Artiklar

Growth marketing-praktik i köpenhamn

På Growth Marketing-programmet ingår 5 veckor praktik i kursen Lärande i Arbete (LIA). Berghs studenter Lina Larsson och Marcus Björk valde att genomföra sin praktik i Danmark.

HEJ LINA OCH MARCUS! BERÄTTA OM ERA PRAKTIKPLATSER!
Lina: Jag praktiserar på Nord DDB CPH som produktionsledare, en yrkesroll jag ville utforska trots att det ju är en avstickare från den digitala världen. Jag var intresserad av att se hur en mer traditionell reklambyrå utanför digitala byråvärlden fungerar.

Marcus: Jag praktiserar också i Köpenhamn på företaget HelloFresh som Nordic Brand Manager där jag får arbeta med dataanalys, strategi & projektplanering för Sverige, Norge & Danmark.

Hur kommer det sig att ni valde att göra praktik utomlands?

Lina: Jag sökte mig utomlands eftersom det kändes kul att testa något nytt och uppleva en annan stad än Stockholm. Köpenhamn kändes lagom långt bort och likt Sverige på många sätt, så det kändes inte allt för galet.

Marcus: Jag tycker dels att det är superroligt med miljöombyte, men jag ville även söka mig till internationella företag som öppnar upp för möjligheten att flytta utomlands efter studierna.

Hur ser en vanlig dag ut på praktiken?

Lina: Är det en måndag så är det först ett morgonmöte vid nio, där alla blir uppdaterade om pågående projekt och vad som händer i veckan. Sen skiljer det sig supermycket från dag till dag och beroende på vilka projekt som finns. Vissa dagar kan jag ha fått en specifik uppgift i form av en brief eller tidsplan att sitta och pilla med, medan andra dagar kan tas upp av att jag mest sitter med på olika möten eller nån form av produktion.

Marcus: HelloFresh är ett väldigt datadrivet företag så just nu håller jag på att analysera data om befolkningen i länderna där HelloFresh är verksamma samt analysera deras kunddata. Härnäst ska vi ta fram en brief för en reklamfilm.

Ni har varit i Danmark i snart två veckor, vad är största kulturella skillnaden ni stött på så här långt?

Lina: Språket! Jag sitter på ett danskt kontor och pratar någon variant av skandinaviska och försöker förstå mina danska medarbetare så gott det går. Många konversationer slutar i engelska, men jag är ett work in progress och lär mig nya danska ord varje dag.

Marcus: HelloFresh är ett internationellt företag och människorna på kontoret har väldigt olika bakgrunder men en grej jag sett är att väldigt många cyklar i Köpenhamn, även till och från krogen på helgerna!

Vad har varit det mest oväntade med er praktik i köpenhamn?

Lina: Lunch ingår på jobbet! Eller ja, här heter det frokost. Jag hade hört talas om att man får lunch på danska arbetsplatser, men man blir ändå lite chockad när de dukar upp dagens lunch åt alla. Så skönt att slippa planera matlådor.

Marcus: Jag har tidigare arbetat på väldigt datadrivna företag som Uber & Foodora men HelloFresh är verkligen på en annan nivå, det finns verkligen data för allt så vi behöver aldrig “gissa” när vi ska ta beslut.

Vad är era tips till någon som vill göra praktik utomlands under sin tid på Berghs?

Lina: Fråga runt hos dina kontakter och utforska om du kan hitta en väg/kontakt in på en arbetsplats i ett land du är intresserad av. Googla också på byråer i det land du har i åtanke och mejla eller hör av dig på LinkedIn. De flesta blir glada för frågan. Det skadar aldrig att vara ute i god tid så du slipper stressa mot slutet.

Marcus: Börja i tid. Jag tog väldigt snabbt reda på vilka datum vi skulle praktisera och skapade tidigt ett CV på engelska för att sedan med hjälp av LinkedIn börja söka efter praktikplatser utomlands. Det är också smart att knyta kontakter med alla gästföreläsare på Berghs som har erfarenhet av att jobba utomlands.

Ni tar examen om bara några månader. Kommer ni att söka er utomlands då tror ni?

Lina: Jag skulle absolut kunna tänka mig att arbeta i Köpenhamn under några år, men tänker alltid på Stockholm som min slutdestination. Jag kommer nog att söka jobb här och i Stockholm. Sen får vi se om det blir Sverige eller Danmark!

Marcus: Ja, definitivt! Jag hoppas på att få fortsätta arbeta på HelloFresh efter min praktikplats, annars kommer jag söka andra jobb i både Köpenhamn och andra länder.

Vill du också studera på Berghs? Här hittar du vårt aktuella heltidsprogram och kursutbud.