Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

När studenterna pitchar: blöjor, bubbelvatten och bättre mjölk

n

Hur kan vi få män att våga visa känslor och vara empatiska? Hur ska man få fler personer att förstå hur lätt det är att registrera sig som organdonator? Hur ska mjölken återfå sin ställning som nyttig måltidsdryck? Det var några av frågorna olika varumärken idag tampas med och som Berghs studenter i kursen Idé- och konceptutveckling klurat ut lösningen på.

November 27, 2015

Fredagen den 27 november presenterade Berghs andraårsstudenter inom utbildningen Art Director/Copywriter sina färdiga kampanjer i kursen Idé- och konceptutveckling. Kursens syfte är att studenterna ska få öva på kreatörens hantverk: insikt, idé, kampanjproduktion och presentation/införsäljning. Studenterna arbetar i grupp igenom en kampanj mycket grundligt med hjälp av en coachad process, gott om tid, gemensam feedback och kvalificerad handledning.

De ska alltså producera en hel kampanj på kreatörernas villkor, uppleva kraften i ett sådant arbete och öva på de viktiga samtal och argumentationer som behöver föras för att skapa och sälja in en kommunikationslösning. Juryn på pitch-dagen bestod bland annat av Mandarva Stenborg från Tink, Per Carleö från Volvo och representanter från Berghs School of Communication.

De fem grupper som presenterade under dagen bestod alla av fyra personer (två copywriters och två art directors) och hade själva valt ett varumärke att göra en kampanj för. De som valts ut var Aqvia, Libero, Socialstyrelsen för organdonation, Tictail, Hjordnära och Gilette.

För Aqvia hade gruppen tagit fram kampanjen ”Länge leve kranvattnet” som gick ut på att framhäva att den viktigaste beståndsdelen i gott bubbelvatten inte är olika smaksättningar eller tillsatser, utan helt enkelt vanligt vatten. Kampanjen för Libero framhävde att det finns #millionversions av att vara förälder och att inga föräldrar är perfekta med sloganen ”You don’t have to be perfect to be great”. Organdonator kan man bli genom att bara säga det högt inför en familjemedlem, vilket kampanjen #jagsägerja ska få fler människor medvetna om. Tictails kampanjgrupp hade med utgångspunkten att det vetenskapligt bevisats att shopping ökar lyckokänslan i kroppen gjort kampanjfilmer med sloganen ”Thank you science!”. Gruppen som arbetade med Hjordnära ville förbättra mjölkens dåliga rykte och få fler människor sugna på ekologisk och hälsosam ”Mjölk 2.0”. Avslutningsvis ville Gilette-gruppen omdefiniera vad det betyder att #beaman, genom att i reklam för märkets rakhyvlar uppmuntra känsligare och mer empatiska värderingar för män.