Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Elskåpskonst och kulturpris till designstudenter

elskap

I ett samarbete mellan Fortum och Stockholm stad ska huvudstadens elskåp prydas av konst. Syftet är att uppmärksamma att Stockholm 2010 utsetts till Europas miljöhuvudstad samt bidra till trivsel och minskad skadegörelse. Sammanlagt 1210 tävlingsbidrag kom in och över 180 000 Stockholmare röstade. Nu har totalt 30 vinnande bidrag utsetts och pryder stadens allmänna elskåp.

Oktober 12, 2010

En utvald jury bedömde de 30 vinnarbidragen utifrån konstnärlig höjd och kreativitet, samt även hur väl idén passar för tävlingens syfte; att göra Stockholms elskåp vackrare under stadens år som miljöhuvudstad 2010. Bidragen fick inte innehålla personbilder eller politiska budskap.

Enligt juryn var det en grupp som utifrån tävlingens syfte var bättre än övriga, nämligen “Stockholmskollaget” av Stefanie Hansson, Joanna Fransson, Anna Blomberg. Trion som alla är Berghsstudenter i klassen Grafisk design får Fortums kulturpris på 25 000 kronor.

Juryns motivering:

Stadens ansikten: ”Kulturpriset går till Stefanie Hansson, Joanna Fransson och Anna Blomberg. Bidraget för tankarna till stadens befolkning och speglar på ett fint sätt tävlingen och deltagarna. Den är positiv, inkluderande och intresseväckande. Det är alltid spännande att möta blickar. Hittar jag någon jag känner? Är jag själv med? Får hela Stockholm plats i elskåpet? Bilden får Stockholmarna att stanna upp och titta. Den ger en stunds vardagsvila i den moderna staden.”

Stefanie Hansson, en av upphovsmännen till det vinnande bidraget, var överväldigad.

- Det känns obeskrivligt - det är helt underbart att vi vunnit. Vi hade så kul under hela processen, och nu delar vi framgången med vänner, släkt och folk på stan som vi har ritat av. Vi kom in sent i tävlingen så vi trodde inte att vi skulle ha en chans men vi har kampanjat stenhårt och det är många som har trott på oss. För prissumman hoppas vi komma iväg till Berlin.

Världens första elskåpsvernissage kan ses över Stockholm stad och på Fjällgatan 25 på Södermalm finns tjejernas vinnande bidrag ”Stadens ansikten”.