Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Johan Malmberg: "Organisera. Sortera. Och ha koll!"

o

Möt Johan Malmberg. Han gick ut från Berghs produktionsledarutbildning våren 2013 och arbetar idag på F&B Factory. För Berghs.se berättar han om fem saker en produktionsledares vardag innehåller, om den största skillnaden mellan att vara produktionsledare i skolbänken och i verkligheten, samt om varför hans sämsta sida är densamma som hans bästa.

Hej Johan! Hur hamnade du på Berghs, och varför valde du just produktionsledning?

Jag hade många vänner som hade gått på Berghs. Tillsammans med dem drev jag lite olika projekt. Inget seriöst, vi anordnade lite fester och tryckte lite kläder. Under tiden vi höll på med det här var det någon av de som gått på Berghs som påpekade att jag alltid blev någon slags produktionsledare i alla projekten och rekommenderade mig att söka. Jag var trött på mitt dåvarande jobb och vill pröva något annat så jag läste mer om produktionsledning, ansökte och kom in.

Föreställningar innan Berghs och väl på Berghs - stämde din bild med verkligheten?

Jag hade bilden att det var väldigt viktigt att ha koll på reklam och olika byråer. Något det verkligen var i typ tre dagar innan det visade sig att ingen i klassen egentligen hade det. Vi bara fejkade tillsammans. När vi väl kommit över det så blev allt mycket mer avslappnat.

Produktionsledare i skolbänken och produktionsledare i verkligheten, vad är den största skillnaden?

Väldigt, väldigt mycket. På gott och ont. Vår klass tjatade massor om att få göra budgetar och tidsplaner och var orolig för vi inte lärde oss tillräckligt mycket produktionsledare-grejer. Sådana saker är bara verktyg som alla använder olika och som, om man tänker efter, inte är raketforskning direkt. Du ska göra en plan och sen på smidigaste och enklaste vis förmedla det till andra, inget annat. Ju mer du krånglar till det ju sämre blir det.

Jobbet handlar enligt mig om att kunna hantera människor och lära känna de du jobbar med. Hur snabba de är, vad de är bra på och vad de är sämre på. Därifrån utgår allt och därifrån planerar jag alla uppdragen.

Kan du lista fem saker som en produktionsledares (eller åtminstone din) vardag innehåller?

1. Organisera. Sortera. Och ha koll! När du har många uppdrag igång samtidigt blir det mycket sådant.
2. Prioritera tillsammans med andra produktionsledare.
3. Maila! Alltså herregud vad jag mailar mycket…
4. Kundmöten, morgonmöten, lunchmöten, byråmöten, tävlingsmöten, pitchmöten, så många möten.
5. Fast främst, massor med nya roliga grejer nästan hela tiden. Sjukt många utmaningar och massor av bra kollegor som bara vill hjälpa dig att lyckas. Inspirerande möten och en drös roliga verktyg. (Förutom tidsrapportering. Tidsrapportering är den absolut sämsta uppfinningen någonsin.)

Vilka egenskaper gör dig till en grym produktionsledare och vilka gör att du får kämpa lite hårdare?

Jag tror att min starkaste och svagaste sida är samma sak egentligen. Att vara ny i yrket. Som ny är en inte lika inrutad i mönster och kommer på nya vägar att göra saker. Samtidigt är erfarenhet otroligt värdefullt, så förhoppningsvis glömmer en inte hur allt kändes som ny när erfarenheten kommer.