Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Suzan tar över Women in Techs globala snapchat
På internationella kvinnodagen är det dags för det årliga evenemanget Women in Tech att inta Folkets hus i Stockholm. Berghs Suzan Houireh Lindberg kommer inte bara att delta, utan också under dagen ta över nätverkets globala snapchatkonto. Vi ställde några frågor till Suzan om hennes förväntningar inför dagen, kvinnor inom tech generellt och hur hon i sitt dagliga arbete på Berghs tänker i frågan.
Hej Suzan! Du ska delta vid WITSthlm den 8 mars. Vad är det?
Women in tech är både ett nätverk och en plattform som rymmer bland annat ett årligt event som går ut på att inspirera kvinnor att vilja jobba inom tech. Nätverket arbetar med att inspirera genom att framgångsrika människor från techbranschen delar med sig av insikter för att bidra till att du med intresse för tech ska kunna växa.
Du ska även få äran att ta över Women in Techs globala snapchatkonto och till vardags arbetar du som projektledare och affärsutvecklare inom Berghs Solutions. Vilken är din koppling till nätverket och plattformen Women in Tech?
Min koppling är egentligen inte större än att jag har deltagit vid WITSthlm tidigare och följer det globala nätverket i samtliga kanaler. Sedan är jag naturligtvis intresserad av ny teknik. Framförallt kring domesticering av avancerad teknik: hur man kan använda ex. AR, VR, MR, IoT, AI i mer vardagliga sammanhang. Och, såklart är ämnet relevant i min värld i affärsutvecklingssyften.
Hur kommer det sig att just du ska ta över Women in Techs officiella snapchatkonto?
Jag följer WIT:s globala Snapchatkonto och ställde frågan om de var intresserade av att följa eventet i Stockholm. Jag fick då komma i kontakt med en av grundarna som sitter i en annan del av världen. Svaret från Australien var: ja! De är väldigt nyfikna på hur vi i Sverige jobbar med att lyfta tech-kvinnor. Jag är helt klart intresserad av att släcka denna nyfikenhet.
Har du själv arbetat inom tech?
Både ja och nej. Jag har inte jobbat på techbolag eller haft tech som en del av mina arbetsuppgifter. Däremot är jag oerhört intresserad av teknik, någonting som genomsyrar mitt arbete som just affärsutvecklare. När jag tänker utbildning tänker jag på alla möjligheter VR kommer innebära för utbildningsbranschen. Detsamma för fastighetsbranschen. För att inte tala om marknadsföring och kommunikation. AR är väldigt intressant för bland annat utveckling av produktsupport.
Hur ser situationen ut för kvinnor inom tech?
Jag väljer, som för det mesta, att se även denna situation ur ett positivt perspektiv. Kvinnliga techies är väldigt efterfrågade av stora och framåtlutande bolag och vi motsvarar just nu cirka 30% av branschens styrka. Intresset för tech-events för kvinnor är enormt. Biljetterna till just det här sålde slut på sju minuter. Det säger en del.
Vi har däremot en del att jobba med när det kommer till frågan om kvinnor i styrelser. Inte minst på techbolag. Jag frågade en av grundarna i ett stort spelbolag, som för övrigt jobbade väldigt aktivt med att få in kvinnor i företaget, hur många kvinnor de hade i styrelsen. Svaret var en. Av tio. Det ser inte bra ut ur ett employer branding-perspektiv. De stora talangerna går ogärna till bolag vars styrelse inte representerar bolagets värderingar utåt.
Hur tror du att vi kan komma tillrätta med problematiken och den ojämna fördelningen mellan kön inom just området tech?
Min högst personliga åsikt är det är i hemmet startskottet ligger för denna typ av frågor. Det första man ska göra är att behandla sina barn, oavsett kön, på samma sätt. Det kanske är en självklarhet. Sen kan man tillsammans med barnen laborera med teknik. Lära sig själv och och prata med barnen om hur vardagliga tekniska prylar faktiskt fungerar. Nyfikenhet är en bra egenskap, även för oss föräldrar. Mitt sista tips är kodskolor för småttingar. Jag rekommenderar det starkt.
Det är även viktigt att vi möjliggör varandras utveckling och framgång. Det må låta högst självklart, men samtidigt är det i snitt 32 % kvinnor i styrelser på börsnoterade techbolag och mycker lägre i de onoterade. I bl.a. DI Digital kunde vi läsa att “nio av tio rikskapitalistinvesteringar i svenska techbolag görs i bolag med manliga grundare.” Orsaken är troligen en kombination av att färre antal kvinnor jämfört med män startar techbolag och att “techvärlden” generellt sett är mer mansdominarad. Vi har en del att jobba med på den fronten.
Hur märker du av de här tendenserna inom ditt arbete på Berghs?
På Berghs jobbar vi med våra studenter i både skolprojekt och externa uppdrag. Det är viktigt för oss att studenterna känner att de kan vara delaktiga i det vi gör. Ett exempel på våra företagserbjudanden är Student Lab, där interdisciplinära studenteam tar fram koncept under dynamiska och tidspressande förutsättningar till företag. Det är superkul och väldigt fruktbart. För att inte tala om uppskattat från kundernas sida. Det jag märker gällande de som söker plats i våra Student Lab-uppdrag är att fördelningen mellan de mer kreativa disciplinerna och de som söker de mer tekniska disciplinerna inte är lika tydlig som det en gång i tiden var. Vi har tjejer som söker utvecklarplatser och killar som söker copyplatser i mycket större utsträckning än tidigare. Det gläder mig att se resultatet av en jämställd kultur på en arbetsplats och därmed även hela skolan.
Vad kommer du att spana på under konferensen?
Så mycket jag bara hinner! Det ska dock bli extra intressant att lyssna på Bonniers Breakfast Talk som kommer handla om hur DN och DI har utvecklat en digital produkt i syftet om att bibehålla kvaliteten i sin journalistiska leverans och på så sätt utöka sin kundbas. Jag ser även fram emot Telias, Scanias och Cybercoms gemensamma föreläsning om IoT, Internet of Things. Slutligen Artificial Intelligence and the challenges of a game programmer med Paradox Interactive.
Var kan man följa dig och dina intervjuer under WITSthlm?
Kontot på Snapchat heter just “Women In Tech” så det är bara att följa! Vill du hellre hålla dig uppdaterad via Twitter så är @Berghs-kontot att rekommendera. Jag kommer twittra från eventet. Är du på WITSthlm imorgon? Säg gärna hej! Vill du säga någonting till WITGlobals följare? Hör av dig till mig på LinkedIn, skriv till mig så tar vi det därifrån!
Relaterade artiklar
3 tips för ett hållbart och skalbart designsystem
Henrik Svegsjö är kursansvarig för Berghs nya distanskurs Designsystem för digitala tjänster. Här delar han med sig av tips och berättar om kursen.
"Kursen var rolig, sprängfylld med fakta och pedagogiskt upplagd"
Mia Kollarik Persson gick distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs under våren 2024. Här berättar hon om de lärorika kursveckorna.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.