Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Spaning från Cannes 2013: "kreativa och strategiska krafter måste samverka i en holistisk syn"

bild

Cannes Lions 2013 är i full gång och rapporterna duggar tätt i i tidningar, bloggar och sociala nätverk. Lagom till halvlek är det dags för en direktrapport från Berghs Joakim Thulin, Head of Strategic Insight på Berghs. I Jockes rapport får vi läsa att mobilt skapar huvudbry, om the next creative revolution, big data, frågan kring teknik som drivkraft eller medel, och den ökande vikten av att "take a social stand".

Juni 25, 2013

Läser du den här texten om trender från Cannes Lions på din mobil? Då tillhör du den internationella reklambranschens kombinerade huvudbry och framtidshopp. Den mycket snabba överväxlingen till mobilt skapar problem för stora, långsamma verksamheter och deras byråer, samtidigt som det erbjuder enorma möjligheter för den som vågar och vill ta chansen. Och det behöver inte vara ”tech on the edge” för att leda till succé, det visade årets Grand Prix vinnare ”TXTBKS” för Smart Communications från Filipinerna.

För 60 år sedan startade Cannes Lions med 1 priskategori och enligt uppgift 100 deltagare. I år firar festivalen stolt jubileum med mer än 100 utdelade guldlejon inför 12 000 delegater från 100 länder. Ur alla samtal, föreläsningar, workshops, seminarier och inte minst vinnande bidrag, under festivalens första dagar kan man ana en mer laddad och mindre nervös bransch än året tidigare. Steven Althaus, Director Brand Management på BMW, räckte direkt ut en hand till alla kreatörer och konstaterade att i dagens smältdegel av hot och möjligheter är kunder och byråer ute på en gemensam upptäcktsresa. En resa där det saknas facit. Så hur navigerar vi på en sådan okänd resa som beskrivs av Cannes Lions själva som ”The next creative revolution”?

David Droga (grundare av Droga 5) pekar mot innovation - ”We’re not just storytellers and communicators. We’re an industry of problem-solvers and inventors”. Skillnaden mellan vad som är kommunikation och innovation suddas ut, det upplever vi säkert alla. Men vad får det för konsekvenser? Den mest avgörande effekten är skiftet från att se marknads­föring som en avskild disciplin till insikten om att alla kreativa och strategiska krafter måste samverka i en holistisk syn på hela företaget. Istället för marketing creativity handlar framtiden om ”business creativity”.  Och här kommer äntligen ”Big data” till sin rätt. Genom att verkligen äga kunskap om vad människor gör och vill får marknadsföraren en central position i allt arbete kring erbjudandet, från behov till leverans.

841

Contagius, Google, PARTY och många fler vågade sig på att kasta första stenen mot teknologi som drivkraft i framgångsrik kommunikation. Svettiga av att försöka hålla jämn takt med teknikutvecklingen har kommunikatörerna stannat upp, vänt sig om och börjat ifrågasätta balansen i äktenskapet mellan teknologi och innehåll. ”It’s the story that matters, and you should only use the technology that you need to get it across” menade t ex Astro Teller från Google. Den japanska guldlejonvinnande byrån PARTY, beryktade för sin teknologiska approach, slog fast att ”Emotion is everything” och att jobba med tekniska lösningar - för sakens skull - är helt meningslöst. Och även från jurygrupperna var budskapet tydligt, Jack Klues, ordförande för Media Lions, betackade sig för fler – the making of filmer - som visar hur tekniskt avancerat arbete som ligger bakom en kampanj. ”We are only interested in the content”.

Coca-cola är inte bara Creative Marketer of the year enligt Cannes Lions utan höll också ett av de första dagarnas mest applåderade föredragen på temat #Work that Matters. Deras guldvinnande kampanj, ”Small world machines” är i likhet med Samsungs, ”The bridge of life” tydliga exempel på den ökade betydelsen av att ta ställning och agera i samklang med sina värderingar i samhällsdebatten. ”Taking a social stand” kommer att bli allt viktigare för företag i kombination med att faktiskt agera i sak, och inte bara i ord.

Fler spaningar från Cannes Lions, både analyser av vinnare, och vad som sagts och hörts, kommer du att kunna ta del av från Berghs under hösten. Det kommer att handla om hur vi bäst använder ”Big Data”, betydelsen av Act - first be and do, then say -, det återvunna förtroendet för känslor som ”Love & Fun” i marknadsföringen, Content och Native Marketing, tid som den nya valutan, den uppåtgående trenden för live events, utmaningar och möjligheter med mobilt och mycket mer.

- JoakimThulin, Head of Strategic Insight på Berghs.