Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Från Stockholm till San Francisco med Berghs

Casper läser Berghs Bachelor och befinner sig just nu i San Francisco. Vi bad om en lägesrapport om livet på andra sidan Atlanten.

1365Photo: Vicky Inoue

Efter fyra roliga, intensiva och lärorika höstmånader på Berghs var det så även dags för mig och min bachelorklass att lämna landet. Av 27 elever var vi 19 stycken som var på väg mot San Francisco och Academy of Art University.

Norwegian Airlines som billigt direktflyger sträckan Arlanda – Oakland (ca 30 min från downtown SF) gjorde resan väldigt smidig. Jag kunde utan problem boka sätena bredvid mina kompisar som jag visste skulle resa med samma flight. Norwegian kör två flygningar i veckan från Arlanda, och om jag minns rätt åkte vi alla 19 på någon av dem.

Innan vi faktiskt satt där på planet hade hela flytten, i alla fall för min del, känts som ett för stort projekt för att analysera och/eller grubbla över. Det var något jag under flera månader hade skjutit framför mig och funderat över som: ”januari – dit är det långt. Det tar jag sen!”. Att det sen faktiskt hann bli 16 januari och dags för avfärd var både aningen kusligt och nervkittlande. Hösten hade passerat i rasande fart och äntligen var det dags för avfärd. Planet lyfte och nästa kapitel av vår studietid tog vid.
1375Casper Broomé

Den första tiden av vår vistelse spenderades på hostel, samtidigt som vi febrilt letade efter lägenhet att hyra. Vi hade 10 lediga dagar innan skolan började i syfte att hitta lägenhet och komma in i vardagen här (nåväl, så gott som det går på 10 dagar).

När terminen startade kunde jag ganska omgående se en del fundamentala skillnader mellan Berghs och AAU och deras olika lärosätt. På Berghs minns jag att det tog ett tag innan skolan drog igång på allvar men att vi så småningom fick många intressanta och omfattande projekt att arbeta med. På AAU (i alla fall hittills) är det mer utspritt. Vi har läxor i varje ämne till varje lektion, men färre stora projekt. Vad jag har förstått av äldre elever är att det dock kommer bli mer och mer åt Berghs-hållet ju längre i sina studier man kommer. Personligen ser jag tydliga för- och nackdelar med de båda. Att ha lite att göra varje dag tror jag är nyttigt, och man slipper framför allt sitta dygnet runt inför stora examinationer, vilket ibland kunde vara fallet på Berghs. Men, att behöva jobba mycket är inte ett problem i sig så länge det man gör är intressant, vilket Berghs bevisade. Jag ska kanske inte säga för mycket nu dock, eftersom jag bara kommit halvvägs av första terminen. Jag misstänker att det kommer bli rätt svettigt till våra ”finals” (final = slutarbete). Nu när jag läser det jag skrivit ser jag att det kanske kan uppfattas som att AAU är en walk in the park – så är det inte! Inte alls. Jag lägger nog lika mycket tid, om inte mer, på skolarbete här som i Stockholm, bara att det är mer utspritt.

Något annat som skiljer AAU från Berghs är att vi första terminen här läser samma sak allihop, oavsett våra respektive inriktningar. På Berghs hade de som läste Art Direction designlektioner samtidigt som de som läste Copywriting hade skriftlektioner (låter uråldrigt, kom inte på ett bättre ord, men det var jätteroligt). Detta betyder med andra ord att jag som aldrig hade öppnat ett Adobe-program förut hade (har) lite svårigheter med just den kursen där vi använder designprogrammen. Det är dock en nybörjarkurs och kräver inga förkunskaper - den är naturligtvis inte omänsklig - den tar bara lite längre tid att lära sig. Lärarna är väldigt hjälpsamma och det erbjuds flera tillfällen i veckan att sitta på skolan och plugga med lärare närvarande.

I övrigt är San Francisco en mycket trivsam stad med mängder av museum, restauranger, barer och andra underhållande tidsfördriv. Jag skulle dessutom vilja påstå att jag inte varit i en stad med behagligare väder. Jag har nu varit här i drygt två månader och har sett regn två gånger. Temperaturen håller sig jämn och man fryser sällan, men det blir heller aldrig olidligt varmt.

Jag är än så länge mycket nöjd med mitt val av utbildning. Berghs la inte bara grunden för mina studier här i USA, utan gav mig även nyttiga erfarenheter som jag kommer ta med mig ut i arbetslivet en dag. Tack Berghs och bachelorprogrammet för det!

Har Du frågor om något som rör Berghs eller AAU är det bara att slänga iväg ett PM på Facebook så svarar jag så fort jag kan!

Casper Broomé