Berghs experter delar misstag och lärdomar

Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Här berättar några av Berghs kursansvariga om tabbar de har råkat göra på jobbet och vad de lärde sig.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 20, 2020

Har du gjort något misstag och vad lärde du dig av det?

Sofia.lundberg.berghsSofia Lundberg, kvällskursen Att skriva Start
Oj, ja, många misstag. Det är så man lär sig och kommer framåt. Fast en del hade jag ju kunnat klara mig utan förstås. Som den där gången då det var ett stavfel på omslaget på en tidning som jag var ansvarig för. Det största ordet. Det stod ALRIG istället för ALDRIG. Alla missade det, redaktionen, kunden, tryckeriet. Den trycktes i en miljon exemplar. Inte så kul att upptäcka det. Efter det misstaget lärde jag mig att alltid anlita en professionell korrekturläsare och inte lita på att någon på redaktionen ska ha den kompetensen. Vi är alla bra på olika saker, och genom att hitta sina egna brister kan man optimera sitt team och därmed också resultatet.

Fredrik.Heghammar.BerghsFredrik Heghammar, intensivkursen Leda innovationsprocesser
Ett stort misstag som jag själv gör om och om igen är att gå ”all in ” i allt jag tar mig an. Och kanske ett ännu större misstag är att jag förväntar mig att människor kring mig gör detsamma. Tycker att jag så här mitt i livet borde har lärt mig av otaliga situationer av frustration och besvikelse, men icke. Lärdomen och fokus framöver är att hitta balansen mellan driv och idioti, vara tydlig med planen och målet man springer emot.

annika-rehn-berghsAnnika Rehn Frobell, Insiktsdriven strategi
Ja milde himmel – vilket av alla ska jag välja!? Ett misstag som jag dessvärre gjort mer än en gång är att inte gå på min egen instinkt. Om det känns fel. Då är det fel. Eller det är i alla fall väldigt svårt att få det rätt. Har det visat sig. Det kan gälla kundrelationer, projekt eller angreppssätt i uppdragen. Hmmm, kanske dags att lära sig nu då.

Christina.BreezeChristina Breeze, distanskursen Grafisk Design
Att våga stå upp för sin idé och lita på den. Jag har så många gånger gjort om och ändrat saker för att kunden plötsligt vill ha en grön fåtölj istället för den röda vi bestämt sen länge. Att våga ta striden och känna lugnet i att de är du som är experten (som de faktiskt har valt och anlitat för att du kan detta).

Lisa.WalderLisa Walder, distanskursen Berghs Intro
På min första arbetsplats efter Berghs fick jag ganska snart höra att min chef var missnöjd med min prestation på jobbet. Ångesten hos mig var så klart TOTAL. Vilket misslyckande! Problemet visade sig vara att vi inte hade synkat förväntningarna på mig i min nya roll. Efter att vi hade pratat ihop oss gick det genast mycket bättre.

Lärdomen jag tog med mig är att utan mål är det svårt att veta om en är på rätt väg. Resultatet av en process – till exempel en relation, ett samarbete eller ett projekt – blir så oerhört mycket bättre om vi tillsammans tar oss tiden att tydligt formulera och kommunicera förväntningar och mål.

Edit.BrunnerEdit Brunner, distanskurserna Digital PR och Influencer Marketing
Ett misstag jag minns extra mycket var när jag var nyutexad från heltidsprogrammet på Berghs med allt det självförtroendet det innebär och trodde att jag kunde få vilket jobb jag ville, i princip. Åkte i alla fall till New York en vecka, där jag tjatat mig till typ 4 möten om dagen på olika reklambyråer och tänkte att det fixar jag! Men jag hade bokat alldeles för mycket möten och inte gjort ordentlig research innan. Jag åkte vilse i tunnelbanan och kom ofta försent. Jag blandade ihop byråerna, mindes inte vilken kund som hörde till vilken byrå och fick väldigt svårt att slingra mig ur frågor som: ”Vilka av våra kunder vill du helst arbeta med?” och ”Vilka av våra tidigare case tycker du bäst om?” Har aldrig svettats och skämts så mycket. Fick åka hem igen med svansen mellan benen.

Anette.LovasAnette Lovas, Berghs Upgrade – Digital Design
Jag har många gånger ångrat när jag svikit mig själv och min egen magkänsla. Eller att jag inte lämnat projekt eller arbetsplatser tidigare utan envist hängt mig kvar.

Så undviker du att välja fel kurs!

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.
Frågor? Chatta gärna med oss!

5 tips för att hitta rätt

Embla.Sue.Panova.BerghsEmbla Sue Panova, kvällskursen Copywriting
Haha, absolut! Om man svarar nej på det har man nog inte gjort många rätt heller tänker jag. Men bland de jobbigare var när jag skickade säljbrev med fel namn till mottagaren när jag hade egen byrå. Det kändes sjukt jobbigt att inse och sedan dess kollar jag alltid att jag skickar rätt. Har även skrivit en kladdtext med svärord som placeholder som givetvis blev kvar. Sedan dess skriver jag ingenting som ska tas bort.

tommy-brotte-berghsTommy Brotte, dagkursen Event och mötes­kommunikation 
Stora och tydliga misstag är ovanliga i väl förberedda evenemang. Däremot skulle en del av förra årets evenemang kunna både ha upplevts bättre och givit arrangören ännu mer tillbaka. Nästan alltid beror det här på att vi tillsammans med arrangören inte har varit tillräckligt stringenta när vi formulerade syfte och mätbara mål.

Charlotte da SilvaCharlotte da Silva, kvällskursen Digital kommunikation Start
Man vill så gärna leverera max i alla projekt och man tror så hårt på sina egna idéer. Och det är lätt att tänka att alla andra involverade är med på tåget per automatik pga din egen entusiasm. SÅ ÄR DET INTE. Min lärdom är att det går inte vara FÖR tydlig. Förklara, förklara igen, dokumentera och begär accept. Då slipper man betala i kassa 2 sedan.

Karin.ErikssonKarin Eriksson, distanskursen Digital kommunikation Start
I en kurs hade jag ett moment där deltagarna skulle göra Instagram stories. Hade gjort en liten skriftlig guide med alla stegen om hur man gör men den var inte så tydlig som jag trodde. Nu ska jag göra en rörlig instruktionsvideo istället. Den ska förhoppningsvis bli lite tydligare.

erik-heden-berghsErik Elvingsson Hedén, intensivkursen Strategisk hållbarhets­kommunikation
Kopplat till kommunikation gjorde jag och mitt team ett misstag när vi relanserade en produkt. Vi köpte ett varumärke och verksamhet som var väldigt nischad och hade fokus på den svenska marknaden. Eftersom vi har engelska som företagsspråk så försökte vi göra en snabb övergång till det i produkterna med motiveringen att produkten nu skulle täcka den globala marknaden. Det gick inte alls bra! Lärdomen är, som så ofta, att förändring tar tid och man ska inte överskatta folks förändringsvilja. Vi hade behövt ta det väldigt lugnt och metodiskt med språkskiftet.

Geta Margareta Kroon, dagkursen Strategisk marknadsföring
Absolut! De små misstagen försöker jag att inte tänka så mycket på, men de större vill jag lära mig av. En sån lärdom kan vara att inte gå emot magkänslan. Jag har tagit uppdrag som inte har känts riktigt 100 på planeringsstadiet och kört i diket. Sånt har jag lärt mig att säga nej tack till.

Helena.SöderblomHelena Söderblom, distanskursen Kriskommunikation
En gång skickade jag ut en förfrågan om personligt möte i Almedalen för en annan persons räkning till drygt åttio mailadresser. Med öppen sändlista… Just där och då kändes det oerhört pinsamt och jobbigt, men man får helt enkelt ta sig samman, be om ursäkt om någon har tagit illa upp och get on with the show. Jag lärde mig för många år sedan i restaurangbranschen att misstag sker – du kommer att spilla på duken eller välta ett vinglas om du jobbar tillräckligt länge. Även om man naturligtvis vill undvika missarna, är det viktigaste hur du agerar för att rätta till felen på ett ödmjukt och professionellt sätt, om de ändå inträffar. Jag tror att det är det som avgör om du är framgångsrik i det långa loppet, oavsett bransch.

Ann.WestfeltAnn Westfelt, dagkursen Strategisk projektledning och distanskursen Projektledning
Jag skulle delta i mitt första onlinemöte med internationella deltagare. Jag hade just fått ett nytt jobb inom koncernen, och var laddad upp till tänderna. I och med att jag jobbade hemifrån, passade jag på att lägga en ansiktsmask, som när den torkar blir väldigt spöklik (vet inte hur jag tänkte där….). Mötet startar – med automatisk videokamera! De hann se detta stirrande spöke i två sekunder innan jag slängde mig på knappen för att stänga av kameran. Detta gör jag aldrig om, men vi fick oss ett gott skratt.

ulf-lesley-berghsUlf Lesley, intensivkursen Effektiv marknads­kommunikation
Gör misstag hela tiden, lyckligtvis är de oftast inte så stora. Filmade en av våra klienters medarbetare och dess kunder för en info-video. Kunderna säkrade jag upp med avtal och underskrifter, men tänkte att medarbetarna var ok eftersom det var klienten som hade bokat in dem, och ingen protesterade under filmningen. Men efteråt blev det strul. Fick till slut göra om större delen av filmningen. Så lärdom: Alltid be alla som är med i filmer skriva på avtal om användning av materialet etc.

annika-skold-berghsAnnika Sköld, distanskursen Illustration
Jag har gjort misstaget att tro att jag är fel när jag gjort fel. Jag lärde mig skillnaden mellan att göra fel och att vara fel.

Carin.RoeraadeCarin Roeraade, distanskursen Content Marketing
Jag har tidigare i min karriär tagit jobb på företag för att jag tyckt att företaget varit ”coolt”, och funderat mindre på min egen roll och arbetsvardag. Enkel fälla att falla i. Gör inte det.

Mika.PollackMika Pollack, dagkursen Motion Graphics
Jag har tackat nej till några jobberbjudanden som i efterhand kanske inte var så smart. Gick lite för fort när jag tog besluten, skulle ha tagit mig mer tid att fundera. Å andra sidan svårt att veta hur det blir framåt.

Johan.ÅgrenJohan Ågren, distanskursen UX Product Development
Jag gör misstag hela tiden – det är en del av att utvecklas. Senaste tiden har jag jobbat på att inte döma personer på mitt första intryck – något jag märkte tidigare att jag gjorde. Min uppfattning om personen kunde ändras efter hand, men det tog tid. Nu försöker jag vara mer öppen till alla, även om mitt första intryck kanske inte är det bästa.

Deeped_SarahDeeped Niclas Strandh & Sarah Larsson Bernhardt, intensivkursen Bygga varumärke i sociala medier
Det har hänt att man ibland har agerat tvärtemot vad man kan/vet för att pressen blivit för stor, och sedan har utfallet blivit precis så som man befarat.

En utmaning när det gäller just att bygga ett företags närvaro i sociala medier är att många tror att de kan själva; eftersom de själva använder kanalerna privat. Det medför att många har åsikter om det man gör. Det är lätt att man tar den enkla vägen och kompromissar, strategin tappar skärpa och blir skapad av en kommitté och mer inriktad på interna intressen än på målgruppens behov och kanalernas möjligheter.

När man har arbetat så länge som vi har i den här branschen så har vi genom åren lärt oss att våga lita på vår kunskap, säkerställa data och fakta, och driva den strategi som vi satt, även när den ibland ifrågasätts. Istället för att vilja göra andra till lags och bli omtyckt så har vi bestämt oss för att vi är inte där för att bli älskade men för att skapa den allra bästa sociala medienärvaron som kan skapas.

Vårt råd är därför att våga vara stark trots att det ibland ifrågasätts. Det innebär inte att inte vara öppen för förändring. Men när erfarenhet, data och kunskap talar för en viss riktning eller ett visst beslut så är det viktigt att man vågar stå sig stark och faktiskt hålla kvar i det strategiska beslut som man tagit. Inte alltid så lätt…

Anna.lantzAnna Lantz, dagkursen Digital innehållsstrategi
Att tänka content first och inte content last. Att inte vänta till sist med att fylla mallar och tjusiga designytor med det faktiska budskapet.

Foto: Unsplash