Artiklar

"Grafisk design Start var en otroligt bra kurs"

Aron Nilsson

Aron Nilsson bor i Stockholm och jobbar på Scania. Hösten 2021 gick han distanskursen Grafisk design Start. Här berättar Aron om valet av kurs och vad han skulle säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning.

Hej Aron! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Aron Nilsson. Är 26 år gammal och kommer från Kristdala, Småland. Bor nu på Södermalm, Stockholm. Är inne på mitt tredje år som global strukturberedare på Scania i Södertälje. Det är mitt första jobb efter min examen som högskoleingenjör i industriell ekonomi. Pluggade till det på Linnéuniversitet Växjö.

Vilken kurs läste du hos oss och vad var det som fick dig att välja den?

Grafisk design Start på distans under hösten 2021. Min flickvän har pluggat på Berghs och jobbar som Art Director. När vi båda jobbade hemifrån så tyckte jag att hennes jobb verkade väldigt roligt. Funderade själv på en utbildning i grafisk design efter studenten men visste inte vilka val och möjligheter jag hade då. Kände att jag behövde hitta på något nytt och att det nu var rätt läge att testa mina designvingar.

Hade du några förkunskaper?

– Hade ingen koll på ämnet innan kursen. Jag hade intresse, men ingen kunskap. För mig var det verkligen en introduktion till grafisk design i stort. Har fått insikt i hur mycket som ingår i rollen för en grafisk designer. En månad innan kursen började så skaffade jag mig Adobe-programmen och började träna själv. Det blev nästan bara enklare logotyper. Med kursen har jag lärt mig hur mycket mer det finns som jag kan träna på och inspireras av som jag inte tänkte på innan.

Hur var läraren?

Johanna var väldigt stöttande, pedagogisk och inspirerande. Hade tid för alla trots att det var en distanskurs.

Vad tycker du var roligast på kursen?

– När vi fick jobba med vår logotyp var det roligaste. Det hade jag tränat på innan så kände mig mer hemma där. Upplägget med en röd tråd genom de olika momenten var jättebra för en på min nivå som ville få en allmän inblick i ämnet. Upplägget gjorde mycket i att jag fick ut det jag ville från kursen.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Innan kursen gjorde jag enklare övningar och bilder. Jag tog fram ett ord med en "Random word generator" och gjorde en logotyp runt ordet. Med kursen har jag fått med mig vad mer man kan träna på och hur man arbetar. Jag har också fått inspiration.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Välj här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mitt jobb består till störst del av att lösa logiska pussel. Koder som måste hamna på rätt ställen och i rätt följd. Mycket tvärfunktionell kommunikation med våra fabriker i Europa och Sydamerika. Största utmaningen är fokuset som krävs för att lösa mina dagliga uppgifter. Är just nu mentor åt några nyanställda, så att lära upp dem är också en del av jobbet i nuläget.

Har ditt arbete ändrats under Coronapandemin?

– Innan pandemin så jobbade alla från kontoret 100%. Skiftet till att jobba 50% hemifrån är den största skillnaden. Möten hålls nästan enbart digitalt och det är mycket mindre pappersarbete. För mig har ändringarna varit positiva. Lättare att få ihop det med den här kursen när jag kunde jobba hemifrån på lektionsdagar och se till att jag kunde gå på så många lektioner som möjligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att jag dagligen utmanas med logiska pussel. Gillar att jag ständigt får nya tankenötter. Inget problem jag ställs inför är det andra likt vilket gör att trots att det är i samma system så blir det fortfarande varierande. Innan jag pluggade till ingenjör jobbade jag ett år som montör i fabrik. Tycker att det är mycket roligare med mitt nuvarande jobb där utmaningen ligger i att lösa problem istället för att montera ihop nåt på så kort tid som möjligt om och om igen.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

  • När jag började träna inför kursen så skapade jag ett nytt instagramkonto (@aronsdesignjourney) där jag som regel laddar upp allt jag skapar för att kunna se tillbaka på min egna utveckling. Där följer jag enbart designkonton för att se till att det bara är grafisk design som dyker upp i mitt flöde. Har skapat olika mappar där jag sparar inlägg; inspiration, typografi, färgsättning, tutorials, utmaningar.
  • Ett tips på instagram är @posterjam som ger en ny utmaning i form ett ord att skapa posters runt en gång i månaden.
  • Allmänt så har jag också upptäckt att det bara är att köra på. Trots att jag inte har så mycket erfarenhet så kan man hitta på YouTube om hur man kan få till effekten man själv bara kan rita upp i huvudet och på papper.

Vad blir ditt nästa steg inom grafisk design?

– Med kursen ville jag få reda på om grafisk design skulle vara en nyfunnen hobby eller ett framtida yrke. Planen nu är att fortsätta självträna ett tag. Sedan ska jag göra antagningsprov för olika roller inom grafisk design för att ta reda på vilken roll jag tycker passar mig bäst och som jag tycker är roligast.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att gå denna kurs?

– Jag tyckte att Grafisk design Start var en otroligt bra kurs för någon som mig. Som inte hade någon som helst koll på yrket utan bara visste hur roligt jag tycker det är att sitta och skapa i illustrator. Nu har jag fått en grund att stå på och vet hur jag kan gå vidare med grafisk design.