hur mycket kraft som faktiskt finns i själva görandet.

Vad tycker du var mest intressant eller lärorikt på utbildningen?

– Det som varit mest lärorikt för mig har nog varit att faktiskt få en tydlig uppgift att bita tag i, och en deadline som liksom stirrar på en i bakgrunden. Jag har alltid haft lite svårt att sätta mig ner och bara rita för ritandets skull. Så den där imaginära piskan var precis vad jag behövde för att komma igång, och sen så började det faktiskt bubbla av idéer. Kreativiteten fick fart, och det blev roligare och roligare ju längre kursen gick!

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Det roligaste med kursen var att få följa varje uppgift hela vägen, från första skiss till färdig illustration. Det fanns inte tid att fastna i evighetsgrubbel, så det var bara att kasta sig in och köra. Och just det gjorde att processen blev så mycket friare och roligare. Kanske blev resultatet något helt annat än jag först tänkt, och ofta mycket bättre än jag vågat hoppas. Att få testa, snubbla lite, leka och samtidigt utveckla min stil (eller kanske stilar?) var supervärdefullt. Även när det inte blev som jag tänkt mig, så lärde jag mig alltid något nytt varje vecka.

Berätta gärna om din kreativa process!

  • Skaparångest
    Under kursen hittade jag faktiskt en helt ny kreativ process. Den börjar oftast med hederlig skaparångest. Någon dag eller två av grubblande, ifrågasättande och tomt stirrande. Men jag har insett att det är en viktig del för mig. För när idén väl slår till, oftast från ingenstans, då går det snabbt.
  • Fulskissfasen
    Sen följer alltid min klassiska fulskissfas, röriga, snabba kludd som ser ut som något katten släpat in. Men just de där röriga kludden hjälper mig att hitta känslan, rytmen och kompositionen.
  • Uppbyggandet
    Därifrån bygger jag upp bilden, lager för lager. Lite som att gräva fram något som redan finns där, jag behöver bara följa linjerna som börjar visa sig.
WELCOME TO NEW YORK. En poster av Linus Andersson, skapad under kursveckorna.

Hur planerar du att få användning av dina nya kunskaper?

– Det är kanske lite tidigt att säga exakt vart det här bär av, men min förhoppning är att kunna använda mitt illustrerande ännu mer i mitt jobb framöver. Just nu ser jag det mest som en passion vid sidan av. En hobby med växtkraft, liksom. Och sen finns den där ständiga drömmen i bakhuvudet… att få utveckla mitt entreprenörskap ännu ett steg. Vem vet vad det kan bli av det här? Det känns spännande!

Hur var det att plugga på distans?

– Även om jag personligen föredrar att träffas fysiskt och möta människor ansikte mot ansikte, så kändes upplägget väldigt naturligt och fungerade förvånansvärt bra. Veckomötena gav kursen en social puls och gjorde helheten både roligare och mer engagerande. Samtidigt har jag jobbat heltid vid sidan av och har familjeliv att jonglera, så det krävdes en hel del självdisciplin för att få ihop tiden till uppgifterna. Men när jag väl hittade min rytm och fick in rutinen, så började det flyta på riktigt bra.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt jobb kan verka monotont på ytan, men i verkligheten är ingen dag den andra lik. Jag jobbar i ett produktionsgäng som en slags inhouse-byrå, där vi tar hand om både interna och externa grafiska produktioner. Under åren har jag producerat material åt allt från stora, etablerade företag till mindre lokala aktörer. Det blir mycket annonser och banners till våra morgontidningar och nyhetssajter, men också digitala skyltar och andra visuella projekt.

Vi jobbar i ett högt tempo, med korta deadlines som helst skulle ha varit klara igår. Många beskriver oss som en tomteverkstad där det krävs att hålla huvudet kallt och jonglera flera uppgifter samtidigt. En stor del av jobbet handlar om att ha kontakt med våra personliga kunder varje vecka. Eftersom vi sitter i Norrköping, men har kunder över hela landet, sker det mesta via telefon. Det funkar bra, även om jag ibland önskar att få träffa kunderna mer personligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är helt klart variationen. Ingen kund är den andra lik, och det gör att jag ständigt får växla mellan olika uttryck, stilar och formspråk. Det håller arbetet både utmanande och roligt. Men det som verkligen gör skillnad är kollegorna. Att ha människor runt sig som gör dagarna lättare och mycket roligare betyder allt. Den kombinationen. Kreativ variation och ett härligt team, är verkligen oslagbar.

Och vilka är utmaningarna?

– En av de största utmaningarna i mitt jobb är att vi ofta får uppdrag med nästan ingen framförhållning alls. Det kan dyka upp jobb när som helst, ibland med bara några timmars deadline. Att kunna researcha i veckor, som på vissa reklambyråer, är en lyx vi bara kan drömma om. Det krävs att man snabbt hittar rätt känsla och inspiration, och ändå levererar något snyggt, säljande och proffsigt under press. Ibland är det stressigt, men ofta känns det också som en kreativ adrenalinkick som får pulsen att slå lite snabbare.

Var hämtar du inspiration?

– Inspiration är som ett spöke som kommer och går. För mig är det en brunn som måste fyllas på hela tiden. Att följa illustratörer och kreatörer jag gillar, till exempel på Instagram, ger ofta nya impulser. Men egentligen finns inspiration överallt, om man bara är uppmärksam. Den kan dyka upp i musiken man lyssnar på, i en textrad som fastnar, i arkitekturen man passerar varje dag, i matlagning, naturen eller när man reser och upplever något nytt. Det handlar mycket om att våga testa nytt, att utmana sig själv och att öppna upp för världen runt omkring.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Jag har jobbat på samma arbetsplats i nästan 15 år, så jag får nog erkänna att jag inte är någon karriärklättrare direkt. Kanske till och med världens sämsta karriärist. Men för mig har trygghet, arbetsglädje och bra kollegor alltid vägt tyngre än snabba titlar eller högre lön. Jag har testat så kallade drömjobb som på pappret sett fantastiska ut, men som i verkligheten blev något helt annat. Så nej, gräset är inte alltid grönare på andra sidan, och det är en insikt jag värdesätter högt.

Slutligen, vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Oavsett om du är nybörjare eller en van illustratör som vill få ny energi, så är det här en kurs som verkligen kan ge dig en kick. Det blir vad man gör det till, men om du längtar efter en nytändning är kursen en fantastisk resa. 15 veckor svischade förbi, och jag kom ut med nytt självförtroende och skaparlust. En grym grej att ge sig själv!


Fotograf: Efrosini Trikilis

Här är Linus portfolio och mer information om kursen Illustration.