Artiklar

"Psykologisk trygghet är så viktigt i en kreativ process"

Johan.Olsson

Hösten 2023 gick arkitekten Johan Olsson kursen Kreativt ledarskap på Berghs. Han fick med sig en mängd användbara verktyg och nya insikter. Här berättar Johan om sitt jobb och hur de nya kunskaperna kommer till nytta.

Skrivet av Anette Hamel
Juli 8, 2024

Hej Johan! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag är arkitekt och grundare av arkitektkontoret Olsson Lyckefors som jag driver tillsammans med min delägarkollega Andreas Lyckefors och ca 35 medarbetare i Göteborg och i Stockholm. Vi arbetar inom ett brett spektra av områden, från gästmiljöer inomhus till flerbostadshus, kontor och industribyggnader samt stadsplanering.

Under hösten 2023 gick du kursen Kreativt ledarskap på Berghs. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Jag ville lära mig att bli bättre på att leda kreativa processer ihop med mina kollegor.

Motsvarade kursen dina förväntningar? vad fick du med dig?

– Mer än väl. Fick en mängd mycket bra och användbara verktyg, kanske främst behovet av att skapa psykologisk trygghet i team som jobbar med kreativa processer. Jag har också lärt känna de andra deltagarna, personer som man stöter på ibland i olika sammanhang, men främst vår lärare Anna Romson som jag har relativt kontinuerlig kontakt med.

Hur var lärarna?

– De flesta av lärarna var verkligen inspirerande. Anna Romson som ledde kursen är, om jag ska vara helt ärlig, en av de lärare som har betytt mest för mig någonsin. Att ge sig in i ett ämnesområde som jag inte hade teoretisk kunskap om tidigare med en lärare som lugnt, pedagogiskt och inspirerande lotsade oss vidare i kursen var väldigt betydelsefullt.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Många, men återigen att psykologisk trygghet är så viktigt i en kreativ process.

Vad tycker du var roligast på utbildningen?

– Det var roligt att få många verktyg att arbeta med och att få insikt i andra världar än arkitektens, främst reklamvärlden.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Kursen har gett direkt verkan i vår organisation, där jag och mina kollegor håller på att implementera kunskaperna i vår arbetsprocess.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En kavalkad av möten, personalfrågor, styrelsearbete och strategifrågor i kombination med att vara djupt involverad i olika arkitekturprojekt. Få dagar är den andra lik.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att arkitektur är det absolut svåraste arbete jag någonsin utfört, så oerhört komplext vilket sporrar mig.

Och några utmaningar?

– Viljan att skapa magi i varje projekt hämmas av ekonomi, lagar och regler, konservativa beställare och Sveriges kalla och regniga klimat. Men det är samtidigt just detta som gör arkitektyrket så intressant, motstånd skapar kreativitet.

Var hämtar du inspiration i ditt jobb?

– Jag brukar säga att jag är intresserad av tre saker: stil, som i klädstil utan att vara mode, musik och politik, sen råkar jag vara arkitekt. Ett yrke jag visserligen älskar men för mig är det viktigt att inspireras av många olika saker även utanför arkitektvärlden. Det kan handla om japanskt hantverksmässigt gjorda kläder, soulmusik, filosofi eller techno. Allt blandas, hela tiden.

Har du någon förebild i ditt ledarskap?

– En gång i tiden hade jag tre personer uppsatta på väggen som några slags ledstjärnor, vet inte om det handlar om ledarskap men de har alltid följt med mig; den belgiske modeskaparen Walter van Beirendonck, Norman Blake från Teenage Fanclub och soulsångerskan Alice Clark. En bubblare är också Erik Danielsson från Watain. Jag är omotiverat fascinerad av honom.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Följ vad du verkligen är intresserad av, försök inte att vara någon annan än dig själv.

Dela gärna med dig av något bra minne från din tid på Berghs!

– Det var fint att få välja sina favoritverktyg sista dagen på kursen. Anna skrev ut alla presentationsslides och så fick man vraka och välja. Sen var det roligt att se alla studenter på Berghs, de är lite mer street och coola än svartklädda arkitekter.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gör det!


Fotograf: Fanny Jansson. På bilden är Andreas Lyckefors (t.v.) och Johan Olsson (t.h)